Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

 
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 06.10.2005, 12:19   #26
bgn
`
 
Avatar użytkownika bgn
 
Data rejestracji: 10.08.2001
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Posty: 1,770
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Igloo
w przypadku mleka z kartonu to już nie ma co niszczyć, proces UHT już to zrobił za nas
jak juz pić to mleko poddane pasteryzacji lub mikrofiltrowane. UHT to przy tym syf nieprzeciętny
i tu tkwi sedno sprawy.Po co mleko gotować. Zwyczajowo sie robi po to, że zabić mikroorganizmy które tam bytują. Ale do tego wystarczy temperatura 70C. Przypalenia - to sprawa białka które zmienia swoje wlasnosci podczas podgrzewania ( jest tez gorzej przyswajalne). Garnki do mleka- to najprostszy przeponowy wymiennik ciepla z woda - jesli postawi sie na palnik lub plyte grzejna to temperatura przy dnie jest duzo wyzsza, najstepuje lokalne przegrzanie i dlatego kipi. A tak najzdrowiej to pic mleko zsiadłe - juz w wieku srednim ( z pzrekory nie napisze dojrzalym - bo to roznie bywa) przyswajanie laktozy przez ssaka jest ograniczone
bgn jest offline   Odpowiedz cytując ten post
 


Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions Inc.