Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Gotowanie mleka (https://forum.cdrinfo.pl/f5/gotowanie-mleka-57334/)

ed hunter 05.10.2005 10:15

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A próbowałeś kiedyś mleka z masłem i miodem? :) Może na kaca najlepsze nie jest (chociaż nie wykluczam ;) ), ale na lekki katar, przeziębienie czy grypę idealne :)

piłem, piłem, różne świnstwa w życiu piłem ;p

Pagerus 05.10.2005 14:36

No ja to najczęściej właśnie mleko z miodem albo jakieś kakao :D

sc0rpi0 05.10.2005 21:56

Tak jak mówili dolej troszke wody na dno (nawet z kranu) i dopiero wlewaj mleko na to. Zmniejszysz prawdopodobieństwo przypalenia :D

woitas 06.10.2005 09:04

zapytam ponownie - po co gotować mleko z kartonu?
przecież podczas gotowania niszczy się to co najwartościowsze.

Ormianin 06.10.2005 10:00

Cytat:

Napisany przez woitas

z kartonu czy butelki pet - mleko zazwyczaj jest juz pasteryzowane, wiec mozna co najwyzej tylko podgrzac

para 06.10.2005 10:12

Cytat:

Napisany przez woitas

Tak prawdę mówiąc, to mleko (krowie) jest małowartościowe dla człowieka.
Kazeina jest trawiona tylko do 9 miesiąca życia, pozostaje tłuszcz, wapno, może troszkę witamin - więc niezbyt wiele.

Igloo 06.10.2005 12:01

Cytat:

Napisany przez woitas

w przypadku mleka z kartonu to już nie ma co niszczyć, proces UHT już to zrobił za nas :(
jak juz pić to mleko poddane pasteryzacji lub mikrofiltrowane. UHT to przy tym syf nieprzeciętny

bgn 06.10.2005 12:19

Cytat:

Napisany przez Igloo
w przypadku mleka z kartonu to już nie ma co niszczyć, proces UHT już to zrobił za nas :(
jak juz pić to mleko poddane pasteryzacji lub mikrofiltrowane. UHT to przy tym syf nieprzeciętny

i tu tkwi sedno sprawy.Po co mleko gotować. Zwyczajowo sie robi po to, że zabić mikroorganizmy które tam bytują. Ale do tego wystarczy temperatura 70C. Przypalenia - to sprawa białka które zmienia swoje wlasnosci podczas podgrzewania ( jest tez gorzej przyswajalne). Garnki do mleka- to najprostszy przeponowy wymiennik ciepla z woda - jesli postawi sie na palnik lub plyte grzejna to temperatura przy dnie jest duzo wyzsza, najstepuje lokalne przegrzanie i dlatego kipi. A tak najzdrowiej to pic mleko zsiadłe - juz w wieku srednim ( z pzrekory nie napisze dojrzalym - bo to roznie bywa) przyswajanie laktozy przez ssaka jest ograniczone

Frax 06.10.2005 13:09

Jednym z przykładów, kiedy trzeba zagotować mleko jest robienie budyniu :D ... a poza tym to jeszcze podczas robienia pysznych mas do ciast - ale to wyższa szkoła jazdy - cukierniczek za dużo nie pytałem jak tworzą - ważne, żeby było pyszne :)

IceManSpy - w Krakowie 28 pazdziernika będzie impreza zwana Wielka Kolekcja Kulinarna - tiom jest okazja podjeść :D

andrzejj9 06.10.2005 14:44

Cytat:

Napisany przez para
Tak prawdę mówiąc, to mleko (krowie) jest małowartościowe dla człowieka.
Kazeina jest trawiona tylko do 9 miesiąca życia, pozostaje tłuszcz, wapno, może troszkę witamin - więc niezbyt wiele.

Skoro już przy tym jesteśmy to dla dorosłego człowieka mleko jest szkodliwe. I związane jest to z większą ilością jego składników niż sama kazeina, z której normalnie produkuje się.. klej.

Zainteresowanym polecam książki Michała Tombaka, i zresztą nie tylko jego.

zene_k 07.10.2005 00:37

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Skoro już przy tym jesteśmy to dla dorosłego człowieka mleko jest szkodliwe. I związane jest to z większą ilością jego składników niż sama kazeina, z której normalnie produkuje się.. klej.

Zainteresowanym polecam książki Michała Tombaka, i zresztą nie tylko jego.

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Za komuny wmawiano nam, że masło jest szkodliwe, a margaryna najlepsza.
Dzisiaj wiadomo, że margaryna, to syf ostatni i najlepiej w ogóle tego nie ruszać.
A wmawiano dlatego, że masła nie było.

Mleko ludzie spożywają w różnych postaciach od wieków i jakoś nie wyginęli z tego powodu, jak jakieś dinozaury, a pseuodnakowców jest wszędzie pełno jak przysłowiowego żużlu.

andrzejj9 07.10.2005 06:28

Cytat:

Napisany przez zene_k
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Za komuny wmawiano nam, że masło jest szkodliwe, a margaryna najlepsza.
Dzisiaj wiadomo, że margaryna, to syf ostatni i najlepiej w ogóle tego nie ruszać.
A wmawiano dlatego, że masła nie było.

Mleko ludzie spożywają w różnych postaciach od wieków i jakoś nie wyginęli z tego powodu, jak jakieś dinozaury, a pseuodnakowców jest wszędzie pełno jak przysłowiowego żużlu.

Nikogo nie zabiło, to prawda (chociaż nie do końca), co najwyżej sprawia (wraz z innymi sposobami żywienia), że zamiast 120 - 140 lat (ile może żyć człowiek) żyjemy po 60 - 70 (średnia wieku) już od 30 zaczynając mieć poważne problemy ze zdrowiem. Te nie biorą się z niczego, jak może niektórzy chcieliby sądzić, ale pracujemy na nie latami. Przede wszystkim przez niezdrowy tryb życia, w tym także żywienia.

Co do tych, jak to określiłeś "pseudonaukowców" to pozwól, że wymienię niektóre tytuły pana Tombaka:

- doktor habilitowany wydziału biologii i chemii w Moskwie
- absolwent amerykańsko - rosyjskiej szkoły bioenergoterapii
- wieloletni dyrektor Naukowego Centrum Zdrowia w Moskwie
- wieloletni wykładowca Rosyjskiej Akademii Naturalnych Metod Leczenia
- należy do światowej elity największych specjalistów od naturalnych metod leczenia.

Trzeba umieć odróżnić informacje podawane przez samozwańczych znawców od tych, które naprawdę niosą w sobie cenne informacje. A do tego trzeba mieć pewną wiedzę, której wybacz, ale nie sądzę, zebyś posiadał. Bo interesowałeś się kiedyś tematem, robileś coś w tym zakresie, czytałeś jakieś książki? Ja robię to od wielu lat i potrafię już mnie więcej stwierdzić, również na podstawie obserwacji własnego organizmu, co z tego może być prawdą, a co definitywnie jest tylko wymysłem jednej osoby.

Poza tym skąd to przekonanie, że mleko jest takie zdrowe? Bo trąbią tak w telewizji? I będą dalej bo przemysł mleczarski nie zamierza zrezygnować ze sprzedaży i zysków..

ed hunter 07.10.2005 08:34

no to napijny się kawy ;)

a jeśli chodzi o mleko to wiadomo, że trzeba dużą część trawienia przerzucić na bakterie i wtedy mamy łatwo strawny kefirek, lub jogurcik :)

nie jadam słodkiego mleka (do kawy trochę) i ostatnio (pod wpływem topicu :D ) zjadłem płatki kukurydziane z 0.5l mleka - było mi nie za bardzo ze 2 godziny :|

Burak_PL 07.10.2005 11:32

Cytat:

Napisany przez ed hunter
no to napijny się kawy ;)

a jeśli chodzi o mleko to wiadomo, że trzeba dużą część trawienia przerzucić na bakterie i wtedy mamy łatwo strawny kefirek, lub jogurcik :)

nie jadam słodkiego mleka (do kawy trochę) i ostatnio (pod wpływem topicu :D ) zjadłem płatki kukurydziane z 0.5l mleka - było mi nie za bardzo ze 2 godziny :|

nesquiki ? cheeriosy? chocapicy? cornaflakesy? mi zawsze jest po niech nie odbrze wiec jak zjem to 20 minuty luuzzzuu ;)

memorando 07.10.2005 11:44

Cytat:

Napisany przez IceManSpy
Mam takie pytanie. Troche smieszne i od razu mowie ze chcialem ten temat. A wiec. Jak zrobic tzn jak zagotowac (w czym) mleko ale tak aby sie nie przypalilo?? Dodam ze dzieje sie to na plyeci a nie kuchence gazowej. Jest jakis sposob na to aby sie nie przypalilo??

dajesz troszeczkę zimnej wody potem mleko

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:12.