![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 26.04.2002
![]() |
gps- mapy i urzadzenia
witam.
mam za zadanie wybrac jakis gps do 1500 z***322;. tylko ze nie mialem nigdy stycznosci z w/w urzadzeniami, wiec nie wiem jak to w praktyce dziala. narazie mam tylko teorie. wiec mam kilka pytan: 1. Jakie sa najdokladniejsze mapy? z tego co znalazlem na google to destinator 6 chwali sie ze ma pokrycie 99% polski, a np tomtom tylko ok 40%. czy to az taka roznica jest? a jak sie ma do tego automapa? 2. jakie urzadzenie do samochodu? ogaldalem keidys "gadzet" na tvn turbo i bylo porownanie jakiegos tomtoma i mio- wygralo mio.... a mial ktos stycznosc z innymi urzadzeniami? warunek jest jeden- mam sie zmiescic w 1500 zl...i wybrac cos dobrego. mysle ze kwota jest wystarczajaca.... Ostatnio zmieniany przez Stef : 15.05.2007 o godz. 22:44 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam
ASUS A632N lub A636N (z Wi-Fi) + Automapa i nic wi***281;cej nie potrzeba ![]() w cenie zmie***347;cisz si***281; bez problemu ... pozdrawiam ps. polecam forum na www.pdaclub.pl
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 19.02.2007
![]() |
Nie bierz "czystej" nawigacji, tylko jakie***347; PDA. Wi***281;cej zastosowa***324; i map do wyboru. Mio jest ta***324;sze, Asus lepszy.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
Wszyscy teraz reklamuja te garminy, tom-tomy. Fakt, wyglada ciekawie, ale AutoMapa 4.0 ma juz tez widok 3D a nie umywa sie pokrycie map AutoMapy od tom-tom`owych.
Najlepszym zakupem bedzie cos z linii asusow jakie podal Arepo, ale Mio tez wystarcza, jezeli jest tylko uzywane do Navi to i tak bateria nie gra roli bo bedzie na ladowarce non stop, ekran...no to moze tak, im wiekszy tym lepiej no i dorbze zeby mial GPSa wbudowanego
![]() |
#5 | |
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Breaking Steps
Data rejestracji: 25.04.2007
![]() |
Ja też pozwolę sobie na wypowiedź mimo iż sam poruszam się na rowerze
![]() Urządzenie: Po pierwsze musisz określić czego tak naprawdę potrzebujesz! Tutaj są tylko dwa wybory więc decyzja nie powinna być trudna ![]() 1. Przyrząd strikte nawigacyjny Tom Tom One / Go. Zalety takiego rozwiązania to: -brak problemów z konfiguracją urządzenia ( bo jej nie ma ![]() -dość łatwa obsługa -dobrej jakości odbiornik GPS dedykowany do danego układu -w miarę dobra cena ( mam nadzieję ,że się ze mną zgodzicie ) -konstrukcja urządzenia ( przewiduje jego zastosowanie! chodzi mi o to ,że te sprzęty troszkę lepiej znoszą upadki, zalania i podobne ) Wady takiego rozwiązania: -brak możliwości rozbudowy funkcjonalnej ( wiem ,że są obecne sprzęty które wyświetlą zdjęcia i muzykę a może nawet i filmy ale moim zdaniem nie można tego porównać do funkcjonalności PDA ) -jesteśmy związani z jednym producentem systemu nawigacyjnego 2. Palmtop - PDA. Zalety takiego rozwiązania to: -mnogość producentów wykonujących te urządzenia -wielofunkcyjność ( no jak by nie było to mamy do dyspozycji mini komputer z systemem operacyjnym i wieloma innymi aplikacjami ) -możliwość swobodnego wyboru systemu nawigacji -lepsza możliwość rozbudowy ( większość nowych PDA posiada już po dwa sloty na karty pamięci oraz umożliwia podłączanie innych bajeranckich gadżetów ) Wady takiego rozwiązania: -zdarzają się problemy konfiguracyjne -zdarzają się problemy kompatybilności użytych podzespołów ( karta pamięci / odbiornik GPS ) -konstrukcja urządzenia zazwyczaj jest delikatniejsza i bardziej podatna na uszkodzenia Podsumowanie: Jak widzisz nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Możesz tylko wybrać lepszą ( dla ciebie samego! ) opcję. Mam nadzieję ,że choć troszkę pomogłem. Dobrego wyboru. P.S. Co do pokrycia polski - O ile nie jesteś TAXI`arzem nie powinieneś się przejmować tymi wskaźnikami procentowymi większość czołowych producentów na bieżąco aktualizuje swoje mapy i za rok może dwa te wskaźniki się zrównają dla większości produktów oferowanych na rynku. Peace
![]() |
#7 | |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
Cytat:
Kazdy woli to co lubi. Przy TomTomie nie da sie majsterkowac z mapami, programami. Jest aktualizacja i koniec. W palmie mozemy zawsze zmienic soft na inna mape, dokladac mapy, itp. Nie wspominam o kalendarzu, organizerze zadan itp. Widzialem jak TomTom wyprowadzil ojca w pole, stad moje uprzedzenie. Nie bawilem sie nigdy Garminami, nie wiem jak to z nimi. Wiem tylko ze AutoMapa ma pokrycie najwieksze. Piszesz ze moze sie zamotac AutoMapa...no fakt, czasami wszystko ma swoje odchyly, moze za pare lat jak bedzie 100 satelit to bedzie mozna co do kroku okreslic i odswiezanie sygnalu bedzie wieksze, ale jak dookola jest pelno innych urzadzen, jakis most, duzo budynkow to tez sie pogubi - mimo ze patrzy w niebo to i tak pomiesza sie w orientacji. Tom Tom ma to samo, ale moze mniej. Nie wiem. Aha, majac palma to wiadomo, troche trzeba sie bawic, wgrywac, karty sd, softy, a w Tom Tomie kupujemy sprzet jak dla dziecka i nic nie trzeba robic - to tez plus jezel itylko do tego nam sluzy, no i napewno trzeba stwierdzic ze za rok mapy Polski beda w 100% pokryte. ps. nie chodzi o to zeby byc taksiarzem, kazdy chce zeby kupowana nawigacja miala jak najwiekszy teren, jadac do jakiejs wioski czasem moze sie okazac ze nawet jej na nawigacyjnej mapie nie ma.
Pozdrawiam! ![]() Ostatnio zmieniany przez Kasprzak : 16.05.2007 o godz. 15:27 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Guru
![]() |
czyli do tomtoma czy mio mozna wgrac tylko "ich" mapy a do PDA kazda?
w sumie nie zalezy mi az tak bardzo na legalnosci mapy, moze byc ze sklepu osiolka- da sie taka mape wgrac do tomtoma? w sumie zalezy mi troche na prostocie urzadzenia, bo to nie konkretnie dla mnie, tylko dla wujka. glowny cel- jazda na wakacje do chorwacji , dlatego jak juz cos kupie to alo zeby mialo europe albo zeby dalo sie wgrac mape europy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |||
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
do tomtoma tylko ich mapy, choc tomtom rowniez ma wersje map dla pda. aktualizacja jest prosta. dobrze jest tylko dodac sobie zestaw wlasnych POI np. fotoradarow. ostatnia nawet uaktualnili mapy. Ostatnio zmieniany przez pepperman : 16.05.2007 o godz. 17:45 |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Guru
![]() |
ale stricte urzadzenie gps jest latwiejsze w obsludze niz PDA?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Z cala pewnoscia.
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
.:Obey Your Master:.
Data rejestracji: 18.12.2003
![]() |
Witam
Znajomy ma do wydania 2000 zł brutto na nawigację do samochodu, dużo jeździ po kraju, ale zdarzają się również wyjazdy za granicę. co polecacie. Co sądzicie o Mio 720?? http://gps24.pl/nawigacja-samochodowa-c720-p-25199.html lub Navigon 7110 http://gps24.pl/nawigacja-samochodow...a-p-25215.html Jak wygląda wgrywanie aktualizacji map. Czy można jakoś "obejść" zakup upgradów w sklepach (np torrenty ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
PiwoWar
Data rejestracji: 01.12.2003
![]() |
Clarion te***380; dobry. Rodzice maj***261; takie 2 MAP550 oraz MAP770 (chyba). bardzo fajne urz***261;dzonka. ma***322;e, proste w obs***322;udze i pracuj***261; pod Win Mobile 4.0
![]() |
|
|