![]() |
Cytat:
PS. Sorry jakoś się pośpieszyłem i napisałem wątek już poruszony wyżej.:'( |
Cytat:
|
Cytat:
|
Sprawa jest wiadoma, że samoloty będą nowe, z unowocześnionym wyposażeniem itd. Chodzi o to, że nawet mimo tych poprawek F-16 jest traktowany jako samolot poprzedniej generacji, z tym że po liftingu.
Natomiast Grippen jest samolotem teraźniejsdzej (lub nawet dopiero mającej nadejść [lada chwila]) generacji. - nie zagłębiając się w szczegóły. Zresztą jak pisaliście, decyzja była polityczna i ******* głupia. Widać wyraźnie, że na arenie międzynarodowej umiemy się tanio sprzedać. |
eh - odremontowane f16 mielismy brac 2 lata temu - tzw block a/b - to co dostajemy to block c/d, maszyny nowiutkie - wchodza do sluzby dopiero
i o ile nie czepialbym sie do wartosci bojowej tych maszyn (jedne z nielicznych testowanych w realnych war bojowych - lataja na nich Izraelici - a oni co i rusz musza jakas bombke spuscic)- to forma przetargu i ewidentne politycze tlo decyzji mnie mierzi |
Witam !
latawce RULEZ ;) |
I w ten sposób doszliśmy do puenty:)
|
Cytat:
|
A ja powiem tak. Amerykanie pozbywają się złomu a Polacy go biorą.....
|
Od dość długiego czasu (ładnych parę latek) interesuję się militariami, tj. lotnictwem wojskowym nowoczesnym i marynarką (tesh nowoczesną) i powiem tak:
F-16 to w porównaniu do Grippena nieporozumienie. Co do przyczyn wyboru takiego samolotu, to zgadzam się z powyższymi odpowiedziami userów. |
Nasi w tyłek wchodzą a Amerykanie się cieszą - będzie rynek zbytu na samoloty które będą u nich jeszcze tylko rok czy dwa użytkowane w lotnictwie - przesiadają się na inne. Poczekamy zobaczymy czy decyzja była słuszna (czy nam się opłaci, czy dobrze wykorzystamy offset - oto to pytanie, tym na górze na pewno a nam szaraczkom? )
|
Cytat:
A nie jak zabojady halt,halt raczki do gory i dowidzenia. |
Prawdę mówiąc to nie wiadomo o co do końca chodzi.
Mam wrażenia że nasz obecny, kochany, nieomylny, wszystkowiedzacy, popularny, nieustępliwy, arogancki rząd - wchodzi USA w dupę bez środka zwilżającego, ewentualnie przeciwciernego (czytaj wazeliny). F-16 - pomimo dość starego rocznika jedst bardzo dobrym samolotem, bardzo łatwym w prowadzeniu, zwinnym i manewrowym. Jest to jednak tylko mysliwiec którego cechy wielozadaniowości z trudem można zauważyć. Za tak przemawiają nie tylko cechy funkcjonalne, ale fakt iż używa go najpotężniejsza pod względem technologicznym armia - armia USA. Z drugej zaś strony, tajemnicą Poliszynela jest, iż nie jaki pan Gudzowaty skumał się z kapitałem amerykańskim w sprawie rozwoju produkcji biopaliw w Polsce i cholera mnie bierze jak w prosty sposób ten fakt można skojarzyć nie tylko z ustawą o biopaliwach, ale także z offsetem amerykańskim po wybraniu właśnie F-16. A Grippen? - niech będzie lepszy - i tak nie miał szans, ponieważ w Polsce mamy pozory demokracji, a tak naprawdę wszystko rozgrywa się w pewnych małych salonikach po za naszymi plecami i uwagą, a bezkarność sięga szczytu. |
Laser - skąd ja to znam ;)))))
i moja refleksja : W/g mnie Ormianin ma racje - decyzja polityczna - mirage ( oczywiscie kto tym lata poza francuzami ????? nikt czyli kiszka z miejsca out ) boje sie ze kiedys te "nasze" f-16 polecą w 1 linii na wojenie USA vs ktokolwiek_kogo_usa_uzna_za_wroga bo w sumie to nie ich beda - ale czas to pokaze |
A ja zadam inne pytanie!Ciekawe czy USA przeniesie bazy z Niemiec do nas???
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:37. |