![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Forumator
Data rejestracji: 18.12.2005
![]() ![]() |
Gwarancja na baterię od laptopa - czy jest jakaś?
Witam,
Mam pytanie, czy baterie do laptopów nec-a są na gwarancji? pytam, bo bateria w laptopie nec ostatnio trzyma mi tylko max 10 min ![]() Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
..:: Ju-Jitsu ::..
Data rejestracji: 06.11.2004
![]() ![]() |
Poszukaj w instrukcji lub karteczkach, kt***243;re dodano do laptopa. Gdzies powinny by***263; warunki gwarancji na bateri***281;, je***347;li jest.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Na ogol 1 rok, jezeli w gwarancji (o ile jest dolaczona gwarancja na baterie) nie jest napisane inaczej.
Jezeli nie ma osobnej gwarancji, na zasadzie rekojmi, mozna domagac sie wymiany, w czasie trwania gwarancji laptopa. (chyba mozna zrozumiec, co napisalem?) Ps: sprawdzilem - gwarancja laptopa nie obejmuje baterii! Ew. mozna kombinowac z rekojmia! Ale szanse sa male. Wrecz zadne. Ostatnio zmieniany przez yahol : 01.10.2006 o godz. 23:22 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
No ja bym nie byl tego taki pewien. Czasami gwarancja nie obejmuje elementow zuzywalnych, ale nie zawsze. Z tego co wiem to np. firmowa gwarancja Della obejmuje baterie (przyklad: patrz afera z wybuchajacymi? bateriami). Poza tym jak ja kupowalem laptopa (z gwarancja posrednika) to plombowali mi tez baterie.
Ale ... to ze trzyma Ci 10 min. nie uwazam zeby bylo podstawa do roszczen. Nie wiem czy tak bylo, ale serwis odpowie Ci ze niezachowales odpowiednich zasad przy uzywaniu baterii i przez to skrociles czas jej dzialania. Czyli usterka z twojej winy. Jakby przeslala dzialac, to co innego. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja ostatnio w swoim (DELL) mia***322;em taki numer, ***380;e bateria trzyma***322;a dos***322;ownie 10-15 minut.. Na szcz***281;***347;cie by***322;o to jednorazowe (nie wiem sk***261;d) i teraz jest ju***380; lepiej. Ale lepiej nie znaczy dobrze - na pocz***261;tku bateria wytrzymywa***322;a ok. 4 godzin. Teraz godzina to dobrze..
Niestety baterie maj***261; to do siebie, ***380;e si***281; zu***380;ywaj***261;. ***346;rednio uznaje si***281;, ***380;e akumulator starcza na ok 500 roz***322;adowa***324; i na***322;adowa***324;. Co ciekawe ja akurat praktycznie wcale nie u***380;ywam laptopa tylko na baterii - prawie zawsze pod***322;***261;czony jest do zasilacza. My***347;la***322;em, ***380;e co***347; takiego przed***322;u***380;a ***380;ywotno***347;***263; baterii. Ale chyba si***281; myli***322;em...
![]() |
#6 |
:}
Data rejestracji: 18.04.2003
![]() |
@andrzejj9
Na temat jak używać baterii, przy podłączonym laptopie do zasilania, jest tyle rad ilu użytkowników, jedni piszą, że należy wyjmować baterię inni, że lepiej jak bateria jest podłączona, ale nie jest naładowana na 100%, każdy pisze inaczej i nie wiadomo do czego się zastosować, trzeba to sprawdzić samemu i oby to był najlepszy wariant dla naszej baterii. To samo jest z tym jak przechowywać baterię, której aktualnie nie używamy, czy lepiej jest ją trzymać rozładowaną czy naładowaną jak często ją podłączać. Sam byłem świadkiem jak dwaj znajomi dyskutowali jak używać baterii aby starczyła na jak najdłużej. Jeden jak podłączał laptopa do sieci to baterię odłanczał drugi nie, i jednemu i drugiemu bateria służyła i służą jeszcze dość dobrze. ;}} A do gwarancji to wydaje mi się, że skoro bateria działa, to będzie tak jak napisał pawelblu, tzn ciężko będzie aby uznali gwarancję.
:} Ostatnio zmieniany przez if22 : 02.10.2006 o godz. 10:04 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Inna rzecz, to jak można mieć baterię nienaładowaną na 100% przy podłączeniu do sieci, skoro ona wtedy automatycznie zaczyna się sama ładować.
![]() |
![]() |
#8 |
ClassicGOD
Data rejestracji: 24.02.2004
![]() |
W dzisiejszch czasach lepiej nie zostawiac baterii w laptopie - powod? 8mln baterii wyprodukowanych przez sony (laptopy Apple, Dell, HP, Toshiba) ktore staraja sie przyjac zbyt duzy ladunek (nie przestaja sie ladowac po osiagnieciu 100%) co grozi ich wylaniem, przegrzaniem a w ekstremalnych przypadkach ekspolzja - na dzien dzisiejszy z owej felernej partii eksplodowalo 47 baterii ale lepiej bic ostroznym niz pozniej przeklinac
![]()
![]() |
#9 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
:}
Data rejestracji: 18.04.2003
![]() |
@andrzejj9
Wyrazi***322;em si***281; nieprecyzyjnie, chodzi***322;o mi o to robi***263; w momencie jak bateria jest na***322;adowana na 100% czy lepiej procwa***263; na niej bez pod***322;***261;czenia do sieci czy pod***322;***261;czonym.
![]() |
#11 |
ClassicGOD
Data rejestracji: 24.02.2004
![]() |
![]() |
|
|