Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 04.10.2003, 18:01   #1
mqy
Wymiatacz

Data rejestracji: 06.11.2002
mqy zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hdd, prosze poomocy(jak najszybciej)

!!!witam!!!

LLuuuuuuudzie prosze o pomoc, mam taki problem, kupilem sobie w piatek(3) dysk Segate baracuda 80 Gb, mam plyte glowna Asus P2B i teraz jest cos takiego ze plyta widzi hdd ale (w biosie ustawione bootowanie z fdd), dyskietka nie chodzi i pokazuje sie ekran Award Software i nic moge tylko wylaczyc kompa, mam w plycie glownej bios nowy 03/03/00 czy taka plyta moze nie rozpoznawac tego dysku ......
......a jeszcze jedno jak zworka ustawie go na ograniczenie do 32 Gb, to wtedy nie ma tego czarnego ekranu z Award sofware tylko, pisze ze nie moze zabootowac z dyskietki wloz dysk i daj enter, ale nic dyskietka nie dziala, do ego stopnia ze, jak wlozylem sobie stargo segate 32 Gb to to ona mimo wszystko tez nie dziala........
i teraz naj lepsze z cd(Nagrywara)otwiera sie tak ze, brakuje mi ok. milimetra zeby wyciagnac cala plyte - tacka sie za malo wysowa........pppoommmmmoooooccccyyyyyy
mqy jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.10.2003, 18:42   #2
mqy
Wymiatacz

prosze ooooo ppppppppoommmooooocccccc
Stary 04.10.2003, 18:46   #3
Gorzala
Guru

Data rejestracji: 22.02.2003
Gorzala zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Moze cos z tasmami ? Jak masz mozliwosc to sprobuj podmienic...
Gorzala jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.10.2003, 19:23   #4
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Re: Hdd, prosze poomocy(jak najszybciej)

To ze cdrw sie nie wysuwa, nie moze byc przyczyna nowe HDD...
co do kompatybilnosci nowych twardych dyskow... moim zdaniem, jesli bios plyty glownej nie rozpoznaj prawidlowo dysku, mozliwy upgrade, jesli nie pozostaje Ci przetestowac z ktorys kontrolerow IDE na PCI, pytanie tylko czy dysk jest w porzadku? zakladam jednak brak oblsugi jego w biosie lub niedopasowanie kontrolerow IDE

pozdrawiam
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.10.2003, 19:32   #5
Torwald
Internet Addict na odwyku

Data rejestracji: 03.10.2002
Torwald niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
1.Sprawdz tasme i polaczenia ze stacja FDD (z tego co wyczytalem wyzej komp nie chce ci sie bootowac z dyskietki). Ew. sama dyskietka moze byc padnieta - idz do kogos i sprawdz, ew. zrob nowa startowa.

2.Czegos tu nie rozumiem, piszesz ze plyta wykrywa HDD... Wypnij wszystkie napedy z tasm i podlacz sam dysk na Primary Master (jesli okaze sie ze podlacxzyles dysk i nagryware na jednej tasmie i maja oba ustawione na "master" albo obydwa na "slave" to zamorduje...

Jak nie pomoze to sprawdz czy dysk dziala normalnie (jest wykrywany przez system) na innym kompie.
Jesli nie, zanies kompa do sklepu gdzie kupiles HDD i powiedz ze ci nie dziala i maja to naprawic (w koncu to u ciebie w kompie ma smigac a nie u nich w sklepie ). Moze beda musieli wgrac nowy BIOS (moze...) ale to juz ich problem.

Mam nadzieje ze pomoglem 8)
Radeon 9800 SE@PRO 380/600@450/750 |
Barracuda 160GB 8MB 7.7200 |
LTR-40125S | SOHW-1693S |LCD 15" Sony SDM-X52 |
Chieftec Matrix HiFi + PSU 360W DF
Torwald jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.10.2003, 14:23   #6
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Po pierwsze, wyeliminuj jakiś głupi błąd typu: źle włożona wtyczka, źle ustawione zworki. (Ponieważ złącze kabla w stacjach dyskietek na ogół nie ma obudowy-prowadnicy, jednoznacznie pozycjonującej wtyczkę taśmy FDD, to często taśmę można podpiąć nieprawidłowo, np. tylko jeden rząd szpilek, albo o jedną szpilkę w prawo lub w lewo, albo odwrotnie, a często brakuje nawet oznaczenia, gdzie jest styk nr 1.)

Po drugie, ogranicz liczbę czynnych elementów - odłącz/wyjmij wszystko, co nie jest niezbędne i wtedy sprawdź (np. CD bez HDD; HDD bez CD).

ASUS P2B to płyta na BX? Jeśli tak, to ma już parę lat i mogą być kłopoty z rozpoznaniem tak dużego dysku.
Stary 06.10.2003, 19:47   #7
mqy
Wymiatacz

A wiec tak plyta jest na BX i nie obsluguje takich duzych dysków mimo nowego biosu(sprawdzalem na 3 Asusach P2B), w sklepie odebrali bez slowa, takze problemu, a ja zrobilem blad cos mi sie skrzywilo i podpiolem odwrotnie szyny ide do WSZYSTKIEGO(taki moj los *****a), i czy mozliwe jest to aby od tego czasu moja nagrywara sie za "malo wysowala" o ok 1mm, i akorat wtedy zepsul sie anped dyskietek(fakt mial 5 lat, ale taki zbieg okolicznosci)
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: