![]() |
jak sprawdzić czy moja płyta gł. udźwignie 80GB?
Cytat:
Choć kusi to 8MB cache. Od Samsunga nie doświadcze z tego co wiem "osiemdziesiątki" z 8MB buforem. Może ten Caviar hehe...nie wpsominałem, ale mam Caviara prawie dziesięcioletniego (800 MB) i nie wiem co jest, ale działa, hehe :peace: służy jako kieszeń, jako dysk gdzie idzie wszystko to co ściągam, pracuje na jeszcze mniejszych obrotach niz 5400, ale jakich to dokładnie nie wiem i jakoś ciągnie :). Jak w tytule wiadomości...pytam jak sprawdzić zawczasu czy mój komputer udźwignie 80GB? Kumpel też ma podobnego kompa ode mnie, też płyta główna BX, ale mu nie wykrywa, nie pociągnie już 40GB. U mnie bez problemu wykrył i pracował z 60GB Baracudą. Macie jakieś pomysły? Poczytam papiery od MOBO, może coś znajde :) Chyba wogóle nie byłoby większego problemu z oddaniem takiego dysku po zakupie jakby się okazało, że po prostu komputer go nie pociągnie? Pozdrawiam! |
Ciapek, poszukaj najnowszego BIOSu do płyty głównej ale i tak pewnie będzie bardzo stary.
W opisie do tego BIOSu będzie max wielkość HDD. Jak by się okazało, że dysk jest za duży to podzielisz go na partycje. Samsungi 8MB zaczynają się chyba od 120GB. |
Cytat:
I tak będę go dzielił na partycje. Przecież to nic nie robi, że na partycje. Dysk jest i tak wykrywany jako 80GB, a nie pojedyncze partycje o różnych rozmiarach. Stawiam na to, że pociągnie, jak pociągnął 60GB, 20 więcej musi :) :sciana: |
Cytat:
Dlatego aby nie stracić części pojemności HDD dzielimy na partycje o wielkości maksymalnie widocznej dla BIOSu płyty głównej. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:22. |