Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   HDD Samsung 80GB...ale jaki?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/hdd-samsung-80gb-ale-jaki-28286/)

CIAPEK 02.12.2003 06:35

jak sprawdzić czy moja płyta gł. udźwignie 80GB?

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
(...)A jesli o 8MB Cache'u to z tego, co sie dowiadywalem, kiedy kupowalem dysk, przydaje sie to tylko przy czestych operacjach na duzych ilosciach malych plikow. Kopiujac np 20GB w kilkutysiacach plikow mozna faktycznie zaobserwowac kilkunasto, a nawet kilkudziesiecio sekundowa roznice. Przy normalnym, codziennym uzytkowaniu komputera podobno nie ma wiekszej roznicy.(...)

Też tak myśle, a pozatym, aby w pełni wykorzystać szybkość dysku trzeba mieć także szybki komputer, no a ja szaleństwa nie mam.
Choć kusi to 8MB cache. Od Samsunga nie doświadcze z tego co wiem "osiemdziesiątki" z 8MB buforem. Może ten Caviar hehe...nie wpsominałem, ale mam Caviara prawie dziesięcioletniego (800 MB) i nie wiem co jest, ale działa, hehe :peace: służy jako kieszeń, jako dysk gdzie idzie wszystko to co ściągam, pracuje na jeszcze mniejszych obrotach niz 5400, ale jakich to dokładnie nie wiem i jakoś ciągnie :).

Jak w tytule wiadomości...pytam jak sprawdzić zawczasu czy mój komputer udźwignie 80GB? Kumpel też ma podobnego kompa ode mnie, też płyta główna BX, ale mu nie wykrywa, nie pociągnie już 40GB. U mnie bez problemu wykrył i pracował z 60GB Baracudą.
Macie jakieś pomysły?
Poczytam papiery od MOBO, może coś znajde :)
Chyba wogóle nie byłoby większego problemu z oddaniem takiego dysku po zakupie jakby się okazało, że po prostu komputer go nie pociągnie?
Pozdrawiam!

esem 02.12.2003 06:50

Ciapek, poszukaj najnowszego BIOSu do płyty głównej ale i tak pewnie będzie bardzo stary.
W opisie do tego BIOSu będzie max wielkość HDD. Jak by się okazało, że dysk jest za duży to podzielisz go na partycje.
Samsungi 8MB zaczynają się chyba od 120GB.

CIAPEK 02.12.2003 07:02

Cytat:

Napisany przez esem
Ciapek, poszukaj najnowszego BIOSu do płyty głównej ale i tak pewnie będzie bardzo stary.
W opisie do tego BIOSu będzie max wielkość HDD. Jak by się okazało, że dysk jest za duży to podzielisz go na partycje.
Samsungi 8MB zaczynają się chyba od 120GB.

chyba nie ma biosów do LuckyStara, albo ja nie wiem gdzie są, kiedyś wrzucałem jakiś bios Intela bo ta płyka jest na chipsetach intela, to coś się niby wgrało niby nie...

I tak będę go dzielił na partycje. Przecież to nic nie robi, że na partycje. Dysk jest i tak wykrywany jako 80GB, a nie pojedyncze partycje o różnych rozmiarach.
Stawiam na to, że pociągnie, jak pociągnął 60GB, 20 więcej musi :) :sciana:

esem 02.12.2003 07:09

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
I tak będę go dzielił na partycje. Przecież to nic nie robi, że na partycje. Dysk jest i tak wykrywany jako 80GB, a nie pojedyncze partycje o różnych rozmiarach.

Tu się trochę mylisz: dysku może Ci nie wykryć w jego faktycznej wielkości - będzie go widział jako mniejszy.
Dlatego aby nie stracić części pojemności HDD dzielimy na partycje o wielkości maksymalnie widocznej dla BIOSu płyty głównej.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:22.