Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.03.2005, 00:04   #1
aeiouy
Berserk

Data rejestracji: 02.11.2003
aeiouy zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
HELP;( - MSI KT-3 Ultra 2 + Maxtor Dimoundmax 10 250GB - Zawieszanie Xp

Witam.

Dzisiaj kupiłem sobie dysk jak w temacie i mam ogromny problem
najpierw zrobiłem sobie backup danych ze strarego dysku (40GB baracuda IV 7.200) i wszystko bylo ok.Pozniej zainstalowalem system. Mam dwie partycje pierwsza 10GB (systen) druga - reszta czyli okolo 227 nie pamietam bo teraz nie mam juz dostepu do dysku. Kiedy podłaczam do kontrolera razem z 40 GB seagatem to jak uzywam windowsa, albo cos co powoduje wzrost procesora do 50% windows zawiesza sie (nawet myszka) - np autualizacje automatyczne. wszystko sie zatrzymuje. Ok pomysalem cos spiepszylem. podłaczylem maxtora na kontrolerze od napedów (odlaczylem nagrywarke i naped) i podlaczylem pod kabelek od napedow(ten co obsluguje UDMA66). oczywiscie w biosie pokazalo mi sie ze mam zly kabel i ze dysk bedzie pracowac w nizszym trybie(w ten sposob instalowalem windowsa) i wszystko jest ok. podobno moja plyta obsluguje 133 UDMA i moze w tym jest problem. moze mam zly kabel?? Czy kabel od UDMA 100 pasuje do UDMA 133(ten gdzie jest podwojna ilosc zyl do ekranowania)?? ten kabel na UDMA 100 działa ok(przynajmniej na seagate). W biosie nie mam mozliwosci zmieniania trybów UDMA. Mam najnowszy bios do plyty. Najnowsze sterowniki via. Prosze pomozcie. zbierałem kilka miesiecy na ten dysk. Teraz juz nie mam sily padam i ide spac bede mogl zajrzec na forum jutro po pracy. Jeżeli ktos ma jakies pomysly prosze piszcie. dziekuje za pomoc.

POZDROWIENIA

P.s. SYSTEM TO WINDOWS XP PROF. SP2 swierz instalacja.

Dziekuje

Ostatnio zmieniany przez aeiouy : 16.03.2005 o godz. 17:46
aeiouy jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.03.2005, 07:20   #2
aeiouy
Berserk

Czy na prawde nik nie wie co moze byc nie tak? dopowiem jeszcze ze w biosie wlacza sie automatycznie LBA moge wlaczyc jeszcze 32 bit obsluge dysku (32 bit transfer Moge. Prosze o pomoc.

Dziekuje

Pozdrawiam
Stary 16.03.2005, 16:11   #3
kodziu
^_^ czekam na bana ;)

Data rejestracji: 05.03.2004
kodziu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A ten dysk pracuje w trybie DMA? Czy może winda bierze go na PIO?
Stary 16.03.2005, 17:39   #4
aeiouy
Berserk

Cytat:
Napisany przez kodziu
A ten dysk pracuje w trybie DMA? Czy może winda bierze go na PIO?
Tryb pracuje w trybie DMA sprawdzalem w nero infotool jest napisane Maxtor 6B250R0. Dzisiaj kupilem nowy kabel i caly czas szwankuje. teraz mam podpiete 2 dyski system 40GB (seagate) i maxtor. jak korzystam TYLKO z seagate to jest ok co 10 sekund jest maly freeze na 1 secunde to jestem w stanie wytrzymac, ale jak wchodze na maxtora i probuje zrobic kopie jakiegos katalogu zaczyna mi system chodzic jak na 5 MB dysku a kursor myszki to juz za duze obciazenie RATUNKU!!! o co chodzi Pozdrawiam
Stary 16.03.2005, 16:55   #5
bakupl
Banned

Data rejestracji: 29.03.2004
bakupl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez aeiouy
Witam.

Dzisiaj kupiłem sobie dysk jak w temacie i mam ogromny problem
najpierw zrobiłem sobie backup danych ze strarego dysku (40GB baracuda IV 7.200) i wszystko bylo ok.Pozniej zainstalowalem system. Mam dwie partycje pierwsza 10GB (systen) druga - reszta czyli okolo 227 nie pamietam bo teraz nie mam juz dostepu do dysku. Kiedy podłaczam do kontrolera razem z 40 GB seagatem to jak uzywam windowsa, albo cos co powoduje wzrost procesora do 50% windows zawiesza sie (nawet myszka) - np autualizacje automatyczne. wszystko sie zatrzymuje. Ok pomysalem cos spiepszylem. podłaczylem maxtora na kontrolerze od napedów (odlaczylem nagrywarke i naped) i podlaczylem pod kabelek od napedow(ten co obsluguje UDMA66). oczywiscie w biosie pokazalo mi sie ze mam zly kabel i ze dysk bedzie pracowac w nizszym trybie(w ten sposob instalowalem windowsa) i wszystko jest ok. podobno moja plyta obsluguje 133 UDMA i moze w tym jest problem. moze mam zly kabel?? Czy kabel od UDMA 100 pasuje do UDMA 133(ten gdzie jest podwojna ilosc zyl do ekranowania)?? ten kabel na UDMA 100 działa ok(przynajmniej na seagate). W biosie nie mam mozliwosci zmieniania trybów UDMA. Mam najnowszy bios do plyty. Najnowsze sterowniki via. Prosze pomozcie. zbierałem kilka miesiecy na ten dysk. Teraz juz nie mam sily padam i ide spac bede mogl zajrzec na forum jutro po pracy. Jeżeli ktos ma jakies pomysly prosze piszcie. dziekuje za pomoc.

POZDROWIENIA

P.s. SYSTEM TO WINDOWS XP PROF. SP2 swierz instalacja.

Dziekuje
KT-333? A nie KT3? Ostatnie jakie pamietam to chyba KT4 lub KT6
bakupl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.03.2005, 17:46   #6
aeiouy
Berserk

Cytat:
Napisany przez bakupl
KT-333? A nie KT3? Ostatnie jakie pamietam to chyba KT4 lub KT6
Oczywiście masz racje. Przepraszam wczoraj byłem padnięty posiadam plyte KT3 Ultra2 na modelu systemu MS-6380E z biosem w ver.5.70. wlasnie znalazlemprogram do diagnostyki dyskow maxtor, niestety potrzebna jest stacja dyskietek, ktorej nie posiadam;( kto w obecnych czasach korzysta z dyskietek... chyba bede musial sprawdzic dysk na innej plycie glownej. Czy ktokolwiek ma jeszcze jakies pomysly??
Stary 16.03.2005, 18:19   #7
sight
Wymiatacz

Data rejestracji: 01.11.2004
sight zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez aeiouy
Oczywiście masz racje. Przepraszam wczoraj byłem padnięty posiadam plyte KT3 Ultra2 na modelu systemu MS-6380E z biosem w ver.5.70. wlasnie znalazlemprogram do diagnostyki dyskow maxtor, niestety potrzebna jest stacja dyskietek, ktorej nie posiadam;( kto w obecnych czasach korzysta z dyskietek... chyba bede musial sprawdzic dysk na innej plycie glownej. Czy ktokolwiek ma jeszcze jakies pomysly??
a jaki masz zasilacz.
ja mam dwa maxtory (płyta kt400)i jak miałem zasilacz 300w to dziwne rzeczy sie działy.
wymieniłem na 400w markowy i problem zniknoł
8 )
Stary 16.03.2005, 19:19   #8
aeiouy
Berserk

Cytat:
Napisany przez sight
a jaki masz zasilacz.
ja mam dwa maxtory (płyta kt400)i jak miałem zasilacz 300w to dziwne rzeczy sie działy.
wymieniłem na 400w markowy i problem zniknoł
8 )
Mam 350W nie firmowy, ale calkiem nowy ponizej roku. mysle ze to nie zasilacz bo odpialem wszystko co pobieralo prad (za wyjatkiem plyty głównej i wiatraczka procka i karty graf no i urzadzen pci- czyli napedy dodatkowe wiatraczki stacji dyskietek nie mam, zostawilem tylko samego maxtora. a Seagate chodzi mi z obydwoma napedami
Stary 16.02.2006, 00:59   #9
Kenyiro
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.11.2004
Kenyiro w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Lightbulb

Cytat:
Napisany przez aeiouy
czlowieku fdd zawsze sie przydaje kiedy go ci trza a pozatym moze sobie byc kiedys ci sie przyda [ czyli teraz jak masz problem ]
Kenyiro jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.02.2006, 03:38   #10
aeiouy
Berserk

Cytat:
Napisany przez Kenyiro
czlowieku fdd zawsze sie przydaje kiedy go ci trza a pozatym moze sobie byc kiedys ci sie przyda [ czyli teraz jak masz problem ]
Zawsze istnieje rozwiązanie Jak był potrzebny poszperałem w sieci i znalazlem bootowalna plytke z tym narzedziem Nie chciało mi się jechać do znajomych i samemu zrobić bootowaljej płytki ot tak jestem leniwy naped dyskietek kosztuje okolo 30 zł, a jak składałem kompa to wolalem dołożyć te 30 w inne akcesoria. Owszem mógłbym go sobie kupic, ale przydałby sie też nowy zasilacz bo mam zasilacz no name!, nowy wiatraczek, bo ostatnio temp byla 70 stopni przy obudowie oczywiście otwartej!( w biosie włączyłem już opcje żeby wyłączał kompa jak dojdzie do 75) klawiatura przezyla juz sporo kliknięć i wygląda nieciekawie i nawet ostatnio moge powiedziec ze cześciej nie działa niż działa ( coś z kabelkiem lub portem przy plycie głównej). Ostatnio zainwestowałem w używany monitor EIZO 800zl i kupilem bubel :/ porysowany ekran, kineskop strzela (byłem w serwisie i powiedzieli na początku, że coś zregenerują, później powiedzieli, że to kineskop i jest nie do naprawy) czekam tylko jak strzeli raz a porządnie i znów wróce do swojego poczciwego Deawoo 15" który ma teraz 14 lat i wciąż działa! Komputer to studnia bez dna, ale gdybym uznal ze potrzebna mi jest stacja dyskietek to bym ją kupił, jężeli spotkam klawiature normalną (bez dodatkowych klawiszy, przewodowa, która zawsze będzie działać nawet pod dosem gdzie klawidze insert home page up down end delete są na swoich miejscach, a nie gdzieś gdzie nie powinny i gdzie przyciski przy naciskaniu nie robią za dużo hałasu, no zgodzę sie na 3 dodatkowe klawisze, do których nie trzeba wgrywać sterowników - klawisz 2x windows i prawy klawisz myszki) to ją kupię nawet za 100zl ).

No no no ale sie na tworzyłem :cool:

Pozdrawiam

i

życzę
słodkich snów, miłego dnia, szerokiej drogi, *

*- niepotrzebne skreślić

Ostatnio zmieniany przez aeiouy : 16.02.2006 o godz. 03:43
Stary 16.03.2005, 20:54   #11
Zelea
I have got my own WORLD..

Data rejestracji: 03.11.2002
Zelea zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
nie ufam partycjom wiekszym od 127 GB moze jestem staroswiecki... nie wiem...

zobacz sobie co by bylo jak bys ta druga duza partycje 230 GB podzielil na pol...

tylko nie w zadnym PM... a no wlasnie apropo na czym robiles te partycje ??
pozdro
Zelea jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.03.2005, 13:53   #12
aeiouy
Berserk

Cytat:
Napisany przez Zelea
nie ufam partycjom wiekszym od 127 GB moze jestem staroswiecki... nie wiem...

zobacz sobie co by bylo jak bys ta druga duza partycje 230 GB podzielil na pol...

tylko nie w zadnym PM... a no wlasnie apropo na czym robiles te partycje ??
problemy juz zaczęły sie dziać przed partycjonowaniem, czyli jak tylko podpiąłem go pod kontroler i uruchomiłem system z 40GB baracudy jak jeszcze nie mial partycji. partycje zrobilem poprzez windowsa xp pro sp2 a jak byly problemy to stworzylem partycje bez windowsa z programu jaki jest dodany przy instalacji windowsa XP. Dzisiaj dzwonilem do Komputronik i powiedzieli mi, ze jezeli nie bedzie dzialal na innej plycie glównej tez to mam im wyslac ten dysk na ich koszt to przysla mi nowy lubie profesjonalne sklepy nie dosc ze obnizyli mi cene o 35 zl brutto i zaplacilem za niego 500 to jeszcze za darmo teraz przesylki bede robic jak bedzie popsuty

Dziekuje wszystkim za pomoc

POZDRAWIAM
Stary 15.02.2006, 22:56   #13
aeiouy
Berserk

Znalazłem przyczynę

Niestety dysku nie przyjeli, bo nie był zepsuty... mieli rację

Przez długi czas używałem dysku podpiętego na taśmie od Napędów CD, żebym miał ata33, bo wtedy wszystko bylo ok. a napędy byly podlaczone pod tasme od dysków

Jakiś czas temu coś mi się pochrzaniło i dysk uruchomiłem w ATA133 i zdziwiłem się bo wszystko było ok :/ nie wiedziałem o co chodzi. wkońcu odkryłem Jak chciałem pobawić się sieciami WI-FI. Przyczyną były sterowniki od karty D-link G520 rev B ver USA. Najnowsze sterowniki działają OK. Problem znów się pojawia jeżeli zmieniam sterowniki (co jest dość częste bo programy jakich uzywam do "zbierania informacji o sieciach WI-FI" pod Windowsem chcą swoich sterowników.

Jeżeli ktoś ma dziwne problemy z zawieszaniem sie Windowsa i posiada karte D-link to niech szybciutko wgrywa nowiutkie sterowniczki

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez aeiouy : 15.02.2006 o godz. 22:58
Stary 15.02.2006, 22:59   #14
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
trochę to trwało.....ale liczy się rozwiązanie
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.02.2006, 23:10   #15
aeiouy
Berserk

Cytat:
Napisany przez ed hunter
trochę to trwało.....ale liczy się rozwiązanie
Dzieki wielkie, ale powiem szczerze, że mam MCP z Windowsa XP i takie błachostki powinienem rozwiązywać w kilka godzin. a tu rok <wow>?? :/

z drugiej strony lepiej późno niż wcale
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: