Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Hiren's Boot CD - kto ma? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/hirens-boot-cd-kto-ma-24787/)

sobrus 15.10.2009 14:36

Podejrzewam że Hiren's Boot CD jest nielegalny.
Tym bardziej że ostatnio są tam dość nowe wersje programów (takich jak Ghost) oraz instalacja windowsa XP.
Równie dobrze mogli tam zamieścić Photoshopa 7.

Ale to nie zmienia faktu że czasem ratuje życie...

yahol 15.10.2009 00:09

Nie polemizuje.
Prawda jest taka, ze po prostu nie wiem.
Interpretacje osob nieuprawnionych, a takimi sa policjanci, ja, ty, inni - nie sa orzeczeniem sadowym lub prawnym w innym stopniu.
Jak wspomnialem nie znam orzeczenia w sprawie HB! Nie zwalnia to w razie czego od odpowiedzialności, ale tez nie pozwala polemizowac w tej sprawie.
Moj prawnik twierdzi, ze uzytek wlasny nie podlega penalizacji, z zastrzeżeniem braku definicji użytku własnego, a raczej jego zakresu :)

zorg 14.10.2009 23:53

jak ktos chce moge podac linka do rapida.

joujoujou 14.10.2009 23:13

W sumie jest trochę racji w owych policjantowych interpretacjach, przy założeniu, że piractwo traktujemy podobnie jak kradzież (poniekąd słusznie) - bo przecież wystarczy mieć coś kradzionego (a niekoniecznie tego używać), by łamać prawo. :mruga:

pali 14.10.2009 23:04

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1052739)
Jest 10 na stronie oficjalnej Hirens boota

Po wpisaniu w google hirens boot, wyskakuje mi na 1 to: http://www.hiren.info/pages/bootcd .

Myślałem, że to homesite programu i że nie ma "oficjalnego" downloadu.
Linku podanego przez Ciebie wtedy nie zauważyłem

Przepraszam za nieuwagę i THX za właściwego linka.

Cytat:

Co ma do tego Wielki Brat?

Policja, CBA, CBŚ, ABW,UOP,WSI, SLD, LSD i inne skróty
Cytat:

I tylko ortodoksi sie jojcza, ale nie wiem na jaki temat.

Nie jojczę się :) Nie interesuje mnie etyczna strona "piractwa". Nie chciałem tylko złamać zasad forum.cdrinfo.pl, które szanuję niezależnie od mojego zdania na jakiś temat.

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1052780)
Programy sa nieinstalacyjne, a wiec nie sa w sposob trwaly zainstalowane na dysku.
Oczywiscie sa rozne opinie, ale dopoki nie ma jednoznacznego wyroku/orzeczenia w sprawie stosowania nieinstalacyjnych programow z CD, uwazam, ze nie lamia licencji.

Hmmm, nie twierdzę, że nie masz racji, ja nie wiem.

Jednak całkiem niedawno rozmawiałem z oficerem Policji Kryminalnej Wydział Spraw Gospodarczych (czy jakoś tak), delegowanym do spraw "komputerowych" i on twierdził, że samo posiadanie kopii programów jest naruszeniem naszego prawa. Twierdził, że sam fakt ich nieinstalowania, nieużywania nie jest depenalizacją. Natomiast dodatkowe posiadanie cracków, seriali itp narzędzi, ew. rozpowszechnianie oraz skala, rodzaj stosowania nielegalnego softu może stanowić o innej kwalifikacji prawnej czynu oraz co z tego wynika - wymiarze kary.

Oczywiście policjant może się mylić, wiem. Takie jest jednak ich zdanie, a w naszej rzeczywistości sama opinia Policji może nastręczyć problemów. Ja miałem nieprzyjemności, chociaż i tak nic mi nie zrobili.

No ale przeglądam teraz sam KK, Ustawę i też nie widzę uzasadnienia dla twojej interpretacji (ciekawej interpretacji!).

yahol 14.10.2009 22:29

OK. Nie upieram sie.
Mozesz miec racje, mozesz jej nie miec.
Po prostu stwierdzam, ze nie znam zastrzeżeń co do tej formy użytkowania programu.

joujoujou 14.10.2009 21:47

Ty uważasz tak, ja inaczej - jeśli nawet programy są nieinstalacyjne, to:

- EULA i tak obowiązuje,

- i na 666% wspomina o zakazie ingerencji w kod programu, co wszak autor hirensboota niewątpliwie uczynił.

yahol 14.10.2009 21:43

Programy sa nieinstalacyjne, a wiec nie sa w sposob trwaly zainstalowane na dysku.
Oczywiscie sa rozne opinie, ale dopoki nie ma jednoznacznego wyroku/orzeczenia w sprawie stosowania nieinstalacyjnych programow z CD, uwazam, ze nie lamia licencji.

joujoujou 14.10.2009 21:05

No chyba jednak jest naruszeniem, gdyż zawiera kilka komercyjnych programów, choćby PM czy ghost. :P

yahol 14.10.2009 19:31

Jest 10 na stronie oficjalnej Hirens boota
Nie rozumiem zastrzeżenia?
Co ma do tego Wielki Brat?
Z tego co rozumiem, Hirens nie jest naruszeniem żadnej licencji, ani praw.
W kazdym razie nie ma na to żadnego orzeczenia - jak dotychczas.
I tylko ortodoksi sie jojcza, ale nie wiem na jaki temat.

pali 18.09.2009 10:17

a ma ktoś najnowszą wersję, czyli 10.0 ?

albo checksum do oryginału - bo podobno latają też takie z trojanami

poprosiłbym o PW, w razie co.... bo wiadomo, Wielki Brat patrzy

LordDead 10.09.2004 20:24

Dzięki za info. Poratował mnie dziś kumpel i wyjaśnił mi co i jak... Genialny jest ten Hiren!!!!!!!!!!!!

Remix 10.09.2004 18:40

Witam!

to jest obraz plyty, wystarczy go wypalic na CD, ewentualnie edytowac w UltraIso badz WinISO i dodac co sie chce a potem wypalic na CD.

LordDead 10.09.2004 17:38

Cytat:

Musisz w biosie ustawic first boot device na CD-ROM.
Mam kilka bootowanych płytek i one mi bez problemu startują! Ale ja po prostu nie mam pojęcia co zrobić, stworzyć taką bootowaną płytkę z Hiren`em.

Remix 10.09.2004 13:04

Cytat:

Napisany przez LordDead
Kto mi powie jak zrobić aby płytka z Hiren sama mi się odpalała! Nagrałem sobie ten program, ale jedyne co działa to `autorun` a ja chce żeby to się odpalało przy starcie kompa!! Jak mam to zrobić?

Witam!

Musisz w biosie ustawic first boot device na CD-ROM.

ps. znalazlem dzialajacy link (z dobrym transferem) do wersji 6.0 (36,5MB): http://www.chasspass.com/progs/Hirens.BootCD.6.0.zip

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:50.