![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Roman Barbarzyńca
Data rejestracji: 01.09.2003
![]() ![]() ![]() |
Pamięci C.L. 2.0
Witam wszystkich.
Niedawno udało mi się w końcu nazbierac troche kasy i kupiłem sobie 2 X TwinMOS Twister 512MB 400MHz. Są to pamięci C.L. 2.0, natomiast ja w biosie nie potrafię zmienić Cash Latency na 2.0, a mam taką możliwość. Kiedy zmieniam to mobo się nie uruchamia, konieczny jest clear cmos. Moja płyta główna to Epox 8KRA2+ KT600. Coś chyba robię nie tak, ten model mobo ma bardzo rozbudowane możliwości overclockingu, zwłaszcza że pamiątki są C.L. 2.0. Kiedyś miałem ten sam problem z prockiem, po podkręceniu nie dało się uruchomić płyty bez clear cmos. Dopiero po zastosowaniu pasty siliconowej, a nie jak wczesniej srebrnej wszystko mi się udało........ale pamięci przecierz nie smaruję... Dzięki za wszelakie wyjaśnienia. pozdrawiam. cobex.
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
1. czy aby na pewno te twiny mają cl2 przy fsb200 ? bo cosik mi się wydaje że jednak nie
2. podnieś napięcie na pamięciach o jakieś 0.1 - 0.2V 3. czy aby nie próbujesz uruchomić kompa z cpu i memorkami w trybie synchro ?
![]() |
#3 |
Roman Barbarzyńca
Data rejestracji: 01.09.2003
![]() ![]() ![]() |
Tak, napewno są CL 2.0
Zwykłe TwonMosy 400MHz mają Cash Latency 2.5, co do synchro to nie sprawdzałem. Zobacze jeszcze jak będzie z napięciem, postaram się nieco zwiększyć ale nie chciałbym ich spalić...
![]() pozdrawiam. cobex.
![]() |
|
|