Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ile bierzecie? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ile-bierzecie-26050/)

woitas 29.09.2003 11:52

- za instalke windy: 30-50 pln (zalezy czy bylo jeszcze cos instalowane)
- za podlaczenie neo+ przy uzyciu aplikacji dostepowej z TPSA to max 20 pln, inne przypadki to juz indywidualne negocjacje
- za zlozenie kompa: jesli bierdzesz czesci z gieldy to dolicz spokojnie 10%

jesli klient "spi" na kasie i bez mrugniecia okiem moze dac wiecej, to powyzsze x2

inna sprawa, jesli robisz to dobremu kumplowi. wtedy to polecalbym min 50% upustu, a najlepiej to 100% + drobna przekaska.

prometeusz 29.09.2003 11:41

No coz. To jest w koncu firma i wiadomo iz do domu kogos takiego sobie nie wezwiesz, lecz popatrzac na to z drugiej strony - te ceny nie sa chyba takie wysokie.
Przeciez maja na utrzymaniu ilus tam pracownikow i odprowadzaja podatki, no i placa za legalne oprogramowanie.
Bo np nie wyobrazam sobie ze ktos z nich bieze 150zeta za diagnostyke sieci komp. i robi to czyms nie legalnym itd.
Firma kogucik zas nie moze stawiac takich cen i bulo by to nieporozumienie i naciaganie klienta.

Swoja droga czy zastanawialiscie sie kiedys - mowie do tych ktorzy pracuja w takich firmach - ile wasze firmy, nie wy biora za godzine waszych uslug od klienta

Nol 29.09.2003 11:04

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
[B]ponawiam moje pytanie związane właśnie z taką działalnością... :)
jak to jest?

Jeśli w jakikolwiek sposób zaczniesz pobierać za swoje usługi pieniądze, a zwłaszcza w tak jawny sposób jak rozgłaszając się w gazecie, to według prawa muszisz mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą i opłacać składki ubezpieczeniowe (600 zł miesięcznie). Jeśli już gdzieś pracujesz i Twój pracodawca odprowadza Ci ZUS (te 600 zł), to Ty ze swojej działalności odprowadzasz mniejszą składkę ubezpieczeniową (jakieś 130 zł?). Tak przynajmniej kiedyś mi to tłumaczono, jak miałem zakładać ze znajomymi firmę...

A jakie są konsekwencje nie rejestrowania takiej działalności? No cóż, jeśli znajdzie się delikwent, który nie będzie zadowolony z Twoich usług lub który zażąda faktury czy rachunku (w takim wypadku raczej rachunek, bo odprowadzanie VATu jest obowiązkowe po przekroczeniu dochodów w wys. 20 000 tys. złotych rocznie), to może Cię zakapować do Urzędu Skarbowego, który rozpocznie procedurę w sprawie przestępstwa skarbowego...

Taka jest moja wiedza na ten temat.

puch 28.09.2003 21:39

Fajny jest ten cennik z Torunia. Chciałbym, żeby ktoś płacił za moje usługi 183 zł. za godzinę!

CIAPEK 28.09.2003 19:32

ponawiam moje pytanie związane właśnie z taką działalnością... :)
jak to jest?
Cytat:

A słuchajcie jeśli np. bym chciał ogłaszać się w jakiejś gazecie i jeździłbym właśnie na wizyty to czy muszę się zarejestrować i odprowadzać podatek? Bo jeśli tak to z tego są ponoć marne pieniądze. Ale chyba można robić to po cichu?
dzienx
Cytat:

Wojtek Toruń napisa***322;(a)
Masz przykładowy cennik usług w firmie z Torunia.
Jest droga ale masz od czego zacząć.
http://www.infocomp.torun.pl/cennik/uslugi.htm
POLECAM PUNKTY:
ADMINISTRACJA/KONSULTACJA OPROGRAMOWANIA UŻYTKOWEGO za 1GODZINĘ
DIAGNOSTYKA/EKSPERTYZA SPRZĘTU
Formatowanie dysku kosztowało kiedyś u nich 40 zł.

Ich chyba pogieło za przeproszeniem:blee:
Czego oni tam nie mają i to nazewnictwo :o :blee:

ThanatoS 28.09.2003 18:53

Instalacja windy 30-40 zeta,

Umozliwienie dzialania pelnej objetosci dysku np. 80 GB w kompach z ograniczeniem do 8,4 GB - 50 zl (cena z zainstalowaniem systemu)

1 godz. serwisu 30 zl itp.

To tylko podstawowe dane

-Kowalik- 28.09.2003 18:21

Re: Ile bierzecie?

Cytat:

przemo_one napisa***322;(a)
a za instalacje windy?
ja od znajomej wzialem paczke skarpet adidasa ;)

Wojtek Toruń 28.09.2003 17:00

Masz przykładowy cennik usług w firmie z Torunia.
Jest droga ale masz od czego zacząć.
http://www.infocomp.torun.pl/cennik/uslugi.htm
POLECAM PUNKTY:
ADMINISTRACJA/KONSULTACJA OPROGRAMOWANIA UŻYTKOWEGO za 1GODZINĘ
DIAGNOSTYKA/EKSPERTYZA SPRZĘTU
Formatowanie dysku kosztowało kiedyś u nich 40 zł.

CIAPEK 28.09.2003 13:09

hmmm

niektórzy tak źle mówią/myślą bo chyba im się pieniądze przelewają w domu.

Przemo_one myśli po prostu, jak tu "skręcić" troche grosza bo z pieniędzmi na pewno nie jest ciekawie.

A biedy wśród userów to tu raczej nie ma.
Patrze i tylko mi ślinka cieknie jakie niektórzy mają zestawienia sprzętowe :)
Jak mało osób jedzie jeszcze na pół gigowych sprzętach, starych kartach grafy i ramcach sdr.

Ciąglę tylko patrze jak powstają nowe tematy jaki tu dysk wybrać, najlepszą karte grafy, płyte główną, składam nowy komputer.
Ludzie mają pieniądze, ale nie wszyscy.

Od kolegi/znajomego jasne, że bym nie wziął pieniędzy bo sam moge coś od nich potrzebować jak ktoś napisał a pozatym to przysługa.
Co innego usługa dla kogoś obcego kto nam za to zapłaci.
Usługa wykonana, żądam zapłaty. Proste.

Niektórzy tego po prostu nie rozumieją, albo myślą w innych kategoriach. "Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia".

przemo_one 28.09.2003 12:28

Cytat:

RoKFoR napisa***322;(a)
idz do jakiegos serwisu wez ich cennik i wtedy ustal swoje troche mniejsze i jak ktos sie teraz ziawi z kompem to podaj mu cene, ale na twoim miejscu od kolegow bym nie bral kasy, bo jak ty bedziesz cos chcial od nich to tez podadza Ci cene ;)
ale wlasnie o to chodzi ze oni BIORĄ(oszukuja itd) ode mnie kase i to od zawsze to dlaczego ja mam nie brac?

RoKFoR 28.09.2003 12:05

idz do jakiegos serwisu wez ich cennik i wtedy ustal swoje troche mniejsze i jak ktos sie teraz ziawi z kompem to podaj mu cene, ale na twoim miejscu od kolegow bym nie bral kasy, bo jak ty bedziesz cos chcial od nich to tez podadza Ci cene ;)

eloise 28.09.2003 11:54

ludzie co to będzie za świat i życie w nim jeśli wszystko będziemy przeliczali na pieniądze?

ja z zasady pomagam ludziom, wszystkim, niezależnie od tego czy ich lubię czy nie

przemo_one 28.09.2003 11:44

i wlasnie o to mi chodzilo
dla znajomych od zawsze i na zawsze za free (ale tylko dla prawdziwych)-nie jestem jakims palantem
pare razy bylo tak ze wypalilem za free(jak zawsze - no teraz juz nie mam czym), a gosc sprzedal dalej te plyte i se zarobil 10 zeli
tydzien temu zdiolem 2 locki z telefonow i tez za free dla znajomego (po 10 od sztuki tak u mnie biora) i on se zarobil, a jak zawozil mnie w jedno miejsce i wziol kase za paliwo(bylo z 5 zeta) ale skoro na mnie zarobil 20 to chyba mogl odpuscic nie?
juz nawet nie dzwonia tylko przyjerzdzaja z kompami pod dom(naprawialem gosciowi kompa - net mu nie chodzil - mial mi za to postawic pizze 10-tego a jest juz 28-ósmy i nic)
raz to gosc o 23 dzwonil na domowy (troszke puzno juz dla starych) jakbym koma nie mial - i wlasnie to mnie denerwuje ze na moich umiejetnosciach zarabiaja inni, wiem ze grosze ale jednak dla nich a nie dla mnie dlatego chce sobie ustalic co za co zeby nie bylo rozczarowan
poprowadzilem lana na ulicy ale nie ode mnie(mamy neta dzielonego) i teraz jeden ****** jak chce zebym przyszedl mu kompa zrobic(ten od cela400 i 32mb, tak ten co mnie na kasie skubie)to ham mi poprostu wyciaga rj45 ze skrzynki i nie mam netu - juz nawet tak mnie wzywaja i powiedzialem dosc - jak ktos stuka do mych dzwi to nie mam czasu i kropka
jak juz wspomnialem niektorzy nie szanuja mojej pracy bo mnie to tez nie przyszlo samo z siebie i jeszcze do tego mnie na kase oszukuja (WIELOKROTNIE I NA BEZCZELA) to ja im juz bezinteresownie nie pomoge
i tu przyklad
za router w naszej sieci robi freesco na kompie sasiada niegdys a teraz kupili kompa nowego(bez mojej wiedzy) i zrzutka rzekomo po 47 zeta a jest nas czterech wiec razem 188zeli
a kupili za te kase az :):):) pentium 133 jakis ram na to i flopa(razem za to bym dal 50-60 pln-ów) a bylo na to 188 wiec jak wnioskuje 2 ludzi nic nie dalo a ja z sasiadem po 47 zeli i jest router-to nie jest fair(zasilacz, obudowa,sieciówka, klawiatura i jakas tam krzywa grafika juz byly)
oczywiscie sprzet at i bez usb a teraz orly wymyslily neostrade tylko nie pomysleli ze to sie je z usb
czy mam mowic dalej co ja musze tu znosic?

puch 28.09.2003 11:10

Cytat:

przemo_one napisa***322;(a)
troche przesadzacie?
naprawialiscie kiedys co dwa dni pc o parametrach cel 40 i 32mb ram"kumplowi" ,ktory "oszukuje cie na kase"?

Nie - takiemu "kumplowi" mówi się, że nie ma się czasu - czy wprost mówi mu się, dlaczego mu się tego nie zrobi.

Cytat:

i nie mowcie mi ze nie bierzecie kasy za "uslugi" bo poprostu w to nie wierze

Musisz uwierzyć na słowo. Przynajmniej niektórzy robią to za kawkę i kawałek ciasta, czy pizzę i piwko - ale to zależy komu. Ja robię to tylko znajomym, i to na ogół dobrym znajomym, więc takie grzebanie w kompie jest na ogół okazją do miłego spotkania towarzyskiego i pogadania.

Cytat:

(...)
ja juz za friko robie kompy dla "znajomych" od kilku lat i to mi sie znudzilo
(...)

Ja złożyłem parę kompów, ale tylko najbliższym przyjaciołom, więc oczywiście o żadnej kasie za usługę nie mogło być mowy - oni też robią mi różne przysługi. Ale faktycznie znudziło mi się już trochę bycie takim "pogotowiem" na każde zawołanie, zwłaszcza że nie mam już siły i czasu nawet na grzebanie we własnym kompie!

Cytat:

(...)
nie mam pracy
(...)

To oczywiście zmienia postać rzeczy. Ja mam inne źródło utrzymania, i - na razie przynajmniej - nie muszą nim być komputery.
Skoro tak - to zorientuj się w jakiejś firmie komputerowej, jaki mają cennik za usługi - na ogół mają jakieś cenniki - za instalację systemu tyle, za instalację sprzętu - tyle, za złożenie kompa - tyle, za inne czynności serwisowe - stawka godzinowa. Albo sam załóż jednoosobową firmę i ustal cennik.

Cytat:

(...)
to jest forum o wypalaniu plyt - ten kto nigdy nikomu nie wypalil plytki i nie wzial za to pieniedzy reka do gory!
(...)

Już podniosłem!

Cytat:

a moze mam dymac na drugi koniec miasta za frajer?
jak juz mowilem za freeko to jest tylko pozegnanie
a mnie to ktos cos za darmo daje?

Wiesz, niektórzy jeszcze czasem coś robią za darmo, albo przynajmniej zapłata nie następuje wprost.

CIAPEK 28.09.2003 11:01

chłopak myśli jak tu zarobić i bardzo dobrze. Sam nad tym myśle, a myślałem bardziej dawniej jak szukałek jakich kolwiek zarobków.

A słuchajcie jeśli np. bym chciał ogłaszać się w jakiejś gazecie i jeździłbym właśnie na wizyty to czy muszę się zarejestrować i odprowadzać podatek? Bo jeśli tak to z tego są ponoć marne pieniądze.
Ale chyba można robić to po cichu?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:05.