![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
P.I.M.P.
Data rejestracji: 14.05.2002
![]() |
zniknela partycja
Witam.
Moj kolega ma problem a ja mu nie umiem pomoc wiec pytam sie was. Problem dotyczy tego ze dysk jest podzielony na partycje. Po zainstalowaniu systemu windows nie widzi jednej partycjii a ona na 100% tam jest.Co moze byc przyczyna tego?? Moze wiecie jak zrobic zeby system znow widzial ta partycje?? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Gość
|
Czy jest widoczna w np. PartMagic?
Czy jest widoczna w fdisk-u? Jakie ma ustawione atrybuty? Podstawowa, rozszerzona, DOS, Linux? Rozumiem ze Win jej nie widzi?! Jak byla zakladana, spod fdiska, czy PM? PS: moze spadla na podloge?:-D Trzeba sie schylic i poszukac:-D |
![]() |
![]() |
#3 | |
Bywalec
Data rejestracji: 24.05.2002
![]() |
Re: zniknela partycja
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W partition Magic musisz zrobić to:
prawym przyciskiem myszy kliknij na partycje kttórej niw eidać (w PQ oczywiście), Advanced/Hide Partition
![]() |
#5 |
Guru
Data rejestracji: 15.03.2002
![]() ![]() |
kumpel miał do samo ...
miał podzielony dysk .. 60Gb. na partycje a Winda widziała tylko jedną wielkości 8Gb. Koleś sie wogóle nie przejoł ![]() ![]() nie przeszkadzało mu to ... ważne ze moze oglądać filmy i grać w Quake ![]()
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.10.2002
![]() |
weź sobie skombinuj DOS'owy programik RanishPartitionManager i on Ci na pewno pomoże pozwoli Ci sformatowanć boot'y nie widocznego dysku i wszystko będzie OK (zapewne są zwalone jakieś BOOT sektorki -- ja tez tak miałem)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 07.05.2002
![]() |
...a może jedna partycja jest NFTS i np. winda Me jej nie widzi. Może tak być np. po poprzedniej windzie XP, którą ów koleś kiedys zainstalował??
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
jeśli tak to tu mam lekarstwo ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
odeszły MAJSTER
Data rejestracji: 24.02.2002
![]() |
a jak nie to, co piszą koledzy wyżej, to może elektronika siadła. miałec coś takiego ze starym fireballem. widział tylko pierwszą partycję. drugiej już nie. a jak była tylko jedna, to już nic nie widział...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
P.I.M.P.
![]() |
System plikow jest FAT32.Partycja byla robiona fdiskiem.Odrazu po zainstalowaniu wina nie widzial partycji.Ale sprobuje mu to zrobic PartitionMagic.Nie wiem zabardzo jak ale sprobuje moze sie uda.
A tak pozatym on ma wazne dane na tej partycji wiec sformatowac tego dysku nie moze. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Gość
|
Cos kurcze jest nie tak! Jak partycja byla robiona fdiskiem - to pozniej musi MUSI byc sformatowana!!! Nie ma innej mozliwosci, zeby windows ja zobaczyl!!! Jak mogl zrobic partycje i zachowac na niej dane
![]() ![]() PS: moderatorzy!!! dlaczego mi wykropkowalo ****** - przecierz to nie przeklenstwo!!! |
![]() |
![]() |
#12 |
P.I.M.P.
![]() |
Partycja byla robiona duzo wczesniej.ta partycja ma litere E:\
A przy instalce wina formatuje tylko C:\ wiec E:\ zostaje nie ruszone. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Chester, ja na takie przykre sytuacje mam zawsze Linuksa w odwodzie. Spróbujcie odczytać dysk/partycję po dołączeniu dysku do kompa z zainstalowanym Linuksem. W /etc/fstab dajcie odpowiedni punkt montowania i tryb auto - wtedy nie będzie miało wpływu czy to jest FAT16, FAT32 czy NTSF - o ile obsługa ich jest wkompilowana w jądro lub chociaż w moduły. Powodzenia. Jeśli da się tę partycję odczytać, to wtedy oczywiście przewalcie wszystko na inny dysk/katalog(linux of course), skąd wkopiujecie spowrotem po prawidłowym założeniu nowej partycji w miejsce tej felernej. Jeśli nie uda się Wam odczytać pod Linuksem, to ja niestety marnie widzę szanse na odzyskanie danych. Kasację problematycznej partycji wykonajcie fdiskiem ale linuksowym - tu ostrożnie z wybieranymi opcjami. Wrazie czego q - wyjscie bez zmian.
Miłego dnia |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|