![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
odgrzewany user
Data rejestracji: 20.10.2001
![]() |
Ile prądu (+/-)pobiera komp?
Chciałbym to wiedzieć.
ATX bo jest chyba różnica pomiędzy powyższym a AT. Powiedzmy podczas gry. Pozdrawiam Forest
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Gość
|
Moj, BigTower,3 dyski,2 napedy,GForce i i nne duperele - ok.450W (ATX)monitor.modem siecowy.glosniki.
|
![]() |
![]() |
#3 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
chodzi ci o waty czy ampery (to drugie ma znaczenie kiedy masz stara instalacje elektryczna i duzo kabli w pewnym miejscu laczy sie w jeden ktory moze odmowic wspolpracy)
amperow nigdy nie mierzylem - ale poniewaz w akademiku ktory znam instalacja jest z 54 roku a chodzi tam na jednym(!) gniazdku lodowka, 2 czajniki i 3 kompy wiec chyba tym sie nie przejmuj (chyba za masz drukarke laserowa) a watow to tak kolo 200-400 (przedzial)
![]() |
![]() |
#4 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
To ciekawe, bo u mnie monitor bierze standardowo 150 W. Do tego procesor - 60 W. Karta graficzna AGP - też dużo, powyżej 40 W. Karty w slotach PCI & ISA - 5-20 W każda. Dyski twarde i CD pobierają 5-10 W. Płyta główna również nie oszczędza energii zużywając 10-20 W. Liczę tutaj najważniejsze urządzenia - pomijam dodatkowe urządzenia zewnętrzne we/wy: klawiatura, mysz, skaner, drukarka, itd. itp.
![]() |
#5 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Ciekawe jak jest z coolerami szczególnie jak się ma nie standardowe ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Gość
|
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#7 |
Były user
Data rejestracji: 08.04.2002
![]() |
http://www.targetpc.com/hardware/pow...e/index2.shtml
google wysłał mnie pod taki adres, nie zdążyłem przejżeć całego artykułu, ale po dorbnych modyfikacjach procedury, sprawa powinna stać się oczywista i w miarę prosta w realizacji...
![]() |
#8 |
Member of Blokers.net
Data rejestracji: 24.04.2002
![]() |
Chyba ze koledze chodziło ile mniej więcej kasy idzie miesiecznie, więc spiesze z moze połowiczna odpowiedzia:
Musielismy pomierzyc ile qmplowi kasy musimy oddac za serwer pracujacy 24/7 ( czyli 24h na 7 dni ![]() i tak co pobór prądu Moc koszt miesieczny serwer 2 dyski 0,24A 0,053 kW/h 13,00 zł Modem-SDI 0,055A 0,012 Kw/h 3 zł Switch 3Com-16 0,02A 0,004 kW/h 1 zł Hub DLink-16 0,01A 0,002 kw/h 0,50 zł Hub DLink-8 0,005Av 0,001 kw/h 0,50 zł UPS 3 zł No mozę o to chodziło
![]() |
#9 | |
Member of Blokers.net
Data rejestracji: 24.04.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 |
Gość
|
Chyba musze sobie kupic kalkulator! Bardzo prosze, okolo polnocy nie wymagac odemnie dodawania tak duzych sum!
Ile to jest? W watach? W zlp? PS: czy jak napisalem 450W, to strzelilem glupote? Komp=450 Monitor=150 modem kablowy=nie wiem glosniki=20? cos tam jeszcze,.....? |
![]() |
![]() |
#11 |
Wyjadacz
![]() |
Co masz takiego w swoim kompie, że pobiera on aż 450 W? Nie pomylieś tego czasem z maksymalną mocą zasilacza? Wychodzi na to, że Twój sprzęt bierze łącznie 700 W (musisz mieć niezłe rachunki siedząc non-stop).
![]() |
#12 | |
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Cytat:
![]() Przyjmując, że masz 300W ATX i licząc sprawność zasilacza 80% (a że jest on impulsowy to jego sprawność jest wysoka - może się mylę, ale chyba w granicach 87%) wychodzi, że jednostka nie przekroczy 375W - a ile pobierze to zależy od tego co jest w środku i tu rację ma ZiP - każdy klocek coś weźmie - np. 1 kość DIMM to 3-5 W.
![]() |
![]() |
#13 |
Wyjadacz
![]() |
Kiedyś mierzyłem miernikiem pobór prądu i wyszło mi, że cały ówczesny sprzęt (P2, TNT2, HDD, 2xCD, monitor 14') pobierał około 180 W. Chyba bym poszedł z torbami, gdybym zużywał 700 W mocy!
![]() |
#14 | |
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#15 | |
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Cytat:
Coż wtedy to było 180W - a teraz w wyniku postępu technologicznego - jest 250W (bo 70W biorą wentyle poprzyklejane do wszystkiego, bo wszystko trzeba chłodzić ![]()
![]() |
![]() |
|
|