Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   IMPREZKA ONLINE 2021 I DALEJ, w świetlaną przyszłość !!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/imprezka-online-2021-dalej-swietlana-przyszlosc-98386/)

Jarson 01.09.2025 19:24

Na etykiecie napisali jedynie, że kwasu fosforowego jest min. 75%. Co tam jest jeszcze to nie wiem. Szczerze mówiąc też użyłbym octu, tylko nie miałem, a ten cały fosol gdzieś kiedyś do czegoś kupiłem (i nie użyłem), no to skorzystałem, żeby nie stał i nie zajmował miejsca. Oświadczam, że woda z czajnika wychodzi bardzo dobra (czyli identycznie taka sama, jak przed czyszczeniem oczywiście) :D

Teraz :kawa:, mecz Igi no i zaraz potem powoli szykuję się do roboty...

grzeniu 01.09.2025 17:18

Fosol to wynalazek jeszcze komuny, może i sprzed Gierka. Daawno temu stwierdziłem, że jest do niczego, no ale naiwnie myślałem że coś zrobi ze starym żelastwem. Nierdzewny czajnik to przy tym sterylna zabawka. On jest na kwasie fosforowym i coś jeszcze ma, nie pamiętam już, a w aukcji nie podają (na pewno kiedyś pisało na etykiecie).

A na taki czajnik wystarczy jedno zagotowanie octu, potem wypłukać ze dwa razy, zagotować czystą wodę (i wylać). W zasadzie to wszystko. Sam tak robiłem.

Jarson 01.09.2025 14:28

Ja użyłem odrdzewiacza do stali i żeliwa produkcji Dragon. To prawda, ocet też zrobi robotę, ale może się okazać, że odkamienianie potrwa pół godziny, trzy-cztery kolejki i oczywiście, jako słusznie rzecze Grzeniu, będzie capić. Ten odrdzewiacz zadziałał błyskawicznie, trzeba tylko pamiętać, że na czajniku ze stali nierdzewnej. Nie jestem pewny, co by się stało, gdyby go zastosować w modelu z plastiku :hmm: W takim wypadku ocet wydaje się najbezpieczniejszą opcją

Przerwa w pracy na upale, schowałem się w domu na :herbatka:

grzeniu 01.09.2025 13:46

Kwasek :nie: Zagotuj tak ze dwie setki octu na czajnik (i woda do pełna) i będzie ok.
A jak chcesz szybciej to kwas'ek azotowy, myślę że setka na półtora litra będzie aż nadto. Możesz trochę podgrzać, tak 40-50 max, ale nie gotować. Zrób na zewnątrz, bo będzie capić (z octem też).

A w temacie. :kawa: otywyte była o 10
teraz żywczyk :piwko2:

siwymariusz 01.09.2025 11:16

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1474685)
:kawa: z czajnika.

Swoją drogą wyczyściłem czajnik za pomocą preparatu do odrdzewiania metalu. Ocet też robi robotę, ale wolniej i nie tak dogłębnie, to pomyślałem, że spróbuję czegoś mocniejszego. Aż się pieniło, ale czajnik wygląda jak nowy, nawet plastik we wskazaniu poziomu z żółto-brązowego powrócił do stanu przezroczystego :D Oczywiście lekko martwiłem się o szczelność po tej operacji, ale po kilku zagotowaniach wody w celu wypłukania i docelowym w celach spożywczych czajnik nie cieknie, mój brzuch nie pali, słowem nie mam na co narzekać...

A co to za preparat ? Mam troche zajechany w przedszkolu , kwasek nie za bardzo pomaga .

Jarson 01.09.2025 09:04

:kawa: z czajnika.

Swoją drogą wyczyściłem czajnik za pomocą preparatu do odrdzewiania metalu. Ocet też robi robotę, ale wolniej i nie tak dogłębnie, to pomyślałem, że spróbuję czegoś mocniejszego. Aż się pieniło, ale czajnik wygląda jak nowy, nawet plastik we wskazaniu poziomu z żółto-brązowego powrócił do stanu przezroczystego :D Oczywiście lekko martwiłem się o szczelność po tej operacji, ale po kilku zagotowaniach wody w celu wypłukania i docelowym w celach spożywczych czajnik nie cieknie, mój brzuch nie pali, słowem nie mam na co narzekać...

joujoujou 01.09.2025 00:49

:kawa: ale nie z lodówki.

Jarson 01.09.2025 00:46

Ja tylko połowicznie, dzieci odwieźć :P

Wróciłem z treningu, ciepło niesamowicie mimo wieczoru. Teraz :piwo: z lodówki

grzeniu 31.08.2025 22:32

Ja się nie wybieram.
A zatem :piwko2:

Jarson 31.08.2025 20:33

No coś tam się szykuje :hmm:

:kawa:

superrrmario 31.08.2025 20:29

:herbatka:
Jutro do szkoły :)

Jarson 31.08.2025 15:04

:kawa:

joujoujou 31.08.2025 14:59

:piwko2: do obiadu.

grzeniu 31.08.2025 13:24

:piwko2: po hejnale

joujoujou 31.08.2025 12:17

:kawa: po śniadaniu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:44.