Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.11.2004, 12:14   #1
tezer
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 12.12.2002
tezer zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Bezpiecznie wyłączyć komputer

Teraz bezpiecznie możesz wyłaczyć komputer - taki komunikat pojawia mi się w Windowsie XP jak zamykam system. Mam zasilacz ATX i wceśniej zamykał się normalnie. Co mogę zrobić aby zamykał się sam??

-|-kontakt2me-|-
tezer jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.11.2004, 12:19   #2
bakupl
Banned

Data rejestracji: 29.03.2004
bakupl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez tezer
Teraz bezpiecznie możesz wyłaczyć komputer - taki komunikat pojawia mi się w Windowsie XP jak zamykam system. Mam zasilacz ATX i wceśniej zamykał się normalnie. Co mogę zrobić aby zamykał się sam??
Zaznacz w opcjach zasilania (prawym>własciwosći (na pulpicie)....wygaszacz ekrany>zasialanie i tam gdzieś chyba zaawansowane zużycie energi APM czy coś takiego)
bakupl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.11.2004, 12:20   #3
Arnold
Zaginiony pielgrzym

Data rejestracji: 17.05.2002
Arnold zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Start -> ustawienia -> panel sterowania -> opcje zasilania ->zaawansowane
i tam ustaw opcje przycisk zasilania na "zamknij system"
Stary 14.11.2004, 12:23   #4
bakupl
Banned

Cytat:
Napisany przez Arnold
Start -> ustawienia -> panel sterowania -> opcje zasilania ->zaawansowane
i tam ustaw opcje przycisk zasilania na "zamknij system"
To nie o to chodzi i to nic nie da
Stary 14.11.2004, 12:24   #5
Piterniel
Cichy mod

Data rejestracji: 16.03.2003
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Panel sterowania >>> Opcje zasilania >>> APM

I zaznacz Włącz obsługę Zaawansowanego zarządzania energią.

Jeżeli nie jest zainstalowana

Panel Sterowania >>> Dodaj sprzęt >>> Nowe urządzenie sprzętowe >>> Obsługa NT APM/Legacy.

Usługa zdeaktywowana

Menadżer urządzeń >>> Widok >>> Pokaż ukryte elementy

Pokaże się wtedy NT APM/Legacy Support z podgrupą NT APM/Legacy Interface Node. Z prawego kliku włączasz (Enable).

Wpis w rejestrze

Kod:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon
"PowerdownAfterShutdown" = 1

Pozdro Piterniel
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.11.2004, 12:52   #6
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam!
Naturalnie problem ten wiąże się ze starszymi komputerami.
Zarówno jak w win 2000 i XP musiałem również uaktywnić opcje
"Włącz obsługę Zaawansowanego zarządzania energią."

i to pomagało

Inna sprawa jest w pzypadku win 2003 - prawie od roku musze zawsze czekać az sie wyloguje i musze trzymac kilka sekund przycisk na budzie
Temat już troche przewałkowałem nie wiem czy pamiętacie co poniektórzy Lasera - znawce Wind na platformie NT. W 2003 jest trudniejsza sprawa ponieważ:
-nie ma opcji "Włącz obsługę Zaawansowanego zarządzania energią."
-prawdopobnie jedynym rozwiązaniem jest przestawianie coś co jest ryzykowne i skomplikowane w menadżerze zadań typ komputera

ja dałem sobie spokój.

Małoco Piterniela nazwałbym Zbawicielem ponieważ oprócz standardu "Włącz obsługę Zaawansowanego zarządzania energią."
Podał jeszcze 3 sposoby co zwróciło moją uwagę i myślałem że może wreszcie komp jak w win 2000 i XP wyłaczy się sam.

Pit...
1) poprzez Panel Sterowania nie dodasz tak łatwo sprzętu. Instalator skanuje Twojego kompa wywala liste pyta sie czy urzadzenie jest podlaczone czy nie i nie ma żadnej możliwości dodania Obsługi NT APM. Ja tego nie widze może win 2003 tak ma chociaż wątpie bo jednak coś łączy te system, ale na pewnno nie wyłączanie kompa
2) w menadżerze kiedy odkryje liste ukrytych urządzeń nie widze niczego w postaci NT APM/Legacy Support. Czyżby to znowu to zróżnicowanie systemów?
BTW - przy dwóch składnikach mam znak zapytania warto się tym przejąć?
3) zmieniłem w rejestrze 0 na 1 - nic nie pomogło.

Czy ma ktoś jakiś pomysł po długim czasie odłożenia mojego problemu na bok?
Jeśli ktoś wie jak tego dokonać w win 2003 będzie boski

Pozdrawiam

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.11.2004, 12:54   #7
bakupl
Banned

Cytat:
Napisany przez CIAPEK
Witam!
Naturalnie problem ten wiąże się ze starszymi komputerami.
Zarówno jak w win 2000 i XP musiałem również uaktywnić opcje
"Włącz obsługę Zaawansowanego zarządzania energią."

i to pomagało

Inna sprawa jest w pzypadku win 2003 - prawie od roku musze zawsze czekać az sie wyloguje i musze trzymac kilka sekund przycisk na budzie
Temat już troche przewałkowałem nie wiem czy pamiętacie co poniektórzy Lasera - znawce Wind na platformie NT. W 2003 jest trudniejsza sprawa ponieważ:
-nie ma opcji "Włącz obsługę Zaawansowanego zarządzania energią."
-prawdopobnie jedynym rozwiązaniem jest przestawianie coś co jest ryzykowne i skomplikowane w menadżerze zadań typ komputera

ja dałem sobie spokój.

Małoco Piterniela nazwałbym Zbawicielem ponieważ oprócz standardu "Włącz obsługę Zaawansowanego zarządzania energią."
Podał jeszcze 3 sposoby co zwróciło moją uwagę i myślałem że może wreszcie komp jak w win 200 i XP wyłaczy się sam.

Pit...
1) poprzez Panel Sterowania nie dodasz tak łatwo sprzętu. Instalator skanuje Twojego kompa wywala liste pyta sie czy urzadzenie jest podlaczone czy nie i nie ma żadnej możliwości dodania Obsługi NT APM. Ja tego nie widze może win 2003 tak ma chociaż wątpie bo jednak coś łączy te system, ale na pewnno nie wyłączanie kompa
2) w menadżerze kiedy odkryje liste ukrytych urządzeń nie widze niczego w postaci NT APM/Legacy Support. Czyżby to znowu to zróżnicowanie systemów?
BTW - przy dwóch składnikach mam znak zapytania warto się tym przejąć?
3) zmieniłem w rejestrze 0 na 1 - nic nie pomogło.

Czy ma ktoś jakiś pomysł po długim czasie odłożenia mojego problemu na bok?
Jeśli ktoś wie jak tego dokonać w win 2003 będzie boski

Pozdrawiam

E nie czytałem Twojego całego postu, ale masz tą usługę wogóle włączona?
Stary 14.11.2004, 12:56   #8
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez bakupl
E nie czytałem Twojego całego postu, ale masz tą usługę wogóle włączona?
wiesz co? ogarnij sie
Nie będę czytał za Ciebie postu i potem odpowiadał - nie na tym forum polega.

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.11.2004, 13:10   #9
Piterniel
Cichy mod

Data rejestracji: 16.03.2003
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Może być jeszcze BIOS

Może być prawdopodobnie ustawiony schemat ACPI

Windowsowi wydaje sie, że to nie jest APM i przełancza na ACPI. Znajdz w BIOS coś takiego lub jak nie ma to spróbuj nową wersja wgrać może się pojawi

Power Management Setup >>> PM controlled by APM >>> Yes

- APM (Advanced Power Management)
- ACPI (Advanced Configuration Power Interface)

prawy klik na Mój Komputer >>> Właściwości >>> Sprzęt >>> Menedżer Urządzeń
Rozwiń gałąź Komputer. Jeżeli jest tam wejście o nazwie 'Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) PC' to komp jest wykryty jako ACPI. Jeżeli figuruje tam jednak 'Standard PC' to niestety BIOS nie został wykryty jako zgodny z tym schematem.

Jak ACPI jest walnięte to system jest instalowany z APM na podstawie "testu weryfikacji na zgodności hardu" z pliku Biosinfo.inf który jest odczytywany przy instalce. Odczyt zwraca 3 schematy:

1) komp figurował na liście dopuszczonych i zdał test na APM - Zakładka APM jest obecna w Opcjach zasilania i co więcej jest zahaczykowana!
2) komp figurował na liście niedopuszczonych i testu nie zdał - Zakładki APM brak w Opcjach zasilania
3) komp nie został wyszczególniony na liście zgodności - Zakładka APM jest obecna w Opcjach zasilania ale nie jest zahaczykowana (mój przypadek)
APM również nie jest instalowane w kompie który ma kilka procesorów na raz

Wymuszanie HAL (Hardware Abstraction Layer)

Jedyny sposób to zmienić Hardware Abstraction Layer (HAL) czyli Standard PC na Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) PC lub na odwrót ale....

Device Manager nie pozwala na zmianę Non-ACPI HAL na ACPI HAL i na odwrót. Musisz tej zmiany dokonać podczas nowej instalki sysa!

Czemu właśnie wtedy Bo to moment decydujący o nałożeniu HAL na kompa! To nie może być "reperacja" czy "reinstall" windy, to musi być nowy czysty install podczas którego zformatujesz dysk. Np. są takie jaja że jak się podmienia sysy przez upgrade a nie czysty install to instalacja nowego innego systemu przejmuje stary HAL po systemie na którym się zapisuje!
Właśnie przy instalacji windy jest sprawdzane jakiż to BIOSik mamy w kompie. Jeżeli BIOS nie jest z tym zgodny to nici z ACPI. Jeżeli jest zgodny to i tak może być tragedia. Niestety nie zawsze BIOS nawet zgodny z ACPI jest prawidłowo rozpoznawany i w związku z tym obsługa ACPI nie jest instalowana.

Patrząc na powyższe punkty Spróbuj więc wymusić HAL.

By zmienić HAL zastartuj z cd XP. W którymś momencie pojawi się na dole ekranu opcja doinstalowania dodatkowych kontrolerów SCSI i RAID za pomocą naciśnięcia F6. Ale właśnie wtedy wybieramy inny klawisz czyli jak się wyświetla wciśnij F6 to właśnie wciskasz F5. Wciskaj ten klawisz aż do pojawienia się następnego ekranu proszącego o wciśnięcie F2 by przejść do Konsoli Odzyskiwania. Dalej przytrzymuj klawisz F5 aż pojawi się kolejny ekran mówiący iż nie można rozpoznać typu PC plus dodatkowe opcje wyboru. Tu można dobrać takie HAL, które żyje w zgodzie z ACPI. Niestety by to HAL dobrać BIOS musi być z ACPI support inaczej nawet jak się zmieni wg metody którą podałam to rezultat będzie więcej niż smutny. Więc dodatkowo zanim rąbniesz nową instalkę wymuś ACPI w BIOS tam gdzie się da.

Jeszcze prościej

Jeśli nie chcesz by komputer został rozpoznany jako ACPI. W trakcie instalacji, wtedy gdy zostaniesz poproszony o doinstalowanie dodatkowych kontrolerów SCSI i RAID za pomocą naciśnięcia F6 wciskasz i przytrzymujesz klawisz F7........ I gotowe!

Pozdro Piterniel

Ostatnio zmieniany przez Piterniel : 14.11.2004 o godz. 14:06
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.11.2004, 14:03   #10
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez Piterniel
Może być jeszcze BIOS

Może być prawdopodobnie ustawiony schemat ACPI ..............................
.........................w SCSI i RAID za pomocą naciśnięcia F6 wciskasz i przytrzymujesz klawisz F7........ I gotowe!

Pozdro Piterniel
No dobra! Przeczytam to jeszcze raz!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.01.2005, 11:20   #11
gornikfan
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.04.2004
gornikfan w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
mam Windows XP z SP2, zainstalowałem sobie Obsługę NT Apm jednak przy próbie jej włączenie w Menadżerze Urządzeń pojawia mi się cos takiego:

"System Windows nie może zainicjować sterownika urządzenia dla tego sprzętu. (Kod 37)

Aby uruchomić narzędzie do rozwiązywania problemów przeznaczone dla tego urządzenia, kliknij Narzędzie do rozwiązywania problemów."

Przy sprzęcie jest wykżyknik i nie pojawia się zaawansowane zarządzanie energią. Płyta głowna to Gigabyte GA-7VT880 z najnowszym Biosem więc nie wiem co jeszcze może być nie tak... czy ktos mial tez cos takiego i co z tym zrobil??
gornikfan jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: