![]() |
ja tam wzialbym ASUSA.
|
Witam !
No własnie puszku :) tu jest problem - jedno jest pewne OBSŁUGI ECC nie wykorzystam, a fire wire moze sie kiedys przydac - z drugiej strony ciekawi mnie to porównanie wg którego mobo na 865PE bierze to na 875 http://www.hexus.net/review.php?review=556 musze wszystko na nowo przekopac i sie zastanowic :) |
W Chipie 6/2003, str. 65, jest artykulik z porównaniem - wg niego 875 ma przewagę wydajności nad 865, zwłaszcza w przepustowości pamięci.
Wiesz, w zeszłym roku kupiłem "wypasioną" płytę z i845E. Dosłownie dwa tygodnie później w sprzedaży pojawiły się modele z i845PE, i to jeszcze były troszkę tańsze. Myślałem, że mnie krew zaleje. Żałowałem, że trochę nie poczekałem. Ale zaraz potem pojawiły się i7205, więc nawet jakbym poczekał na i845PE, to potem bym żałował, że nie poczekałem na i7205, itd. Tak jest zawsze. i875 jest nie tylko bardziej wydajny, ale zapewne i nieco bardziej przyszłościowy, niż i865. Z drugiej strony, czy jesteś pewien, że wykorzystasz przewagę? |
Co do obudowy to decyzja podjeta :)
Roznice miedzy 875 a 865PE - praktycznie takie ze 875 jest troche drozszy / w przypadku asusa jest to 200 PLN / i posiada ecc i nic wiecej - teraz przegladam testy i jak sie ma wydajnosc jednej do drugiej :) |
Wiesz, zawsze słyszałem, że płyty Intela mają mniejsze możliwości kombinowania z ustawieniami w BIOSie, podkręcania, itd.
A serio - nie wiem dokładnie, czym różni się 865 od 875. Jeśli 875 ma jakieś istotne z Twojego punktu widzenia przewagi nad 865, to kup płytę z 875 - dźwięk czy FireWire możesz zawsze potem dodać, tyle, że zapychasz w ten sposób gniazda PCI - co z kolei przemawiałoby za rozwiązaniem zintegrowanym. Ale pamiętam, że niedawno rozważałeś zakup obudowy za 400 czy 500 zł. Może lepiej kupić obudowę za 140, a zaoszczędzone pieniądze dołożyć do płyty głównej, która Cię w pełni usatysfakcjonuje? Poza tym, podejrzewam, że za jakieś dwa miesiące te płyty stanieją. Kupując coś bardzo nowego zawsze przepłacasz, a poza tym masz szansę kupić produkt, który jest trochę niedopracowany. Może lepiej troszkę poczekać? Albo kupić coś, co jest na rynku od jakiegoś czasu i ma już ustabilizowaną cenę? |
asus na 875p jest juz dawno ale kosztuje 950PLN :)
A inlel mi pasi ale troche szkoda ze nie ma firewire :( Teraz pytanie ktora lepsza ?? |
Poczekaj trochę!
Pewnie niedługo pojawią się dwa nowe modele: - ASUS na 875 - Intel z dźwiękiem i FireWire Wtedy dopiero będziesz miał problem, którą wybrać! :D ^_^ :D ^_^ |
Intel Bonanza / i875P / czy ASUS P4PE800 Deluxe / i865PE / ??
Witam !
No ludzie pomozcie - wyszła nowa mobo intela i jest cenowo porownywalna do asusa ktory jest moim celem za dwa tygodnie ! Intelowska mobo jest na chipie i875P oraz NIE ma zintegrowanego dzwieku / oraz niestety fire wire :( / ASUS natomiast ma FW i k dzwiekowa na pokladzie ale jest na chipie i865PE !! No i co ja mam poczac ?? Dorzadzcie ! http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6878 - Intel http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7076 - ASUS Prosze o pomoc :) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:18. |