![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
kazdy uzywa czego mu wygodnie
yahol zwrocil uwage na brak ochrony przez prawo bankowe - bo SKOK nie jest bankiem jak padnie to bedziesz mial problem, ale oby wszystko bylo OK co do obslugi klienta - od kiedy jestem w mBanku to nie mam powodow do narzekan, wrecz przeciwnie - obsluga byla potrzebna doslownie raz, sprawa zostala zalatwiona blyskawicznie i prawidlowo czego nie moge powiedziec o innych bankach z ktorych kozystalem, szczegolnie PKO BP takie drobnostki jak zablokowanie hasla dostepu, wymiana karty, otwrcie konta, lokaty, kont dodatkowych... to ciezko nawet uznac za obsluge - bo trwa minute bez ruszania szanownego tylko z miejsca (wiekszosc rzeczy mozna zalatwic przez net bez kontkatku z czlowiekiem) a przez te kilka lat zdazylo mi sie srednio pewnie z raz na rok dzwonic (no i dzwonic mozna 24/7 a nie tylko w godzinach pracy i po to, by nadziac sie na sekretarke albo info, ze linie zajete) jak wiedze ludzi jadacych do oddzialow, stojacych w kolejkach, ktorzy maja udzielane bledne informacje przez obsluge (bez konsekwencji, bo rozmowa nie jest nagrywana) lub zalatwiaja minimum kilka minut najprostsza sprawe... zal mi sie robi... ich glupoty - bo jak inaczej nazwac placenie za taki poziom obslugi dalej - firma, wplaty to nie problem - oddzial do tego nie jest potrzebny (firma - via net, wplata we wplatomacie) pozyczki nie wiem, bo nigdy nie bralem, ale ponoc tez bez problemu Pali - porusyles jednak ciekawa kwestie alternatywy dla bankow napisz wiecej - jakie warunki, jakie koszty, czy masz dostep via net do kont itp
Radek Nimal - bo życie jest zbyt krótkie, żeby tracić czas blog o głupich pomysłach Życie z Chromebookiem - mój kanał na YT Ostatnio zmieniany przez nimal : 19.09.2009 o godz. 17:17 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Cytat:
A zasrane PKO chciało jakiś procent za zrobienie przelewu - wychodziła jakaś niezła sumka. A tak przejechałem do oddziału banku i wpłaciłem. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
ech, nie wszystkich burżujów wybiła rew.bol.
![]()
![]() |
#4 | |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Czego i wszystkim życzę, miłej i słonecznej niedzieli ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
SKOKów w PL jest bodajże 62 i działają one niezależnie, mają różne oferty. Jeśli Ciebie to interesuje, musisz zapoznać się z ofertą konkretnego SKOK. Są duże SKOKi jak SKOK Stefczyka i maleńkie jak np. Wesoła, Wołomin czy mój - Unii Lubelskiej. Wszystkie SKOKi są zrzeszone w Kasie Krajowej http://skok.pl - i takie usługi jak dostęp przez net http://eskok.pl czy karty/bankomaty http://skok24.com.pl mają wspólny interfejs dla wszystkich członków SKOKów - ale różne opłaty, zasady użytkowania (!). Dostęp przez net działa dobrze - zwyczajny współczesny interfejs. Z VISA korzystam jako karty bankomatowej - nie chcę karty kredytowej ani płatniczej. W SKOK korzystam głównie z tzw. konta firmowego. Miałem kilka opcji do wyboru, wybrałem taką: - oprocentowanie bliskie zeru - koszt przelewu 0,99 PLN - koszt miesięczny 10 PLN - ale te pieniądze są przelewane na tzw. IKS i ja je mogę stamtąd pobrać, one są moje! Konta osobiste generalnie mozna wybrać jako internetowe i wtedy są gratis, ale bez oprocentowania - albo z % i jakimiś tam opłatami, czyli jak wszędzie. Pożyczki - np. pożyczka 30 000 PLN na trzy miesiące kosztowała mnie łącznie około 1000 zł. --------------- Co do wiarygodności SKOK - kolejny, pewnie już 10 000 z kolei artykuł jest w najnowszym Przekroju. Autor stawia tam ponownie tezę, że atak na SKOKi jest "sponsorowany" przez banki, którym to znowu zaczęły SKOKi zagrażać. Można tam przeczytać o dobrej kondycji finansowej SKOK i Banków Spółdzielczych i o planach ustawodawczej niedźwiedziej przysługi w postaci decentralizacji i większych zabezpieczeń. Jak mówiłem, nie znam się na bankowości, ale powiem tylko tyle, że jestem przekonany, iż "polski ustawodawca" jeśli ma do wyboru działać w moim interesie lub interesie międzynarodowych korporacji, to z pewnością wybierze tych drugich. A Banki Spółdzielcze to kolejny temat. Tam jest kredytowe eldorado (szczególnie dla rolników, ale nie tylko). ------------------------------------------- Jeszcze uwaga co do kont firmowych, może komuś przyda się, bo Urzędy Skarbowe i banki zazwyczaj wprowadzają w błąd: "Konta firmowe" są zazwyczaj droższe w użytkowaniu. Jednak w polskim prawie nie ma czegoś takiego, jak "konto firmowe". Dla potrzeb US można podać dowolne konto bankowe, którego jest się dysponentem - a można też nie podawać żadnego, bo nie ma żadnego obowiązku posiadania konta bankowego dla potrzeb działalności gospodarczej. Jedyną rzeczą która odróżnia konto "osobiste" od "firmowego" jest regulamin banku, w którym zazwyczaj są zapisy, że konta osobistego nie można użytkować dla potrzeb DG. Czyli jeśli zamierzasz prowadzić DG i obracać głównie gotówką, to można podać dla US konto osobiste. Albo jeśli dużo przelewów i chce się zaoszczędzić - no też można, ryzykując konflikt z bankiem. Można też podać konto osobiste jako firmowe - przy zakładaniu działalności, np. gdy nie wiemy co jeszcze potrzebujemy. Potem można to zmienić poprzez formularz NIP-1. Aha, US wymaga też podania nr konta osobistego dla zwrotu podatku dochodowego - nie zostanie wtedy przyjęty ten sam numer konta osobistego, co zgłoszony jako "firmowy". Ostatnio zmieniany przez pali : 23.09.2009 o godz. 13:04 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |