![]() |
Spryskałem kabinę prysznicową mieszanką IPA z płynem do kabin, uciekłem na minutę, spłukałem wodą... i zobaczyłem jakie te szyby są brudne od zewnątrz. :szczerb:
|
ale, że znów jakiaś degustacja :hmm:
|
Do mycia kafelek czy kabiny prysznicowej wystarczy aceton , też dobry tylko na plastik uważać
|
Ilość załączników: 5
OK, po wątpliwościach z postów #10-#12 przygotowałem się do rozmowy ;)
Wykonałem następujące doświadczenie: - lewą połowę szkła mikroskopowego (czystego) wychochlowałem alkoholem etylowym za pomocą "patyczka" do czyszczenia optyki i wysuszyłem pod lampą promiennikową; Załącznik 129254 - drugą (prawą) połowę potraktowałem alkoholem izopropylowym za pomocą kolejnego patyczka i wysuszyłem pod lampą promiennikową; - jeśli obserwujemy szkło nieuzbrojonym okiem, to wyraźnie widać delikatną mgiełkę po prawej stronie płytki. Oczywiście gdybym propanolem potraktował całą powierzchnię płytki, to wszyscy powiedzieliby, że jest czysta, hehe; - wsadziłem szkło pod mikroskop, powiększenie 10 razy: Załącznik 129255 - co widać na zdjęciu? Po lewej stronie mamy idealnie przezroczyste szkło, więc to co widzimy, to stolik mikroskopu i jakieś drobiny kurzu na stoliku; prawa strona to osad po izopropanolu; - wyraźniej zobaczymy zwiększając powiększenie do 40 razy: Załącznik 129256 Pojawiła się jeszcze wątpliwość co do czystości propanolu, więc dwa słowa o tym. To co można kupić po 5 złotych w markecie to produkt o czystości technicznej. Można tym odtłuścić piekarnik, albo kabinę Ed'a ;) Za produkty wyższej czystości trzeba już dać ze 20 złotych i to jest niby polecane na rynku popularnym do optyki. Natomiast u mnie w labie stosujemy produkty czyste do analizy, z certyfikatem, za ponad stówę za butelkę. I to to właśnie używałem w doświadczeniu, i właśnie to zostawia takie ślady. Załącznik 129257Załącznik 129258 Grzeniu, zrobiłem próby miesznki eter:etanol na jakimś plexi - żadnych śladów, czy zmatowień, nawet pod mikroskopem. Podpytałem też naszego chemika: powiedział, że oczywiście głowy sobie nie da uciąć, ale na 99% nic się nie powinno wydarzyć. Potwierdził też moje przypuszczenia - eter w mieszance nie jest jakimś dodatkowym rozpuszczalnikiem. Powoduje tylko szybsze odparowanie mieszanki z czyszczonej powierzchni zmniejszając możliwość powstania zacieków. Więc spokojnie można traktować samym etanolem, czystsze nie będzie, a zacieków bez mikroskopu nie zobaczysz :D |
Mogłoby to znaczyć, że propanol jest już zbyt ciężkim rozpuszczalnikiem, zbyt ciężkim (czy może zbyt 'tłustym') na odparowanie bez pozostałości. Był polecany do optyki jako mniej agresywny/słabszy od etanolu i przez to mniej ryzykowny. Jak widać na zdjęciach, osad pozostający po nim go dyskwalifikuje do tych celów.
Jednym słowem standard okazał się przesądem :D Dobra robota! :spoko: |
Dokładnie, zawsze słyszałem że etanol jest za mocny do optyki i może ją zniszczyć. Nie wiem tylko jaki sens ma na opakowaniu izopropanolu napis, że nie pozostawia osadu, może są tam jakieś domieszki, które powodują ten efekt ? Nie chce mi się wierzyć, że producenci dedykowanych preparatów do czyszczenia tak kłamią w żywe oczy ;)
|
Gdzie te domieszki? W odczynniku cz.d.a. nie ma prawa być żadnych domieszek!
Może w tych specyfikach do czyszczenia jest coś dodane. |
No mówię właśnie, że pewnie w tych specyfikach do czyszczenia coś dodali ...
|
Pozostaje tylko powtórzyć eksperyment z tym specyfikiem :D
Mnie osobiście wyniki Reetou przekonują. To co jest dostępne w handlu na pewno nie bazuje na cz.d.a. i nikt nie da głowy jakie zanieczyszczenia tam są - pomijając nawet jakieś świadome dodatki. |
No chyba, że ten izopropanol wyciąga coś z tego patyczka. :szczerb:
A ten etanol czysty do analizy, to by się przydał w innym temacie. :haha: |
Nie, nie wyciąga z patyczka ;) bo etanol tym bardziej by wyciągnął.
W izopropanolu płuczemy obudowy - jeśli w jakimś zagłębieniu zbierze się jego kropla, to po odparowaniu pod lampą promiennikową zostaje w tym miejscu biały osad i trzeba myć ponownie. |
Qrde, fajny temat, aż by się człowiek napił z ciekawości :piwo:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:12. |