![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jądro systemu w pamięci RAM
znalazłem taką opcję w Tweak XP jak na rysunku, ja tego nie sprawdzę (256 MB RAM), ale napewno ktoś z Was ma wiecej RAM-u, spróbujcie, czy to wyraźnie przyspiesza kompa, czy to tylko wodotrysk.
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 29.06.2002
![]() |
podpinam się do tematu....
otóż kiedyś kolega na jakimś zlocie był pod wrażeniem, że jednemy typkowi system działał szybko... zapytany jak tego dokonał... wspomniał o umieszczeniu jądra xp, w pamięci ram... ponoć wystarczyła zmiana w rejestrze jakiejś wartości z 0 na 1 lub odwrotnie... czy ktoś wie coś więcej ?
![]() |
#3 |
Horror Fan
Data rejestracji: 27.06.2005
![]() ![]() ![]() ![]() |
zrobilem taki myk za pomoca tlika xp i ... na dobra sprawe nie widze roznicy. jedyne co zauwazylem to brak wykrywania napedow itp. przy uruchamianiu kompa. jest krocej o cala tą procedure.
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 11.05.2003
![]() |
trzeba poczekac az @piterniel sie wypowie w tej sprawie
![]() kiedys znajomy mowil mi zeby na pliki jadra windows utworzyc dodatkowa partycije na fat16.. ile w tym prawdy i co dokladnie nie wiem ale podobno dziala ![]() Ostatnio zmieniany przez adbok : 25.10.2005 o godz. 19:43 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
mozna to ustawic w rejestrze... o ile pamietam
DisablePagingExecutive a czy cos to daje to nie wiem. mam mieszane uczucia bo windows przeciez bezcelowo nie wrzuca jadra do swapa - tylko kiedy brakuje mu pamieci. Jesli ktos chce przyspieszyc winde kosztem programow to moze sprobowac. Wieksze przyspieszenie da moim zdaniem ustawienie priorytetu explorer.exe na high.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Sprawdziłem to dosyć dokładnie jakiś czas temu, kiedy miałem ciśnienie na badanie wszelkich sztuczek pod XP-kiem, a na forum zakładałem tematy o tej tematyce ![]() Przy pamięci od 1 GB wzwyż dużo lepszy efekt daje całkowite wyłączenie pliku wymiany. Dla zainteresowanych podaję jak tego dokonać : RMB na ***8221;Mój komputer***8221; ***8211; ***8221;Właściwości***8221; ***8211; zakładka ***8221;Zaawansowane***8221; ***8211; pole Wydajność ***8211; ***8221;Ustawienia***8221; ***8211; zakładka ***8221;Zaawansowane***8221; w polu Pamięć wirtualna - ***8221;Zmień***8221; i zaznaczyć ***8221;Bez pliku stronicowania***8221; (patrz rysunek). ![]() Jako ciekawostkę powiem, że tak naprawdę nie wiadomo czy mimo tego plik wymiany wyłącza się całkowicie, polecam ten artykuł : http://www.agavk.p9.pl/strony/xp_ram_01.php. Można jeszcze dodatkowo wyłączyć tzw. stronicowanie plików wykonywalnych (wymusi, aby wszystkie pliki wykonywalne wrzucane były bezpośrednio do pamięci RAM). Niby powinno to działać automatycznie po wyłączeniu pliku wymiany, ale nic nie szkodzi, aby to zrobić samemu. W rejestrze trzeba odnaleźć klucz HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Session Manager\Memory Management i ustawić w DisablePagingExecutive wartość 1. Pozdrawiam i życzę miłego eksperymentowania.
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Cichy mod
Data rejestracji: 16.03.2003
![]() ![]() |
W załącznikach daje optymalne ustawienia rejestru dla poszczególnych ilości pamięci, wystarczy wypakować i uruchomić plik .reg
Niżej znajdziecie również plik Kontroler.zip jest to plik kontrolera pamięci z Windows 2k3, aby go wprowadzić w system należy plik .zip rozpakować i uruchomić plik .bat Jak ustawić plik stronicowania? Uruchamiamy ponownie komputer, wraz z wszystkimi aplikacjami tj. przeglądarka, odtwarzacz MP3, komuniaktor - te co są prawie zawsze uruchomione na komputerze. Teraz wciskamy kombinacje Ctrl+Shift+Delete i patrzymy na Pamięc Zadeklarowaną ![]() Teraz ustawiamy plik wymiany. [Gdzie patrz post wyżej ![]() ![]() Kwestia trzymania jądra systemu w pamięci RAM - Koledzy dobrze, mówią to jest wartości w rejesrze DisablePagingExecutive. Prawde mówiąc, osobiście nie zauważyłem różnicy wielkiej, poza tym, że pamięc RAM mam zawsze pełną. Stosować tylko przy 512 i więcej, niżej nie ma to sensu. Sterownik partycji SWAP z linuxa! Osobiście nie testowałem, ale może ktoś się skusi ![]() Download
![]() Ciekawy blog LiTEa <-- Click ![]() ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y Ostatnio zmieniany przez Piterniel : 25.10.2005 o godz. 20:08 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Guru
Data rejestracji: 28.12.2002
![]() |
A ja czytalem gdzies tutaj ze memorando uzywal dodatkowej partycji na plik stronicowania i ze dawalo mu to jakies przyspieszenie kompa... tylko nie moge tego znalezc...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Jakos umieszczanie jadra w RAM smierdzi mi od strony bezpieczenstwa. Nie wiem czy jest to bezpieczny pomysl.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
αρχή
Data rejestracji: 16.06.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nie wiem, ale kiedyś za czasów win95 w miesięczniku pc world zrobiono taki myk, że umieszczono cały system w pamięci ram.
samo uruchamianie systemu (zrzucanie do pamięci) trwało trochę dłużejj, ale potem system szedł jak burza. o klepsydrze można było zapomnieć. więc jedynym sensownym sposobem przyśpieszenia xp byłoby powtórzenie tego triku. i tutaj pojawia się problem - jak i ile pamięci? ps. pomysł z kontrolerem pamięci w2k3 jest niezły, tylko czy winda podczas jednego z przyszłych uaktualnień nie pochrzani czegoś? |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
ClassicGOD
Data rejestracji: 24.02.2004
![]() |
Do modow - moze jakis przyklejony temat (albo nowy dzial!) zatytulowany: "Wujcio Piterniel radzi" i mozna by tam upychac arty Piterniel'a - miej szukania a bardzo przydatne
![]()
![]() |
#12 |
Coauctor delicti
Data rejestracji: 23.12.2002
![]() |
@rosol: Osobiście już od dłuższego czasu wydzielam na każdym kompie, gdzie stawiam system, osobny dysk wymiany z FAT16 i jest to praktyczne rozwiązanie z przynajmniej 4 powodów:
- stała ilość miejsca (1 GB przy 256 i 512 RAM; przy 1GB RAM-u można zmniejszyć w warunkach domowych partycję z plikiem wymiany nawet do 512 MB bez skutków ubocznych), przez co nie martwię się, że braknie mi miejsca w razie jej zwiększenia na zapchanej partycji, przy powiększeniu rozmiaru pliku wymiany, - szybsze działanie, - mniej problemów z defragmentacją, - możliwość wyboru najszybszych obszarów dysku.
![]() |
#13 |
Zeropostowiec
Data rejestracji: 12.09.2005
![]() |
Piterniel - te twoje ustawienia rejestru to czego dotyczą?
Nic się nie stanie jak sobie to wgram? |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
αρχή
Data rejestracji: 16.06.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nie.
ten plik po prostu robi "za ciebie" robotę z ustawianiem pliku swap. polecam również wgranie kontrolera z w2k3. o wiele lepiej zarządza pamięcią. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zeropostowiec
Data rejestracji: 12.09.2005
![]() |
Ten kontroler działa bez zgrzytu w XP?
Co do pliku wymiany to mam 192 megabajty RAM a plik wymiany ustawiłem sztywno na 512 MB - więcej mi nie potrzeba bo nic specjalnego na kompie nie robię (necik, poczta, office). Co sądzicie o programach optymalizujących pamięć RAM np. RAM Idle, SpeedX? Ostatnio takiego używałem i w sumie to nie ma żadnej różnicy |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|