Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jądro systemu w pamięci RAM (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jadro-systemu-pamieci-ram-26817/)

Proton 26.10.2005 14:30

Cytat:

Napisany przez rosol
A ja czytalem gdzies tutaj ze memorando uzywal dodatkowej partycji na plik stronicowania i ze dawalo mu to jakies przyspieszenie kompa... tylko nie moge tego znalezc...

Prawdą jest, że plik wymiany powinno się ustawiać na osobnej partycji (przeznaczonej TYKO na plik wymiany), ponieważ usprawnia to nieco pracę komputera. Jednakże prawdziwego przyśpieszenia Windows dostaje dopiero wtedy, gdy plik stronicowania umieścimy na partycji, ale drugiego dysku, jeśli takowy posiadamy.
Zresztą, po szczegóły odsyłam do artykułu na ten temat na benchamrk'u, bo bez sensu, żebym przepisywał, co już ktoś napisał:
http://www.benchmark.pl/r.php?file=h...strona-22.html

pawelblu 26.10.2005 15:58

Generalnie to wybieramy jedna strategie: albo stronnicowanie i wtedy wysylamy do pamieci fizycznej kawalki kodu, albo SWAP, gdzie nie martwimy sie o kawalki tylko walimy wszystko, a jak zabraknie to zrzucamy na dysk.

Stronnicowanie + SWAP nie ma sensu, chyba ze ktos ma ogromne programy i malo RAMu

Bez SWAPA i stronnicowania, to ktos musialby miec duzo RAMu i robic niewiele naraz.

We wspolczesnej informatyce systemow operacyjnych uzywa sie juz samego stronnicowania, bez SWAPa (chyba ze user WIE, ze SWAP jest mu niezbedny - 99.99% userom nie jest, przy wlaczonym stronnicowaniu). Dlaczego - bo odwolywanie sie do dysku jest drogie czasowo, a jezeli ktos ma u siebie duza wielozadaniowosc to odczuje to bardzo bolesnie. Przy storonnicowaniu, do samego dysku odwolujemy sie tylko tyle ile trzeba.

sobrus 26.10.2005 18:27

"programy od optymalizacji pamieci" to syfy niepotrzebnie zajmujace pamiec. Zazwyczaj po przekroczeniu pewnego progu alokuja olbrzymie ilosci pamieci i zaraz potem ja zwalniaja, zmuszajac windows do przepchania danych na dysk i zwolnienia ramu.
tylko po co? windows sam to zrobi jesli bedzie musial. A sprobujcie uruchomic gre jesli sie ma taki program (zazwyczaj gierka zajmuje tyle ramu ze powoduje uruchomienie "oczyszczania pamieci" ... koszmar).
Trzeba wykorzystywac RAM a nie przepychac dane na dysk w nadziei ze wolny RAM kiedys sie przyda...

esem 27.10.2005 14:07

Moje spostrzeżenia:
1. Mam 1024 MB RAMu i SWAP poniżej 384MB to "kicha". Same problemy... Nie zalecam przy 1GB rezygnowania ze SWAPa - ale każdy ma swój wybór.
2. Mnóstwo programów użytkowych (w tym gier) wymaga SWAPa - chociaż nie musi go używać i nie używa. Ale bez niego odmawia np. instalacji. Dlatego uważam, że SWAP w minimalnym wymiarze (2MB) poprostu musi być.
3. SWAP na innej partycji ma sens tylko na baaaaardzo wolnym sprzęcie i w wypadku wooooooolnych HDD. A i tak to musi być na innym kontrolerze a nie na innej partycji (!). M$ dla odmiany zaleca rozkładanie SWAPa na wszystkie partycje w proporcji do wielkości partycji (ciekawe zalecenie ??? )
4. Jądro w RAMie: mam je tam od zawsze ale nie widzę zasadniczej różnicy. W każdym razie dobrze mi robi na psychikę: teoretycznie powinno być lepiej.
Zapewne każdy będzie maiał swoje spstrzeżenia ale najlepiej sprawdzić to na swoim sprzęcie bo na myszach (szczurach) będzie trudno... 8 )

Arcadio 27.10.2005 15:12

Nie wie ktoś ile zajmuje rejestr Windows świeżo po zinstalowaniu systemu? (chodzi o MB)

Arepo 27.10.2005 16:43

Cytat:

Napisany przez esem
Moje spostrzeżenia:
1. Mam 1024 MB RAMu i SWAP poniżej 384MB to "kicha". Same problemy... Nie zalecam przy 1GB rezygnowania ze SWAPa - ale każdy ma swój wybór.
2. Mnóstwo programów użytkowych (w tym gier) wymaga SWAPa - chociaż nie musi go używać i nie używa. Ale bez niego odmawia np. instalacji. Dlatego uważam, że SWAP w minimalnym wymiarze (2MB) poprostu musi być.

Dziwne, ja już od kilku miesięcy mam całkowicie wyłączony SWAP i nie zaobserwowałem czegoś takiego, ale przyznaję, że w przypadku gier nie mogę się wypowiadać, bo niewiele tego instaluje.

Możesz podać jakiś program użytkowy, który robi takie numery, to sobie sprawdzę.

Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:58.