![]() |
Cytat:
Sprawdziłem to dosyć dokładnie jakiś czas temu, kiedy miałem ciśnienie na badanie wszelkich sztuczek pod XP-kiem, a na forum zakładałem tematy o tej tematyce :). Zrobiłem to w sposób opisany przez kolegę MQs w poście nr 22 TEGO tematu. Całość sprawdziłem przy 1 GB pamięci i musze szczerze powiedzieć, iż kompletnie nic to nie daje. Nie odczułem najmniejszej zmiany w szybkości działania systemu. Przy pamięci od 1 GB wzwyż dużo lepszy efekt daje całkowite wyłączenie pliku wymiany. Dla zainteresowanych podaję jak tego dokonać : RMB na ***8221;Mój komputer***8221; ***8211; ***8221;Właściwości***8221; ***8211; zakładka ***8221;Zaawansowane***8221; ***8211; pole Wydajność ***8211; ***8221;Ustawienia***8221; ***8211; zakładka ***8221;Zaawansowane***8221; w polu Pamięć wirtualna - ***8221;Zmień***8221; i zaznaczyć ***8221;Bez pliku stronicowania***8221; (patrz rysunek). http://img134.imageshack.us/img134/6...i2812639wy.jpg Jako ciekawostkę powiem, że tak naprawdę nie wiadomo czy mimo tego plik wymiany wyłącza się całkowicie, polecam ten artykuł : http://www.agavk.p9.pl/strony/xp_ram_01.php. Można jeszcze dodatkowo wyłączyć tzw. stronicowanie plików wykonywalnych (wymusi, aby wszystkie pliki wykonywalne wrzucane były bezpośrednio do pamięci RAM). Niby powinno to działać automatycznie po wyłączeniu pliku wymiany, ale nic nie szkodzi, aby to zrobić samemu. W rejestrze trzeba odnaleźć klucz HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Session Manager\Memory Management i ustawić w DisablePagingExecutive wartość 1. Pozdrawiam i życzę miłego eksperymentowania. |
mozna to ustawic w rejestrze... o ile pamietam
DisablePagingExecutive a czy cos to daje to nie wiem. mam mieszane uczucia bo windows przeciez bezcelowo nie wrzuca jadra do swapa - tylko kiedy brakuje mu pamieci. Jesli ktos chce przyspieszyc winde kosztem programow to moze sprobowac. Wieksze przyspieszenie da moim zdaniem ustawienie priorytetu explorer.exe na high.. |
trzeba poczekac az @piterniel sie wypowie w tej sprawie:)
kiedys znajomy mowil mi zeby na pliki jadra windows utworzyc dodatkowa partycije na fat16.. ile w tym prawdy i co dokladnie nie wiem ale podobno dziala:) |
zrobilem taki myk za pomoca tlika xp i ... na dobra sprawe nie widze roznicy. jedyne co zauwazylem to brak wykrywania napedow itp. przy uruchamianiu kompa. jest krocej o cala tą procedure.
|
podpinam się do tematu....
otóż kiedyś kolega na jakimś zlocie był pod wrażeniem, że jednemy typkowi system działał szybko... zapytany jak tego dokonał... wspomniał o umieszczeniu jądra xp, w pamięci ram... ponoć wystarczyła zmiana w rejestrze jakiejś wartości z 0 na 1 lub odwrotnie... czy ktoś wie coś więcej ? |
Jądro systemu w pamięci RAM
Ilość załączników: 1
znalazłem taką opcję w Tweak XP jak na rysunku, ja tego nie sprawdzę (256 MB RAM), ale napewno ktoś z Was ma wiecej RAM-u, spróbujcie, czy to wyraźnie przyspiesza kompa, czy to tylko wodotrysk.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:23. |