![]() |
Cytat:
Zresztą, po szczegóły odsyłam do artykułu na ten temat na benchamrk'u, bo bez sensu, żebym przepisywał, co już ktoś napisał: http://www.benchmark.pl/r.php?file=h...strona-22.html |
Generalnie to wybieramy jedna strategie: albo stronnicowanie i wtedy wysylamy do pamieci fizycznej kawalki kodu, albo SWAP, gdzie nie martwimy sie o kawalki tylko walimy wszystko, a jak zabraknie to zrzucamy na dysk.
Stronnicowanie + SWAP nie ma sensu, chyba ze ktos ma ogromne programy i malo RAMu Bez SWAPA i stronnicowania, to ktos musialby miec duzo RAMu i robic niewiele naraz. We wspolczesnej informatyce systemow operacyjnych uzywa sie juz samego stronnicowania, bez SWAPa (chyba ze user WIE, ze SWAP jest mu niezbedny - 99.99% userom nie jest, przy wlaczonym stronnicowaniu). Dlaczego - bo odwolywanie sie do dysku jest drogie czasowo, a jezeli ktos ma u siebie duza wielozadaniowosc to odczuje to bardzo bolesnie. Przy storonnicowaniu, do samego dysku odwolujemy sie tylko tyle ile trzeba. |
"programy od optymalizacji pamieci" to syfy niepotrzebnie zajmujace pamiec. Zazwyczaj po przekroczeniu pewnego progu alokuja olbrzymie ilosci pamieci i zaraz potem ja zwalniaja, zmuszajac windows do przepchania danych na dysk i zwolnienia ramu.
tylko po co? windows sam to zrobi jesli bedzie musial. A sprobujcie uruchomic gre jesli sie ma taki program (zazwyczaj gierka zajmuje tyle ramu ze powoduje uruchomienie "oczyszczania pamieci" ... koszmar). Trzeba wykorzystywac RAM a nie przepychac dane na dysk w nadziei ze wolny RAM kiedys sie przyda... |
Moje spostrzeżenia:
1. Mam 1024 MB RAMu i SWAP poniżej 384MB to "kicha". Same problemy... Nie zalecam przy 1GB rezygnowania ze SWAPa - ale każdy ma swój wybór. 2. Mnóstwo programów użytkowych (w tym gier) wymaga SWAPa - chociaż nie musi go używać i nie używa. Ale bez niego odmawia np. instalacji. Dlatego uważam, że SWAP w minimalnym wymiarze (2MB) poprostu musi być. 3. SWAP na innej partycji ma sens tylko na baaaaardzo wolnym sprzęcie i w wypadku wooooooolnych HDD. A i tak to musi być na innym kontrolerze a nie na innej partycji (!). M$ dla odmiany zaleca rozkładanie SWAPa na wszystkie partycje w proporcji do wielkości partycji (ciekawe zalecenie ??? ) 4. Jądro w RAMie: mam je tam od zawsze ale nie widzę zasadniczej różnicy. W każdym razie dobrze mi robi na psychikę: teoretycznie powinno być lepiej. Zapewne każdy będzie maiał swoje spstrzeżenia ale najlepiej sprawdzić to na swoim sprzęcie bo na myszach (szczurach) będzie trudno... 8 ) |
Nie wie ktoś ile zajmuje rejestr Windows świeżo po zinstalowaniu systemu? (chodzi o MB)
|
Cytat:
Możesz podać jakiś program użytkowy, który robi takie numery, to sobie sprawdzę. Pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:58. |