![]() |
ja wedlug windowza mam 111,7GB
|
adixo to sie ciesz bo ja kupilem 120 i mam 111.
Ogolnie jest napisane 120 GB a mi w windzie pisze 111Gb wiec na chlopski rozum to mi za*****i 9 gb ja rozumiem ze przeliczenia sa przeliczeniami ale ****a niech zaczna pisac bo to powoli irytuje jak sie okazuje ze 25 gb gdzies s*******ilo. |
Tak to już jest i nic na to się nie poradzi
Kupiłem 120 GB a mam 114 :klnie: |
no przeciez to logiczne... juz pare artykulow widzialem w paru gazetach typu chip i pcworld
|
no niby to co tu piszecie mialo by sens,
bo czym wiekszy dysk czyli czym wieksza jedna liczba tym wiecej jest uciete... wiec cos w tym musi byc... |
Yarecky: dokladnie o to mi chodzilo!
aczkolwiek czasem trzezwosc umyslu nie pozawala na napisanie (przypomnienie) tego co sie chcialo powiedziec :) dzieki za wyjasnienie |
Cytat:
chodzi raczej o to czy kilabojt to 1000 bajtów czy 1024 gigabajt to 1000 megabajtów czy 1024 megabajtów itd. |
ano tym sie skonczylo ze pewnie przegral...
producenci podaja dane w baitach albo w bitach juz nie pamietam... a przelicznik jest taki ze jedno dzielisz przez 8 i otrzymujesz drugie, ale ktore jest ktore to zawsze mi sie mylio... zobacz sobie np pod ixpekiem we wlasiwosciach dysku... calkowiete dostepne miejsce: duzo liczba - jak polczysz miejsca po przecnku wychodzi wielkosc podana przez producenta, zaraz potem pisze ile GB ma ten dysk i juz jest inna cyferka... |
a oszukuja, pisza ze np. 120GB to ma tyle byc, a nie ma :blee:
pamietam nawet jak jakis klient pozwal (nie pameitam, samsunga czy seageta) do sadu za to ze na dysku pisalo ze ma pojemnosc 120GB a w rzeczywistosci mial mniej :) jak sie to skonczylo to nie wiem ??? |
Cytat:
poczytaj sobie troche o bitach i bajtach... roznica jest... i producenci w sumie nie oczukuja bo pisza prawde na dyskach. |
Naprawdę nie ma problemów.
W sobotę na płycie Amptron PM-9900 (1999r produkcji) pod AMD 300MHz wgrałem nieoficjalny BIOS który umożliwia obsługę HDD do 128GB. Skąd BIOS: CIAPEK poda linki. 8) |
a co do tego ucinania, czy mi sie tak tylko wydaje czy co raz wiecej jest ucinane w dzisiejszych dyskach ??
pamietam jak kupowalem 20g pare lat temu, zabralo chyba 1giga, ale teraz to z mojej 120 mam 112, z 80 mam chyba 73, i tak sie rozgladajac po kumplach to wszedzie teraz wiecej ucinaja. po cholere tak wysoko je reklamowac jak i tak tyle miejsca na nim nie ma ?? pare bajtow to rozumiem, ale 8 giga to juz lekka przesada. wolalbym zeby zamiast 80 i obciac na 72 pisali ze dysk ma 70giga i jak go wlacze to jest 72, wtedy bym sie cieszyl ze mam 2 extra giga hehe :) |
Cytat:
co do programu to posiadam NTFS coś tam - dawno go nie instalowałem ale jak jeszcze miałe 98 to często z niego korzystałem jak ktoś przynosił do mnie dysk z NTFS jeśli go chcesz to daj znać to ci wyślę na maila ok. 1,8 mb 8) |
no to normalka ze ucina... ale spojrz sobie na wlasciwosci dysku z wykresem
pokazuje np 62,9 GB azaraz z lewej strony 67 595 317 248 bajtow. i wszytko gra... ot roznica miedzy bajtami a bitami |
u mnie caviar 160 gb na ntfs śmiga aż miło.
jak narazie nie mam problemów. znaczy się mam... ucięło mi 11 gb :blee: no ale tak to już jest. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:25. |