Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 25.04.2003, 00:09   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
dlugosc kabla USB

no wlasnie, mam takie pytanie - jak dlugosc kabla USB wplywa na transmisje danych? Sa jakies straty, a jesli tak, to od jakis dlugosc sie zaczynaja? Czy np 5 - 10m jeszcze ujdzie, czy to juz zle?

Konkretnie chodzi mi o podlaczenie internetu (na pewno jest przez USB, a nie przez sieciowke - dzisiaj sie upewnialem).

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.04.2003, 00:13   #2
Remix
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 24.09.2002
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam!

moje kable do drukarki (USB) i do myszki (USB) sa bardzo dlugie i nie widze zadnych strat w transmisji danych

inaczej sprawa moze wygladac przy necie.. ale watpie

ale ze masz net przez USB... co to za wynalazek?
Stary 25.04.2003, 00:26   #3
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
remix napisa***322;(a)

ale ze masz net przez USB... co to za wynalazek?
no wlasnie nie wiem, ale warunki wydaja sie calkiem niezle

transfer gwarantowany 100Kb/s, a wieczorami moze skoczyc i do 20 - 30 KB/s (watpie, ale i 10 mi w zupelnosci wystarczy po przeniesieniu sie z modemu), koszt 50zl miesiecznie. W porownaniu do modemu to naprawde nie ma o czym mowic. Tylko to podlaczenie przez USB troche mnie martwi bo chce tez podlaczyc Amige, a tam latwiej byloby przez sieciowke, ale jakos sobie z tym poradze. Tylko sie boje, czy te kable moga byc takie dlugie, bo nie chce na razie zakladac zadnego routera (dodatkowe koszty), a mam dwa komptery, ktore chce podlaczyc, dosc daleko od siebie.

Ale mowisz, ze te 5 - 10 metrow to nie powinno byc problemu?

Stary 25.04.2003, 00:36   #4
Remix
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 24.09.2002
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam!

zdaje mi sie, ze nie powinno byc problemu

biorac analogiczna sytuacje z kablem "HUBY" - skretka to urzadzonko wzmacniajace sygnal powinno znajdowac sie na odcinku od 50-100m(w zaleznosci od funduszy ), ale Ty masz 5-10m. wniasek: jesli kabel USB ma podobne specyfikacje jak skretka to spokojnie dasz rade bez utraty jakosci przesylu danych.

a router... dosc droga rzecz ale ja sie przymierzam na taki:
ASMAX BR-804 10 Mbps za 865zl (cena mnie zabija - ale coz)
jak sobie zminie z SDI na Neo+ to tez bede mogl go uzywac.
W sumie to mam tylko 2 kompy

Ciesze sie, ze przesiadasz sie z modemu na porzadne(miejmy nadzieje) lacze - grunt ze to juz nie modem
Stary 25.04.2003, 10:02   #5
+++LeWaP+++
Guru

Data rejestracji: 17.04.2002
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
remix napisa***322;(a)
Witam!

zdaje mi sie, ze nie powinno byc problemu

biorac analogiczna sytuacje z kablem "HUBY" - skretka to urzadzonko wzmacniajace sygnal powinno znajdowac sie na odcinku od 50-100m(w zaleznosci od funduszy ), ale Ty masz 5-10m. wniasek: jesli kabel USB ma podobne specyfikacje jak skretka to spokojnie dasz rade bez utraty jakosci przesylu danych.

a router... dosc droga rzecz ale ja sie przymierzam na taki:
ASMAX BR-804 10 Mbps za 865zl (cena mnie zabija - ale coz)
jak sobie zminie z SDI na Neo+ to tez bede mogl go uzywac.
W sumie to mam tylko 2 kompy

Ciesze sie, ze przesiadasz sie z modemu na porzadne(miejmy nadzieje) lacze - grunt ze to juz nie modem
mam taki router i gorąco polecam
jest super
kosztował 850 u mnie w mieście
Stary 25.04.2003, 11:54   #6
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Na 100% jest to poprostu karta sieciowa na usb a na 95% jest to karta radiowa, pogadaj z dostawcą, żeby Ci sprzedał karte na pci'u albo dopłać(pewnie z 400-600zł będziesz musiał dopłacić, chyba, że będą mieli dobry humor i złapią sobie skrętką z niego jeszcze kogoś u Ciebie) i niech postawią Ci w domu AP a z niego to już będziesz miał sygnał skrętką.

Co do routera to taniej wyjdzie Cie jakiś rupieć+linux.

Ostatnio zmieniany przez bas : 25.04.2003 o godz. 11:56
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.04.2003, 14:34   #7
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
bas napisa***322;(a)
Na 100% jest to poprostu karta sieciowa na usb a na 95% jest to karta radiowa, pogadaj z dostawcą, żeby Ci sprzedał karte na pci'u albo dopłać(pewnie z 400-600zł będziesz musiał dopłacić, chyba, że będą mieli dobry humor i złapią sobie skrętką z niego jeszcze kogoś u Ciebie) i niech postawią Ci w domu AP a z niego to już będziesz miał sygnał skrętką.

Co do routera to taniej wyjdzie Cie jakiś rupieć+linux.
no wlasnie wszelkich dodatkowych kosztow chcialbym uniknac, a 400-600 zlotych to juz zdecydowanie. Poza tym juz nawet zalozylem topic, gdzie sie pytalem, jak najlepiej podlaczyc trzy komputery do jednego lacza i przekonalem sie, ze maly serwerek z Linuxem faktycznie bedzie najlepszym rozwiazaniem. Jednak to tez sa jakies koszty, poza tym nie chce, jesli nie bedzie to konieczne, zeby mi w domu stal czwarty komputer, wiec na razie bede sobie po prostu przelaczal kabelek, bo z tym nie bedzie problemu/. Zreszta nie zalezy mi, zeby internet byl jednoczesnie na wszystkich komputerach, samo stale lacze to juz dla mnie az nadto

A co do tego podlaczenia przez USB to bede sie jeszcze dowiadywal, ale za jakies dwa-trzy tygodnie, bo teraz niestety mam pakiet internetowy w TPSA i musi miesiac minac, zanim bede mogl rozwiazac umowe. Tak wiec mysle, ze w polowie, moze pod koniec maja juz powinienem sobie zakladac stalke.

Stary 25.04.2003, 15:37   #8
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
andrzejj9 napisa***322;(a)
samo stale lacze to juz dla mnie az nadto
A ja jak kładłem sobie w domu sieć zastanawiałem się czy nie założyć gniazdek w łazienkach
Stary 25.04.2003, 22:05   #9
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
bas napisa***322;(a)
A ja jak kładłem sobie w domu sieć zastanawiałem się czy nie założyć gniazdek w łazienkach
jak bym kladl a noz sie przydadza

Stary 25.04.2003, 22:19   #10
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
andrzejj9 napisa***322;(a)
jak bym kladl a noz sie przydadza
Ale tam jest sporo wilgoci..
Stary 25.04.2003, 23:40   #11
Intimo
średnio czytacz

Data rejestracji: 30.12.2002
Intimo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
witam

moj net to radio i mam wlasnie przez usb krte planeta.
dlugosc kabla to oryginalny 2m + 5m przedluzki co daje nam 7m i jest spoko.
W zasadzie to chodzi o napiecie te 5V ktore sa na usb, jak masz dobry sprzet niezaleznie czy to myszka, klawisze, sluchawki, karta radiowa to powinno pujsc nawet na te 10m. (choc sa wyjatki jak zawsze)

Podam prosty przyklad koles ktory tez ma taka radiowke jak ja to ma 2m + 5m + 5m co daje nam 12m. (bez huba)
O ile sa jakies straty wynikajace z dlugosci kabla to sa nie zauwazalne bo nie wykozystuje tych 11Mbitow a jedynie 128kbps takie mamy łacze, no chyba za lan ale to inna historia.

Pozdrawiam

intimo@autocom.pl
Intimo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: