![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Jak zamienić litery dysków !
Witam !
Mam pytanko ! Posiadam dysk 15GB IBM i jest on podzielony na dwie partycje C - 8.5Gb i D 5.5 Gb i chciałbym aby dysk c stał się dyskiem D i na odwrót jak to zrobić ! Oczywiście w grę wchodzi Formatka ! nie ma problemu |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
hidden
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() |
Partition Magic
Pozdro... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
Zlotowicz
![]() |
Witam !
A za pomocą fdisk'a !? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
hidden
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() |
Za pomoca fdiska musisz od nowa zakladac
partycje.Czemu chcesz zmienic "literki" ? Chodzi Ci o pojemnosc ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Jeżeli używasz Wina XP to tak jak na zdjęciu:
![]() |
#6 |
Guru
Zlotowicz
![]() |
Witam !
Jadę na 98 . Dobra inaczej zadam pytanie jak skasować dysk logiczny D za pomocą fdiska ? Rozumie że jak to zrobie to będę miał tylko dysk C o pojemności mojego dysku twardego Tak ? A póżniej muszę jeszcze raz założyć dysk logiczny / partycje d / o pojemności 8 GB / bo tak chcę / i dysk fizyczny czy jak tam się to zwie będzie miał pozostałe 7 Gb. I teraz krok po kroku niech ktoś mi wyjaśni jak po całkowitym formacie obu partycji skasować dysk logiczny i założyć go ponownie tylko o innej pojemnośći uff ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Gość
|
Do zmieniania wielkości partycji bez utraty danych Partition Magic 7.0 lub 6.0 są polskie nakładki. Najleprzy program i sprawdzony!!!
Co do fdisk-a (traci się wtedy wszystkie dane na dysku!!!!) 1.odpalić fdisk z płyty lub dyskietki : po znaku zachęty wpisać - fdisk 2.poz3-usuń partycję lub logiczny dysk 3.poz.1-utwórz partycję lub logiczny dysk 4.poz.3-utwórz podstawową partycję DOS odpowiedzieć NIE i podać rozmiar partycji dalej chyba już normalnie ![]() piszę z pamięci i mogę sie pomylić, ale tak jest mniej-więcej. Proszę mnie poprawić, jak ktoś to lepiej pamięta. Pełna skreloza: po fdisk-u oczywiście format obu partycji, bo inaczej ich WINDOZA nie zobaczy!!! |
![]() |
![]() |
#8 |
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Polecilbym fdiskiem ustawienia jednej partycji a potem wszystko ladnie zrobic PM.Tzn. dodatkowe partycje.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Guru
Zlotowicz
![]() |
Cytat:
To jest mój pierwszy raz i wolę nie kombinować ! Jeszcze dwa pytania czy muszę formatować partycje przed ich modyfikacą ? Czy kolega Yahol się nie pomylił proszę o weryfikację ! Dzięki wszystkim za prawie natychmiastową reakcję ! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Nie musisz formatowac partycji przed modyfikacja.
Co do kolegi Yahola to nie jestem pewien ale chyba dobrze napisal. Ale nie boj sie uzyc PM. Normalnie zlikwiduj partycje fdiskiem, pozniej zrobisz jedna duza.Zarzucisz system a potem spokojnie PM pokroisz dysk na tyle czesci ile chcesz.(tylko przed kombinacja zachowaj dane na plytkach bo je stracisz) |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Gość
|
Sprawdziłem i potwierdzam: 1. po fdisku trzeba formatować i tego się nie przeskoczy!!!!
2. po Partition Magic - nie - wystarczy zmienić rozmiar partycji a na dodatek zachowuje się na dyskach wszystkie dane. 3. modyfikacje = zmiana rozmiaru!!! PM ![]() |
![]() |
![]() |
|
|