Małe słówko wyjaśnienia - aparaty cyfrowe w pliku jpg zapisują także miniaturkę (thumbnail) zdjęcia w małej rozdzielczości. Przy przeglądaniu zdjęć w aparacie często przeglądane są właśnie miniaturki. Prawdopodobnie program odzyskał plik jpg na tyle, że odtworzyły się tylko miniaturki. Dalsza część plików jest uszkodzona - mnie też się tak parę razy zdarzyło.
Zanim zrobisz cokolwiek na tym dysku spróbuj jeszcze innych programów do odzyskiwania danych. Jest taka belgijska firma Data Recovery i może z ich stron można coś ściągnąć. Ich program do odzyskiwania danych z kart pamięci, Photo Recovery, bywa w uproszczonej wersji dodawany do czytników Hama, i jest skuteczny (ale niestety działa tylko z kartami pamięci!), więc jeśli można na jego podstawie coś wnioskować, to program do odzyskiwania plików z dysków też powinien być niezły.
PC Inspector File Recovery niestety czasem zawodzi. Ale spróbuj jeszcze PC Inspector Smart Recovery, który specjalizowany jest w odzyskiwaniu plików graficznych i radzi sobie nieźle (choć nie idealnie). Nie wiem, co prawda, jak on działa na dyskach twardych - nigdy nie próbowałem! Ale co Ci szkodzi? Program ten nigdy nie zapisuje niczego na skanowanym dysku - odzyskane pliki trzeba zapisywać gdzie indziej, więc niczym nie ryzykujesz.
Jest też Ontrack Easy Recovery, ale kosztuje fortunę.
Poszukaj w sieci, jest chyba jeszcze parę bezpłatnych programów...
Przepraszam, że nie mogę lepiej pomóc.
|