Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.01.2005, 07:06   #1
shuma02
Forumator
 
Avatar użytkownika shuma02
 
Data rejestracji: 06.12.2002
Lokalizacja: Miasto Aniolow
Posty: 729
shuma02 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jak Podzielic Nowy Dysk ... partycja tylko na Win XP???

Witam,

Tak jak w temacie, mam 80giga (w zasadzie to 76g) no nie wiem jak i czy w ogule to dzielic.

Gdzies cos kieyds bylo ze niby dobrze jest miec Win XP na jednej partycji i ja zostawic tylko dla systemu.
Wiec teraz tak na szybkiego i by wlaczyc kompa zrobilem 25g dla Win XP, no i reszta sie zostala.

Mozna to tak zostawic czy macie moze inne rady lub pomysly ?

Dzieki...

Ostatnio zmieniany przez shuma02 : 07.01.2005 o godz. 07:08
shuma02 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.01.2005, 07:52   #2
alt-f4
Bywalec
 
Data rejestracji: 27.12.2004
Posty: 75
alt-f4 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czesc.

Wg. mnie 25GB na sam system to za dużo. U mnie XP ma partycję 8GB i jest luz, mimo że mam tu parę niezbędnych rzeczy i programów.

Ze starych czasów zostało mi się, że zawsze na HDD, na ostatniej partycji (też 8GB) trzymam wszelkie niezbędne rzeczy (sterowniki, kodeki, i co mniejsze programiki - uzupełnienie do XP).

A "środek" twardziela mam podzielony na 2 równe partycje.
Na jednej trzymam audio, gry i filmy. A na drugiej obrazy płyt CD - tych najcześciej używanych.

Taki podział pozwala na utrzymanie porządku na dysku i szybkie znalezienie tego, czego się szuka.

Też mam 80GB.
alt-f4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2005, 08:50   #3
nimal
Author
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika nimal
 
Data rejestracji: 29.03.2003
Lokalizacja: The World
Posty: 16,784
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
witaj
w zasadzie zalezy ine softu instalujesz
na 160GB na sysa i soft dalem 30GB i jest to zdecydowanie za duzo
na 80GBdalem 15GB na system i soft i nie narzekam, choc 10 by starczylo
powiedzmy ze system + podstawowe oprogramowanie to 3GB (zawiera sie w tym office, jakies dwa rozbudowane programy w stylu corel, studio czy co sie tam uzywa, oczywiscie mnostwo malych programikow w stylu nero czy foobar i wszystkie stery)
wszytsko zaokraglam w gore
teraz zalezy ile gier bedziesz chcial miec na dysku zainstalowanych
gra potrafi zajac nawet 2-3GB (chocby przedpotopowy baldurs gate ktory niejednego gracza zmuszal wowczas do wymiany hdd albo zaglowania plytkami) wiec policz i pomnoz
dorzuc 1-2GB na rezerwe, pliki tymczasowe, plik hibernacji (jakby sie kiedys okazal potrzebny, bo na stale miec wlaczone jesli sie nie korzysta to szkoda miejsca) itp
generalnie wiekszosci juzerow starczy miedzy 6GB (nie gramy) do 15GB (gramy w 3-4 rozbudowane gry naraz)

edit:
aha - reszte ja bym zostawil w jednym kawalku i tam przekierowal "moje dokumenty"
w ten sposob masz duza partycje na sciagane pliki czy te ktore wlasnie obrabiasz, pliki obrazow i inne dokumenty wlasne
oczywiscie wszystkie partycje w przypadku 2k, xp, 2k3 to ntfs - inaczej zaczniejsz tracic straszne ilosci miejsca na klastrach....
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2005, 10:07   #4
Ziele
.: AT90S2313 :.
 
Avatar użytkownika Ziele
 
Data rejestracji: 09.09.2002
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2,724
Ziele zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zdecydwanie 10GB na C: wystarczy. Ja tak mam od 2 lat i jest OK. Jeszcze nie było takiej sytuacji żeby zabrakło mi miejsca na tym dysku. Czego nie można powiedzieć o dysku D:
__________________
LiteOn LTR-40125S & SOHW-1633S 8 )

Jak zrobić szybko sałatke z buraków? Wrzucić granata do BMW
Ziele jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2005, 10:12   #5
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Zetoxa
 
Data rejestracji: 20.12.2001
Lokalizacja: znowu Kraków !!!
Posty: 12,498
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
... i jeszcze wydziel sobie partycję sformatowaną na Fat-16 na plik wymiany (1GB wystarczy), zauważalnie podnosi szybkość pracy systemu.
__________________
c'est la vie !!!


...a poza tym uważam,
że Maliniak powinien oddać wyłudzone z Sejmu pieniądze.
Zetoxa jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2005, 11:20   #6
Wawelski
Always newbie
 
Avatar użytkownika Wawelski
 
Data rejestracji: 14.11.2003
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2,844
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
IMO minimum to 4 partycje (staram się tak robić niezależnie od tego, czy mam do dyspozycji 30GB, czy 320).
1. 8GB System i programy wgryzające się w system
2. 8-32GB Programy, które nie za bardzo wgryzają się w system (konfig trzymany w katalogu programu), dokumenty itp.
3. Reszta - Śmieci/mp3/filmy/instalki
4. SWAP - 520-1050MB - FAT16 z jak największym klastrem.

Teraz zalety takiego rozwiązania:
1. Partycja systemowa i z programami mało się fragmentuje.
2. Defragmentacja partycji 1 i 2 (a to one decydują o szybkości działania systemu) jest szybka (na każdej optymalne ułożenie plików to przeżucenie max. tylu danych, ile jest na partycji - a nie całej zawartości np. 320GB dysku).
3. Łatwo zrobić backup systemu i/lub programów ghostem i odzyskać je niezależnie.
4. SWAP ustawiony na sztywno się nie fragmentuje - i jest szybki.
5. Fragmentację na 3 można olać.

Na kompie, na którym chodzi eMule warto wydzielić partycję na tempa - zwłaszcza, jak ktoś kompresuje ten katalog (zajmuje wtedy tyle, ile faktycznie zostało już ściągnięte, a nie tyle, ile zajmą pliki po ściągnięciu). Tylko, że przy kompresji ta partycja strasznie się fragmentuje - trzeba przenosić ściągnięte rzeczy na inną partycję i nie będzie to problemem.
__________________
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich.
WAŻNE
Wawelski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2005, 11:24   #7
Proton
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika Proton
 
Data rejestracji: 18.06.2002
Lokalizacja: Houston
Posty: 585
Proton zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez shuma02
Witam,

Tak jak w temacie, mam 80giga (w zasadzie to 76g) no nie wiem jak i czy w ogule to dzielic.

Gdzies cos kieyds bylo ze niby dobrze jest miec Win XP na jednej partycji i ja zostawic tylko dla systemu.
Wiec teraz tak na szybkiego i by wlaczyc kompa zrobilem 25g dla Win XP, no i reszta sie zostala.

Mozna to tak zostawic czy macie moze inne rady lub pomysly ?

Dzieki...
Na pewno warto mieć partycję przeznaczoną tylko i wyłacznie na system. 10GB na system w zupełności wystarczy. Co do podziału reszty dysku, to zależy od upodobań. Aczkolwiek, żeby wszystko działało z jak najlepszą wydajnością, to odsyłam do bardzo ciekawego i pouczającego artykułu traktującego o tych sprawach na benchmark'u:
http://www.benchmark.pl/artykuly/tes...rona-21.html#2

Pozdrawiam
Proton jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2005, 12:47   #8
kodziu
^_^ czekam na bana ;)
 
Avatar użytkownika kodziu
 
Data rejestracji: 05.03.2004
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Posty: 1,838
kodziu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Od jakiegoś czasu na C również mam 10Gb i powiem że to w zupełności wystarczy
5GB jest chyba zawsze wolne

Musze jeszcze sprawdzić sposób z tym Fat 16, ciekawe czy przyspieszy mi system
kodziu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2005, 13:06   #9
PIOTR34
..: DVD-VIDEO :..
 
Avatar użytkownika PIOTR34
 
Data rejestracji: 20.08.2003
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2,069
PIOTR34 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Zetoxa
... i jeszcze wydziel sobie partycję sformatowaną na Fat-16 na plik wymiany (1GB wystarczy), zauważalnie podnosi szybkość pracy systemu.
Sorki ale fat 16 to chyba przesada, mamy się cofnąć w rozwoju o jakieś 10 lat, może chodzi o fat 32. Ja bym zaproponował NTFS.

Dzielenie dysku na partycje to podstawa jeśli masz jeden dysk. Aktualnie ma również 80gb
i 2 partycje w zupełności wystarczą. To kwestia gustu.
__________________
Pozdrowionka
Regulamin forum:
DVD2SVCD - Poradnik

PIOTR34 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2005, 13:07   #10
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Zetoxa
 
Data rejestracji: 20.12.2001
Lokalizacja: znowu Kraków !!!
Posty: 12,498
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
... wiem co piszę, odezwą się jeszcze fachowcy, pamiętaj o dużym klastrze, 32 Kb przynajmniej.
__________________
c'est la vie !!!


...a poza tym uważam,
że Maliniak powinien oddać wyłudzone z Sejmu pieniądze.
Zetoxa jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2005, 13:13   #11
nimal
Author
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika nimal
 
Data rejestracji: 29.03.2003
Lokalizacja: The World
Posty: 16,784
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Piort - przeciez nie chodzi o partycje na dane tylko o partycje na plik wymiany (normalnie w windach jest on na c:, w unixach i pochodnych ma wlasna partycje)
faktycznie fat16 jest najszybszym rodzajem systemu plikow obslugiwanych przez obecne systemy pctowe, z drugiej sterony wykorzystanie pliku wymiany przy obecnych cholendarnych pojemnosciach pamieci instalowanych w kompach jest minimalne
najlepszy numer jaki mozna zrobic to przykierowanie pliku wymiany na partycje wirtualna uruchamiana w ramie to jest dopiero predkosc tylko troche to malo zaczyna miec sensu
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2005, 15:00   #12
smolik
8 Samuraj
 
Avatar użytkownika smolik
 
Data rejestracji: 23.03.2004
Lokalizacja: Ciemna strona Księżyca
Posty: 1,248
smolik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja mam 80 podzielona w następujący sposób:
Systemik 3 GB - trochę mało bo windows jak każde stworzonko rosnie bardzo szybko ale ma to również i zalety a mianowicie zmusza do regularnego wyrzucania śmieci i pozostałości po progsach - myślę że ok 5 GB wystarczy.
Tylko Programy 10 GB w zupełności wystarcza.
Filmy i inne - Reszta zawsze brakuje.

@nimal kwadraciki Ci sie nie mieszczą
__________________
Miłość to czekanie na szelesty, listy, na pukanie do drzwi...

Reputkowym skrytożercom mówimy nie!!!

Ostatnio zmieniany przez smolik : 07.01.2005 o godz. 15:13
smolik jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2005, 18:53   #13
esem
OldBoy
 
Avatar użytkownika esem
 
Data rejestracji: 18.05.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 3,857
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Ja tam nie uważam aby zabawa w krawca miała jakiś sens. No, chyba, że głeboko ukryty...
U mnie: 160GB system a drugi HDD (80GB) dane. Swap przy 1GB RAMu mnie nie interesuje. 8 )
__________________
ASUS DRW-24B3LT
esem jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2005, 20:08   #14
AleX69
.::MaNNErS:SuCk::.
 
Avatar użytkownika AleX69
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4,678
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
to ja sie podepne pod dyskusje ....

problem - moze ktos zna rozwiazanie:
byl sobie system XP na raid0 c:/system/ i d:/stuff/
po przeinstalowaniu zastajemy d:/system/ i c:/stuff/

czym zmienic litere dysku boot'ujacego w WinXP ... albo jak przeinstalowac winde by litery przypisane partycjom pozostaly bez zmian
__________________
AleX69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.01.2005, 20:32   #15
shuma02
Forumator
 
Avatar użytkownika shuma02
 
Data rejestracji: 06.12.2002
Lokalizacja: Miasto Aniolow
Posty: 729
shuma02 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
tez mi sie cos takiego wczoraj przy instalacji stalo; a tu jest co zrobilem po czym wszystko wrocilo do normy.

zmienilem litere 'stuff' na co kolwiek innego byle by nie C:
po restarcie kompa system sie sam nazwal C:, i teraz sobie zmieniasz 'stuff' na jaka kolwiek litere chcesz...

tak przynajmniej sie stalo u mnie wczoraj...
shuma02 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:30.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.