![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 03.03.2003
![]() |
Reset komputera po włożeniu filmu DVD
Witam.
Mam pewien problem z odtwarzaniem płyt z filmami DVD na komputerze. Gdy włoże taką płytę do napędu, to po ok. 5 sekundach następuję reset komputera. Sprawdziłem kilka różnych filmów i problem się ciągle powtarza. Nie jest to chyba wina nagrywarki, ponieważ jak się przełączę na inny dysk twardy, to wszystko działa bez zarzutu. Różnice pomiędzy dyskami to: - na tym co się resetuje jest WinXP Pro + sp2 - na tym co jest w porządku jest WinXP pro + sp1 Nagrywarka to BENQ dw1640. Jedna rzecz, którą podejrzewam, to ustawienia regionu. W chwili obecnej jest "brak regionu". Pomyślałem, że może SP2 wymaga wybrania jakiegoś. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Pozdrawiam Szymon |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wiszę sobie ...
Data rejestracji: 16.10.2004
![]() ![]() ![]() |
Cos masz pomieszane w softwarze ... raczej .... format czysty system nie podlaczaj do neta zanim nie sprawdzisz czy wsio ok , potem antivirus firewall i lecisz
![]()
DVD-RW SAMSUNG 182-M BLACK OEM ![]() MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM "One World, One Web, One Program" Microsoft slogan "Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitler |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
lołn łulf
Data rejestracji: 15.07.2005
![]() ![]() ![]() |
MOze to wina zasilacza ? Zaslaby. Jak ja lubie porady - format. To takie pojscie na latwizne.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Zasilacz to to chyba nie jest - na drugim dysku działa
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wiszę sobie ...
![]() ![]() ![]() |
A co miałem napisać ? Przeciez wyrazne napisał ze z drugim dyskiem filmy chodza ok ...
Jakim programem odtwarzasz filmy ?! moze sproboj innego ?
DVD-RW SAMSUNG 182-M BLACK OEM ![]() MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM "One World, One Web, One Program" Microsoft slogan "Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitler Ostatnio zmieniany przez Oktawian89 : 14.03.2006 o godz. 21:21 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
![]() |
problem w tym, że żaden program nie zdąży się uruchomic. Reset następuje w momencie ładowania płyty.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wiszę sobie ...
![]() ![]() ![]() |
To chyba tylko format został ...
DVD-RW SAMSUNG 182-M BLACK OEM ![]() MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM "One World, One Web, One Program" Microsoft slogan "Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitler |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Guru
Data rejestracji: 04.01.2003
![]() ![]() |
Moze jednak zasilacz. Jak wkładasz płyte to DVD rozkreca płyte i pobiera wiekszy prąd. A jesli chodzi o to ze na innym dysku działa to moze dlatego ze ten inny dysk mniej prądu pobiera i rozkrecający sie DVD nie przeszkadza zasilaczowi.
Taka moja teoria spisku ![]()
![]() |
#9 |
Wiszę sobie ...
![]() ![]() ![]() |
hmmm też prawda.... ze o tym nie pomyslałem ^^
@malanski wsadz jakis dobry markowy zasilacz i sprawdz czy działa ...
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Witam.
Teoria z poborem prądu jest bardzo interesująca i uważam, że jest możliwa. Otóż dysk na którym występował problem dosłownie przed chwilą prawie padł. Czy to się przejawiło: -najpierw windows informował o uszkodzonych plikach -później system nie chciał odpalić -jeszcze później BIOS przestał go widzieć ![]() - w końcu go zobaczył, ale system nadal się nie ładował - postanowiłem podpiąć go razem z tym drugim dyskiem (na którym wszystko działa) w celu przekopiowania ważnych danych. I tu się zaczęły największe "jazdy". Otóż system na tym działającym uruchamiał się cholernie długo. Rozumiem, że musi wykryć dodatkowy dysk, ale to trwało z 10 minut. Gdy się wreszcie załadował, to wejście w "Mój Komputer" zajmowało kolejne 5minuty. Po prostu koszmar. Gdy się już jednak dostałem na ten "padnięty" dysk, to o dziwo kopiowanie plików z niego na ten działający przebiegało błyskawicznie. Czemu? Nie mam pojęcia. Gdy jednak chciałem coś zapisać na tym "złym" to znowu następowało spowolnienie. Wniosek: Dysk dożył swego końca (ma już z 4-5 lat, i na dodatek to Seagate, a stare seagate ponoć nie były najlepsze) Sądzę zatem, że gdy mi się wydawało, że jeszcze działał, to w rzeczywistości już było z nim coś nie w porządku. Być może pierwszym objawem był znaczny pobór prądu, i jak już wspomniał SKUBI, zasilacz nie był w stanie wytrzymać dodatkowego obciążenia ze strony DVD. Nie wiem czy moje rozumowanie (miedzy innymi to dot. samego dysku) jest poprawne. Jednak innego wyjaśnienia nie widzę. Na zakończenie dodam, iż w celu wykluczenia awarii zasilacza pożyczyłem od kolegi dysk 20GB i podpiąłem go razem z tym moim działającym - wszystko chodziło bez zarzutu, niewyobrażalnie szybciej aniżeli podczas połączenia tego "padniętego" z tym działającym. Jeżeli ktoś ma jakieś spostrzeżenia to prosze je wygłosić. Może się dowiem czegoś nowego. ![]() Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|