Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   jak sprawdzic jak dlugo mamy juz win'a ?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jak-sprawdzic-jak-dlugo-mamy-juz-wina-40197/)

Weron 24.09.2004 14:12

@pablocoo
zawsze formatuje dysk jak instaluje windowsa

@Wawelski
Czy chodzi o ustawienie w biosie?
Co jak co ale daty to ja tam napewno nie ustawialem.Powinna byc dobra od razu.Takie rzeczy to producent chyba ustawia.

Piterniel 24.09.2004 14:25

Cytat:

Napisany przez Wawelski
A pewny jesteś, że po wymianie płyty ustawiłeś prawidłowo datę i czas PRZED instalacją windowsa?

Ja mam 30 stycznia 2002

Myśle, że miałem złą date ustawioną, ale nie wiem :peace:

Bartez 24.09.2004 14:42

13 września, 2003 - data Documents and Settings

13 września, 2003 - data WINDOWS

U mnie się zgadza

CIAPEK 24.09.2004 16:53

Windows - 18 stycznia 2004
Documents and... - 18 stycznia 2004

systeminfo - u mnie nie dziala :] tzn. zaladuje dane i okienko sie same zamyka :|

[on win 2003]

grzeniu 24.09.2004 17:01

Ciapek - systeminfo uruchom z linii polecen, wtedy dziala.
U mnie by sie zgadzalo zgrubsza, pokazuje 5 lutego i tak to moglo byc.

-Sid-The-Rat=> 24.09.2004 17:05

wawelski trafil w sedno - jesli ktos [tak jak weron] nie ustawia daty w biosie to potem ma takie kwiatki - bo niby jak producent ma dobrze te date ustawic? he?

moja plyta zawsze po wyjeciu baterii [ah ten overclocking extremalny] pokazuje 1 1 2000 i taka date ma windows jesli nie zechce mi sie tego zmienic [a mi sie nie chce]

jesli zas ustawisz to dobrze PRZED instalacja windy [np zmieniajac przy okazji kolejnosc bootowania napedow] to metoda 'na date utworzenia windows' jest dobra [w sumie dowolnego katalogu systemowego, zmieni sie najwyzej data MODYFIKACJI a to dwie rozne daty]

mozna zapytac czemu nagle potrzeba poznania wieku windy? jak nie pamietasz ile juz ci system stoi to spokojnie go przeinstaluj, bedziesz mial nowy komputer :)

ps. systeminfo to takie dosowe cos? to najpierw odpal konsole [cmd.exe] a potem odpal z niej systeminfo, bo inaczej sie wykona i zamknie [tak jak dokladnie kazde polecenie dosowe]

Predi 24.09.2004 17:51

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
ps. systeminfo to takie dosowe cos? to najpierw odpal konsole [cmd.exe] a potem odpal z niej systeminfo, bo inaczej sie wykona i zamknie [tak jak dokladnie kazde polecenie dosowe]

dokladnie ;)

ale gdzies cos mi sie obilo, tylko nie pamietam gdzie i od kogo, ze jest jakis parametr ktory blokuje zamykanie okienka tzn uruchamiasz zwykle "uruchom" z menu start i wpisujesz np "systeminfo /costam" i okienko juz CI sie nie zamyka moze ktos cos wie?

Weron 24.09.2004 18:32

Cytat:

bo niby jak producent ma dobrze te date ustawic? he?

Kiedys sie zastanawialem.Skad windows wie, jaki jest czas i data.
Spytalem sie kolegi, ktory mnie poinformowal, ze z biosu.A date i czas w biosie ustawia juz producent.
Jak producent zas ma date dobrze ustawic?
Na to pytanie odpowiedz jest prosta....
Natomiast u siebie nigdy bateri nie wyjmowalem.Wiec napewno nie bylo zadnego resetu daty i zasu.A date i czas caly czas mam odpowiednia.Pozostaje tylko pytanie czy bios jest sam w stanie sobie date zaktualizowac?Jesli nie to nadal nie wiem w jaki sposob u mnie czas utworzenia w/w katalogow przypada na 2003/2004

Zelea 25.09.2004 11:45

Cytat:

mozna zapytac czemu nagle potrzeba poznania wieku windy? jak nie pamietasz ile juz ci system stoi to spokojnie go przeinstaluj, bedziesz mial nowy komputer :)

tak jak pisalem to taka ciekawostka poprostu :)

dzieki wszystkim ;)

pozdro

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:15.