![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dwa systemy na różnych partycjach - wybór jednego
Mam dość dziwny problem na notebooku. Otóż domyślnie jest tam zainstalowany angielski Windows z dodatkowym pakietem oprogramowania, natomiast ktoś 'doinstalował' tam system polski. Nie wiem, jak to zrobił, ale obecnie jest partycja C, na której znajduje się system oryginalny i partycja D, na której jest system polski. Przy starcie uruchamia się polski i wszystko domyślnie instaluje się na dysku D.
I teraz pytanie - jak to zmienić? Chcę doprowadzić do stanu początkowego - czyli systemu na C i nic na D. Problem w tym, że nie wiem, jak. Generalnie mowa jest tu o laptopie DELL-a. Jest tam taka funkcja, że jeżeli przy starcie komputera wciśnie się kombinację przycisków, można przejść do menu, które umożliwia przywrócenie komputera do stanu fabrycznego. Niestety próbowałem tego, ale nie działa. Podejrzewam, że dlatego, że jest zainstalowany ten drugi system. Pytanie więc, jak uruchomić ten pierwszy. Przy starcie nie ma żadnej możliwości wyboru, nie znalazłem też pliku boot.ini, w którym ewentualnie mógłbym to zmienić ręcznie. Przed chwilą zainstalowałem Partition Magic, bo stwierdziłem, że pewnie partycja D ustawiona jest jako aktywna. Ale okazało się, że nie - aktywna jest partycja C.. Teraz już nie wiem, co zrobić - nie mam płyty z systemem, żeby przy starcie uruchomić i tam dalej już pokasować co trzeba (żeby nagrać system na płytę muszę go najpierw uruchomić..), nie mogę się dostać do przywracania ustawień fabrycznych, boję się na hama kasować ten system, bo wtedy pewnie już nic się nie uruchomi.. Co w takiej sytuacji robić, są jakieś inne jeszcze ustawienia, gdzie można ustawiać ładujący się system, zmieniać ustawienia botowania itp?
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Cichy mod
Data rejestracji: 16.03.2003
![]() ![]() |
Zainstaluj konsole odzyskiwania: http://support.microsoft.com/kb/307654/pl
wpisz fixboot pozniej fixmbr i powinna latac
lite [at] jabber.gda.pl Ciekawy blog LiTEa <-- Click | Jak utrzymać się na stronie torrentowej ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
P.S. Plik boot.ini powinien si***281; znajdowa***263; na ka***380;dej partycji.
|
|
|
|
#4 | |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Andrzej, po prostu znajd***378; ten plik, przez windowsow***261; szukajk***281;.
|
|
|
|
|
#5 | |
|
logged out
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() Bez tego pliku windows by wcale nie wystartowa***322;.
|
|
|
|
#6 |
|
the one
CDRinfo VIP
Ukryte i systemowe pliki naturalnie w***322;***261;czy***322;em. U mnie zwykle ten plik jest bezpo***347;rednio na dysku C, spotka***322;em si***281; te***380; z tym, ***380;e by***322; w tatalogu Windows/System32. Tu nigdzie go nie ma. Ale fakt.. mia***322;em chyba wczoraj za***263;mienie, bo wyszukiwarki nie u***380;ywa***322;em.. Zrobi***281; to dzisiaj
![]() @ Pit Dzi***281;ki za propozycj***281;, spr***243;buj***281; tego sposobu. Ale czy on podzia***322;a, je***347;li wszystko to b***281;d***281; robi***322; pod Windowsem, kt***243;re nie chc***281;? Bo tego, kt***243;ry powinien zosta***263;, za choler***281; nie mog***281; uruchomi***263;..
|
|
|
#7 | |
|
Cichy mod
![]() ![]() |
Cytat:
Mozesz tez inaczej modyfikowac ten plik, przez Start > Uruchom > msconfig
lite [at] jabber.gda.pl Ciekawy blog LiTEa <-- Click | Jak utrzymać się na stronie torrentowej ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() ---- Co ciekawe - plik boot.ini nie jest na całym dysku znajdywany.. Tylko na dysku c jest plik boot.ini.backup, natomiast na dysku D, czyli w Windowsie, który obecnie działa, nie ma nic.. Ok, zainstalowałem tę konsolę, uruchomiłem jeszcze raz komputer i mogłem zalogować się do obydwu systemów. Zalogowałem do tego, który chciałbym, żeby się uruchamiał (czyli na partycji C) i wpisałem najpierw fixboot, później fixmbr. Wszystko zadziałało, ale po restarcie uruchamia się dalej ten sam (niewłaściwy) system z partycji d.. Spróbowałem jeszcze raz, tym razem logując się na d, ale efekt był ten sam.. Próbowałem też ręcznie przez msconfig, ale nie widzę, gdzie tam można edytować jego treść..?
neverending path to perfection.. Ostatnio zmieniany przez Reetou : 15.10.2006 o godz. 13:15 |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Cichy mod
![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#10 | ||
|
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Cytat:
![]() W sumie nie wiem, co miałbym teraz zrobić, bo do pliku boot.ini już się chyba nie dostanę, ale że żeby pobawić się programem, który poleciłeś ostatnio i tak musiałem wziąć płytę z wgranym windowsem z drugiego notebooka (również DELL-a), to po prostu zainstaluję teraz od zera z niej system (mam nadzieję, że będzie się dało) i wtedy zobaczę co dalej..
|
|
|
|
#11 |
|
logged out
CDRinfo VIP
@andrzejj9 nie instaluj od nowa Windowsa. Odpal laptoka z WindowsCD i przeprowad***378; naprawianie. Wszystkie pliki systemowe powinny zosta***263; skopiowane z p***322;ytki instalacyjnej
|
|
|
#12 | |
|
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Tymczasem zainstalowałem nowy system, ale dalej dziwnie to wygląda. Pojawiają się do wyboru dwa systemy, z czego drugi nie działa, a wejście do przywracania ustawień fabrycznych przez ctrl+F11 przy uruchamianiu komputera, nie działa.. Chyba w takim razie zainstaluję Partition Magic, usunę wszystko oprócz partycji z Windowsem i zostawię już tylko ten system. Ale dalej nie podoba mi się to, że nie mogę się dostać do tej ukrytej partycji.. Ani wgrać z niej systemu, ani żadnego oprogramowania..
|
|
|
|
#13 |
|
logged out
CDRinfo VIP
Zobacz czy w pliku Boot.ini nie masz dw***243;ch wpis***243;w odno***347;nie systemu.
|
|
|
#14 |
|
the one
CDRinfo VIP
Ju***380; sobie poradzi***322;em, ale zdecydowanie inaczej.
Ta strona uratowa***322;a mi ***380;ycie: http://www.goodells.net/dellrestore/index.htm#fixes Nie wiem kim jest jej autor, ale podziwiam cz***322;owieka, kt***243;ry w***322;o***380;y***322; tyle trudu w pomoc innym osobom. Bo patrz***261;c na r***243;***380;ne fora w necie, nie ja jeden mia***322;em z t***261; ukryt***261; partycj***261; duu***380;y problem. W ka***380;dym razie ju***380; wszystko dzia***322;a, dosta***322;em do partycji, wgra***322;em wszystkie ustawienia fabryczne i notebook jest jak z fabryki. Jedyna jeszcze rzecz, to widoczne tylko 40GB na dysku C (jedynym ju***380; teraz). Ale tu jeszcze raz zainstaluj***281; PM, ustawi***281; odpowiednio partycje i potem ju***380; przed sam***261; sprzeda***380;***261; wgram fabryczne ustawienia. I my***347;l***281;, ***380;e b***281;dzie ok
|
|
|
#15 |
|
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
Czy istnieje mo***380;liwo***347;***263; takiego ustawienia boot.ini aby mo***380;na by***322;o startowa***263; z niego XP/GeexBOX-a (linux do odtwarzania film***243;w)?
A teraz szczeg***243;***322;y: Windows jest na pierwszym dysku pierwsza partycja [dzia***322;aj***261;cy], a GeexBOX na drugim dysku r***243;wnie***380; partycja pierwsza... dodatkowo GBX posiada swojego bootloadera (GRUB) na drugim dysku. Edytowa***322;em sobie boot.ini, ale niestety nie wiem do czego mam go nakierowa***263; ***380;eby odpali***263; drugi system... ![]() Z g***243;ry dzi***281;ki za ewentualne pr***243;by pomocy
|
|
|
|
![]() |
|
|