Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jak wygrać sprawę z fotoradarem (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jak-wygrac-sprawe-fotoradarem-62393/)

Smartek 11.06.2007 23:04

Usmiechnales sie chociaz? :-P

Matefusz 11.06.2007 22:38

Jak dostan***281; zdj***281;cie to na forum wrzuc***281; :D

MacGyver 11.06.2007 22:30

Cytat:

Napisany przez Matefusz (Post 793625)
Czy oni przypadkiem nie mog***261; si***281; ju***380; chowa***263; za krzakami itp? Bo wydaje mi si***281;, ***380;e gdzie***347; o tym czyta***322;em...

Nie mog***261; ale to nie zwalnia Ci***281; obowi***261;zku p***322;acenia mandatu jaki dostajesz w takich okoliczno***347;ciach.
Cytat:

Napisany przez Matefusz (Post 793637)
A ile ich mog***281; dosta***263; :D?

<joke mode on>Jakby mieli jaki***347; program lojalno***347;ciowy to te pkt, kt***243;re dostaniesz z tego mandatu m***243;g***322;by***347; wymieni***263; na klawiature bezprzewodow***261; :D ;p</>

SpeedFreaK 11.06.2007 22:26

A nie wiem, z 6-8... Nie znam na pami***281;***263; taryfikatora (cho***263; ju***380; powinienem :] ) xD

Matefusz 11.06.2007 22:23

Cytat:

Napisany przez SpeedFreaK (Post 793635)
Nie zapominaj o punktach :D

A ile ich mogę dostać :D?

SpeedFreaK 11.06.2007 22:22

Nie zapominaj o punktach :D

Matefusz 11.06.2007 22:05

No i sta***322;o si***281;. Dzisiaj jad***281; na drodze gdzie ograniczenie do 40km/h a tu za krzakiem "polonez" z rozstawionym fotoradarem. Nie zatrzymali mnie, najprawdopodobniej zdj***281;cie niebawem przyjdzie do domu. Jecha***322;em ok 80-90 km/h. Czy oni przypadkiem nie mog***261; si***281; ju***380; chowa***263; za krzakami itp? Bo wydaje mi si***281;, ***380;e gdzie***347; o tym czyta***322;em...

BTW: "Przekroczenie dopuszczalnej pr***281;dko***347;ci o 41 - 50 km/h - mandat od 300 do 400"

prometeusz 24.03.2006 16:38

ja bym sie tam trzymal oslepienia, jezeli rzeczywiscie bylo na tyle mocne.
W koncu moglo byc zagrozenie zycia jakby w tym czasie auto zjechalo z drogi;)

andrzejj9 24.03.2006 15:04

Cytat:

Napisany przez woitas
dwa dni temu wracam sobie z pracy.
droga prostra jak drut, zero ruchu, żadnych przejśc dla pieszych, ogólnie zero zagrożenia.
odcinek, którym spokojnie jeździ się 80-100 km/h.
sielanka... jedyne, co psuje nastrój, to znaki ograniczenia (niekt nie wie dlaczego, zapewne pozostawione kiedyś po remoncie) do 40 km/h w odstępie jakieś 200m (2x po 2 z obu stron).

tak więc jadę sobie około 60-65km, mijam srebrny samochód osobowy stojący na poboczu (prawdopodobnie ford mondeo).
będąc jakieś 2m przed nim coś mi błysnęło po oczach :|
czyli prawdopodobnie złapał mnie f-radar... :\
z rozmowy z kumplami dowiedziałem się, że w takim autem policja jeździ i łapie kierowców.

teraz zastanawiam się, czy nie zgłosić na policję, że ktoś stojąc na poboczu ośpił mnie fleszem, tak że przez kilka sekund nic nie widziałem?
byłby to dobry argument do odmowy przyjęcia mandatu.

macie jakieś konstruktywne pomysły, co z tym co bądź korzystnym argumentem zrobić?

edit: CHWDP

heh.. konstruktywne metody raczej w Polsce nie mają zastosowania.. Ale zgłoszenie faktu na policji może być dobrym rozwiązaniem. Co prawda od mandatu cię raczej nie uchroni (bo i żadne to usprawiedliwienie, że przed faktem oślepienia jechałeś za szybko), ale sam byłbym ciekawy, co by dalej z takim zgłoszeniem było.

To, co rzeczywiście można by zrobić (chociaż nie wiem na razie, jak..) to zgłosić nieuzasadnione ograniczenie prędkości (myślę, że w cywilizowanych państwach można by nawet od państwa żądać za takie utrudnianie ruchu odszkodowania). Ale co to da w Polsce..?

woitas 24.03.2006 09:00

dwa dni temu wracam sobie z pracy.
droga prostra jak drut, zero ruchu, żadnych przejśc dla pieszych, ogólnie zero zagrożenia.
odcinek, którym spokojnie jeździ się 80-100 km/h.
sielanka... jedyne, co psuje nastrój, to znaki ograniczenia (niekt nie wie dlaczego, zapewne pozostawione kiedyś po remoncie) do 40 km/h w odstępie jakieś 200m (2x po 2 z obu stron).

tak więc jadę sobie około 60-65km, mijam srebrny samochód osobowy stojący na poboczu (prawdopodobnie ford mondeo).
będąc jakieś 2m przed nim coś mi błysnęło po oczach :|
czyli prawdopodobnie złapał mnie f-radar... :\
z rozmowy z kumplami dowiedziałem się, że w takim autem policja jeździ i łapie kierowców.

teraz zastanawiam się, czy nie zgłosić na policję, że ktoś stojąc na poboczu ośpił mnie fleszem, tak że przez kilka sekund nic nie widziałem?
byłby to dobry argument do odmowy przyjęcia mandatu.

macie jakieś konstruktywne pomysły, co z tym co bądź korzystnym argumentem zrobić?

edit: CHWDP

epol 28.02.2006 20:12

Cytat:

Napisany przez czero
Wobec tego polecam stronke: http://antyradary.phi.pl/mapa_fotoradarow/ ; klikasz na wroclaw i wszystko staje sie jasne :)
Stronka jest swietna i zaraz po pojawieniu sie w jakims miejscu fotoradarow aktualizowana (tyczy sie bynajmniej Olsztyna) ;)
||

Strone znam od jakiegos czasu i ciagle sa te same bledy.

Atrapy sa zaznaczone jako prawdziwe aparaty.

Cytat:

Napisany przez Kristoferros
A gdzie chciałbyś się swoją osobówką ścigać? Pewnie za tor wyścigowy trzeba byłoby zapłacić, więc masz dowód zapłaty... zresztą... to gdybanie, ale wiadomo, że można byłoby (jakby się ktoś uparł) w miarę dobrze to prawnie opracować.

Nie musi to byc tor wyscigowy, a zwykla autostrada u naszych sasiadow :>

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Przed przeglądem podmieniasz firmware na wlaściwy, po przeglądzie znowu ten spatchowany. :idea:

:mruga:

Tak samo jak przy naprawach gwarancyjnych innego rodzaju sprzetu ;)

joujoujou 28.02.2006 12:48

Cytat:

[...]

Co do firmware :D he he dobry pomysł :D ale pewnie dołożyliby to do sprawdzenia przy przeglądach samochodu :)

Przed przeglądem podmieniasz firmware na wlaściwy, po przeglądzie znowu ten spatchowany. :idea:

:mruga:

Kris 28.02.2006 12:33

Spoko Morris, nie musi być strasznie skomplikowany sprzęt, myślę, że do 1000zł by się spokojnie z tym zmieścili, a znikałoby to w cenie samochodu... czyli z naszej kieszeni :D
A gdzie chciałbyś się swoją osobówką ścigać? Pewnie za tor wyścigowy trzeba byłoby zapłacić, więc masz dowód zapłaty... zresztą... to gdybanie, ale wiadomo, że można byłoby (jakby się ktoś uparł) w miarę dobrze to prawnie opracować.

Co do firmware :D he he dobry pomysł :D ale pewnie dołożyliby to do sprawdzenia przy przeglądach samochodu :)

Morris 28.02.2006 12:24

Cytat:

Zobaczycie, jeszcze będą montować seryjnie coś ala tachografy do samochodów osobowych - kontrola policyjna, podchodzi niebieski z jakimś czytnikiem, parę sekund i wie kiedy w jakim czasie i o ile prędkość przekroczyłeś :D - IMHO, tak kiedyś będzie... :>

Tylko jeszcze muszą to połączyć z jakimś super wynalazkiem, który będzie obiektem pożądania na tyle dużym, żeby jeszcze miliony kierowców wybuliły na niego niemałą kasiorę.
No i jeszcze inna kwestia - skąd mają wiedzieć, że prędkości nie przekraczam na torze wyścigowym? Może taki tachograf będzie zespolony obowiązkowo właśnie z GPS, albo tym nowszym wynalazkiem - chyba Apollo?

Już niedługo będziemy pewnie żyć w społeczeństwie bardzo przypominającym matrix, ale z pewnością nie będziemy należeć do tych, którzy noszą ciemne okulary...

joujoujou 28.02.2006 12:15

Cytat:

Napisany przez ed hunter
to trzeba będzie do tego wgrać modyfikowane firmware :D

Wszak Polak potrafi! :spoko:

:D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:15.