Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.03.2003, 00:47   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Question moze mi to ktos wyjasnic?

Sorry za ten malo tresciwy temat postu, ale nie wiedzialem, jak to w kilku slowach okreslic.

Otoz dzisiaj rano, przed wyjsciem na uczelnie, chcialem jeszcze przegrac koledze dwie plytki. Wrzucilem jedna i poszedlem cos robic, wiec nie wiedzialem, ile czasu sie przegrywala. Potem majac jeszcze jakies 6 minut do wyjscia wrzucilem druga. Niestety przegrywala sie dluzej niz sadzilem i kiedy musialem juz absolutnie wychodzic, dochodzila dopiero do 70%. Zawolalem wiec matke, zeby szybko jej wytlumaczyc, jak potem wylaczyc komputer. No wiec, zeby przycisnac enter, gdy pojawi sie napis, ze nagrywanie zakonczylo sie sukcesem (lub nie ), potem na menu start itd, a jesli pojawi sie komunikat (no, ze nero nie zakonczylo pracy czy inne takie) to po prostu przycisnac ten przycisk - i tu pokazalem na wylacznik komputera, lekko go przyciskajac. No i tutaj, ku mojemu zdziwieniu, nastapilo cos ciekawego. Otoz ujzalem napis - Wylogowywanie i za chwile komputer sie zamknal. Nie mialem czasu sie nad tym zastanawiac, bo musialem isc, ale teraz do tego wrocilem. O co chodzilo? Rozumiem jeszcze, gdyby komputer po prostu sie wylaczyl - znaczyloby to, ze przycisk jest duzo bardziej czuly niz sadzilem. Ale cos takiego
W biosie jest taka funkcja Soft Shutdown, czy to moze ma cos z tym wspolnego. W sumie to jesli to zawsze tak dziala, to wlasnie odkrylem fajna funkcje, o ktorej wczesniej nie mialem pojecia. Szkoda tylko, ze kosztem plytki, ale na szczescie nie byl to Verbatim, ani nic porzadnego tylko jakis Media costam czy cos jeszcze gorszego. Niewiele jak za taka lekcje.

Chcialbym jednak wiedziec, co to bylo i czy zawsze tak dziala.

Moj system to XP Pro.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.03.2003, 01:00   #2
Yahol
Gość

Rozumiem, ze masz plyte AT a nie ATX. U mnie przycisk zasilania NIE WYLACZA komputera, wylacznie z : Start=>wylacz komputer=>wylacz.
Sam sie wylacza.
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.03.2003, 08:34   #3
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
a ja mam atx (asus p4b 533ve) i nacisniecie lekko przycisku (i chwilowe - ok 1sek przytrzymanie) power dziala jak 'zamknij' z klawiatury - tzw. fast shutdown (win2k) - dopiero dluzsze przytrzymanie zamyka kompa na dobre i bez czekania na reakcje systemu - nie wiem czy wyjasnielm to jasno - ale nie jest tak ze wylaczajac go na sile najpierw kompik zaczyan sie zamykac systemowo - jest 'albo albo'...
Stary 20.03.2003, 08:36   #4
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Yahol napisa***322;(a)
Rozumiem, ze masz plyte AT a nie ATX. U mnie przycisk zasilania NIE WYLACZA komputera, wylacznie z : Start=>wylacz komputer=>wylacz.
Sam sie wylacza.
plyta jest oczywiscie ATX

Stary 20.03.2003, 09:43   #5
+++LeWaP+++
Guru

Data rejestracji: 17.04.2002
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jest tak ajk mówi sid

ale żeby zrobił sie logout a potem zamknął to jeszcze nie widziałem...

a może taka jest kolejność rzeczy tylko wylogowywania na niektórych komp. jest tak szybkie, że nie widac tego napisu
Stary 20.03.2003, 10:16   #6
Yahol
Gość

No dobra! To powiedzcie mi, dlaczego przycisk zasilania nie wylacza u mnie komputera.
Jak chce go awaryjnie wylaczyc musz wylaczyc przycisk od zasilania na zasilaczu! Z tylu komputera.
Wylaczenie z sieci nic nie daje bo mam UPS-a, UPS nie ma przycisku sieciowego.
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.03.2003, 10:22   #7
para
Guru

Data rejestracji: 18.11.2002
para niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
U mnie wyłącza, tylko trzeba go przytrzymać 10-15 sekund.
para jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.03.2003, 11:07   #8
+++LeWaP+++
Guru

Data rejestracji: 17.04.2002
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
w biosie
i windowsie w pan. sterow. w zarządz. energ.

sa funkcje dot. przycisku POWER na obudowie...
Stary 21.03.2003, 22:17   #9
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

kurcze, ten sposob wylaczania komputera zaczyna mi sie podobac

sprobowalem jeszcze raz w ten sposob go wylaczyc, przygladajac sie dokladnie, co i jak robi, no i podobnie jak poprzednio, po ulamku sekundy pojawil sie ekran - wylogowywanie, potem - zapisywanie ustawien, i komputer sie wylaczyl. O wiele szybciej niz gdybym zrobil to poprzez menu start.

Zastanawia mnie jedynie, czy takie zamykanie rozni sie czymkolwiek od zwyklego i czy nie jest z jakis wzgledow niewskazane. Ale zrobie sobie jeszcze jeden test i na przyklad zaczne pisac jakis tekst w wordzie i bez zapisywania zmian wylacze w ten sposob komputer. Ciekawy jestem czy sam zapisze te zmiany, albo czy przynajmniej sie o to spyta.

Stary 22.03.2003, 17:45   #10
ob@r
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 27.01.2003
ob@r zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
no u mnie też nie wyłącza (ATX) musze przycisnąć i poczekać z 5 sek., ale sa ustawienia do tego przycisku POWER choćby w BIOSIE, jak kto lubi softshutdown, lub jeszcze inna opcja, myk u mnie polega na tym że jak wyłącze akara i włącze go jeszcze raz (tak jakby była przerwa w dostawie prądu) - przy wyłaczonym kompie, to się sam skurczybyk włącza, ale jak przy zasilaczu zrobie ten myk przy wyłaczonym kompie (włącze i wyłącze wyłacznik przy zasilaczu) to nie reaguje (tzn nie włącza sie) to zalezy od ustawień w biosie w opcjach POWER MANAGMENT o ile dobrze pamiętam, z tego co czytałem w opisie do biosu płyty, (no ja mam Gigabyte jakiś BX)

Twoje uprawnienia: