Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 31.10.2004, 14:15   #1
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
jaka kamera cyfrowa?

jak w temacie - przedzial cenowy od 3000 do 5000zl [nie dla mnie wiec moze byc szajska joke ].
Fajnie jakby na forum znalazl sie spec od kamer, hehe

najlepiej chyba jakas firmy SONY?

pozdro
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.10.2004, 14:33   #2
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
@Smartek!
Masz olbrzymi wybor, mozesz kupic:
-szajs za 5000
-dobra za 3000
-srednia 3500
-czarna
-srebrna
-dwukolorowa
Naprawde wybor masz olbrzymi! Serio.

Ps: dlaczego tak odpowiadam, to proste. Nikt nikomu jeszcze nie doradzil w wyborze, w taki sposob aby obie strony byly zadowolone. Zawsze jest cos kosztem czegos.
Dlatego uwazam takie pytania i odpowiadanie na nie, za calkowicie bezsensowne i bezowocne. I tak pojdziesz i kupisz cos co ci sie spodoba (lub nie) i bedzie w sklepie.

Ps2; dlaczego odpowiadam, w takim razie? Czekam az sie zagotuje woda na kawe (waniliowa).
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2004, 15:09   #3
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
ta, pomogles mi, dzieki
pozdro
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2004, 15:38   #4
pykson
Czepek - od czepiania sie

Data rejestracji: 04.03.2004
pykson zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Smartek

napisze Ci na co nalezy zwrocic uwage, ale calkiem niezly model kupisz juz w cenie 2500-3000 zl

1. sposob zapisu filmu - raczej na dvd odpada, powinno byc miniDV
2. KOLOROWY WIZJER!!! - ja mam czarno-bialy, czasem guzik widac jak sie filmuje 'z oka'
3. zoom optyczny min x10, ale teraz jest juz duzo kamer x18, cyfrowy nie ma absolutnie zadnego znaczenia, mozna go smialo olac
5. kamera powinna miec wyjscie i WEJSCIE! firewire, tzn. port dwukierunkowy
6. wejscie analogowe - tak zeby podlaczyc video czy innego analoga i zgrywac cyfrowo na kompa
7. ladne kolory daja sonowki i panasony, niby sony lepiej sprawuje sie w ciemnosciach, ale drozsza (dobry test to nagrac cos w ciemnym pomieszczeniu i zobaczyc, ktora robi wiecej szumow)

jest na rynku kilka modeli spelniajacych powyzsze warunki, wiec spokojnie mozna cos dla siebie znalezc, cena raczej nie musi przekroczyc 3000 zl.

udanych zakupow!
Stary 31.10.2004, 16:21   #5
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Smartek
(...)Fajnie jakby na forum znalazl sie spec od kamer, hehe (...)
dziura w mózgu
przecież wiesz dobrze, że pracuje w TV - jestem operatorem kamery - moze nie mocno zaawansowanym, ale jak ktoś ogląda Podróże TV to często po programie zobaczy moje imie i nazwisko

Nie znam sie dobrze na kamerach amatorskich ponieważ sam pracuje na kamerach bardziej profrsjonalnych których ceny wachają się koło 20 000 zł - trzyprzetwornikowe Soniacze "150"/"170" bajka - obraz żyleta i kupa możliwości.

Ogólnie najlepiej kupić coś dobrego Na takim sprzęcie nie powinno się oszczędzać (zalezy tez kto do czego ma kamerke)

@pykson - już widze, że pojęcie masz małe o kamerkach a to co wypisałeś brzmi jak slogany niczym niepoparte.
Czarnobiały wizjer jest beee? Chłopie chyba duża większość profesjonalnych kamer ma wizjer BW, a czemu? Jest bardziej precyzyjny - lepiej ustawimy ostrość i dojrzymy efekt tzw. "zebry" czyli wypalenia obrazu które wyregulujemy za pomocą przesłony (szare filtry również nam pomogą). Kolorowy to masz ekran LCD. Oczywiście jeśli kamera ma tylko wizjer to warto mieć kolorowy, ale kamery przy sumie jaką podał Smartek raczej mają to i to, a nawet na pewno. Ale niewykluczone, że mogą mieć to i to kolorowe bo właśnie takie są wymagania osób z małym doświadczeniem/wiedzą to firma je realizuje mimo tego co napisałem wyżej, że czasem wizjer BW się przyda - jest po prostu bardziej profesjonalny.
I po co Ci super zoom? Ja pracuje na 15X. Na zbliżeniu obraz Ci się giba i jest mniej wyraźny. Chyba, że ktoś lubi "pompować" i nagrywać typową amatorke to polecam zoom 1000X albo i wiecej.

Smartek polecam Soniacza i takiego, który pozwala na ustawienie jak najwięcej opcji samemu (manual) daje to lepszy obraz i kamera nie głupieje po prostu. Ważny jest white balance.

Przejrze w wolnym czasie www Soniacza i coś może polece.
Pozdrawiam!

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!

Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 31.10.2004 o godz. 16:27
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2004, 16:32   #6
Eliasz
Prorok na F.O.R.U.M.

Data rejestracji: 01.01.2002
Eliasz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@Ciapek
Że tak spytam z ciekawości, to ty też jeździsz do tych polecanych przez was hoteli i nagrywasz z tamtąd reportarze, czy tylko raczej pracujesz w studiu w Polsce??
Ten post NIE powstał w celu przekręcenia licznika o kolejną cyferke - copyright by nie Nimal ani nie Gallus a Eliasz
__________________________________________________ _______________
Eliasz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2004, 17:44   #7
pykson
Czepek - od czepiania sie

Data rejestracji: 04.03.2004
pykson zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@Ciapek, moze w punktach, bedzie prosciej:
1. zakladajac, ze kolorowy wizjer to rzeczywiscie slogan, napisz ktory z punktow jeszcze jest "sloganem niczym niepopartym"
2. zoom przydaje sie w terenie, no ale jezeli krecisz tylko wnetrza to rzeczywiscie nie ma potrzeby wiecej
3. pokaz mi kamere amatorska, ktora daje plynna regulacje przeslony i pozwala na ekraniku o matrycy 340 k pixeli ustawiac dokladnie parametry obrazu.
4. kolorowy wizjer pozwala szybciej znalezc sie w tym, co sie filmuje, zawsze mozna go przelaczyc w b&w i wtedy ustawiac ta przeslone.
5. kolorowy LCD jest o tyle nieprzydatny, ze nie krecac z niego trzeba trzymac kamere w dloni, bez oparcia o glowe, co zwieksza drgania, chyba ze krecisz na statywie.

wymagania dla kamery polprofesjonalnej sa chyba jednak inne niz wzgledem kamery amatorskiej, a o ile mi wiadomo dyskusja dotyczy kamery amatorskiej

chyle czola przed Twa wiedza, o Mistrzu!
Stary 31.10.2004, 18:17   #8
maj3
Banned

Data rejestracji: 03.10.2004
maj3 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
http://www.sony.pl/PageView.do?site=...=DCRHC85E.CEEP

http://www.rtvagd.pl/kamery_cyfrowe/...=sony_dcr_hc85
maj3 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.10.2004, 18:30   #9
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
No i po co co to bylo Smartek
Wywolales kolejna Wielka Wojne o Przewadze Wizjera Cz/B nad Color, spor miedzy zwolennikami Sony a reszta swiata i co wiesz wiecej
Kup ta ladna, taka srebrna z delikatnymi czarnymi elementami, jest dystyngowana, elegancka i bardzo ladnie prezentuje sie i z garniturami i z dzinsami, a nawet z sukienka w kropki.
Powodzenia z wyborem
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.11.2004, 00:06   #10
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Eliasz
@Ciapek
Że tak spytam z ciekawości, to ty też jeździsz do tych polecanych przez was hoteli i nagrywasz z tamtąd reportarze, czy tylko raczej pracujesz w studiu w Polsce??
w sumie zgadłeś
pracuje na miejscu w studiu/w Toruniu, na wyjazdy jeszcze nie jeżdźe, ale z tego co wiem to ogólnie ciężka praca.

@pykson - nie odnosiłem się do wszystkich Twoich "punktów", część odpowiedzi na Twoje pytania znajduje się w mojej poprzedniej wypowiedzi, ale to chyba małozrozumiałe
@yahol -

poniedziałek rano UPDATE po nocy
Cytat:
Napisany przez pykson
@Ciapek, moze w punktach, bedzie prosciej:
1. zakladajac, ze kolorowy wizjer to rzeczywiscie slogan, napisz ktory z punktow jeszcze jest "sloganem niczym niepopartym"
2. zoom przydaje sie w terenie, no ale jezeli krecisz tylko wnetrza to rzeczywiscie nie ma potrzeby wiecej
3. pokaz mi kamere amatorska, ktora daje plynna regulacje przeslony i pozwala na ekraniku o matrycy 340 k pixeli ustawiac dokladnie parametry obrazu.
4. kolorowy wizjer pozwala szybciej znalezc sie w tym, co sie filmuje, zawsze mozna go przelaczyc w b&w i wtedy ustawiac ta przeslone.
5. kolorowy LCD jest o tyle nieprzydatny, ze nie krecac z niego trzeba trzymac kamere w dloni, bez oparcia o glowe, co zwieksza drgania, chyba ze krecisz na statywie.

wymagania dla kamery polprofesjonalnej sa chyba jednak inne niz wzgledem kamery amatorskiej, a o ile mi wiadomo dyskusja dotyczy kamery amatorskiej

chyle czola przed Twa wiedza, o Mistrzu!
ad. 1 rzeczywiście tu troche mnie poniosło, ale przyczepie się jeszcze do tego co ładnie świeci w ciemności. W ciemności to ładnie świeci dodatkowa lampa ze swoim zasilaniem albo ciągnąca prąc z aku kamery, a nie funkcja night shot czy jakoś tak.
Jak nie night shot to jest jeszcze "gain" podbicie światła o DB.

ad. 2 - racja, choć w terenie polecałbym kręcenie ze statywu - gdziekolwiek gdzie się da warto mieć statyw. Najlepsze są z łożyskami olejowymi np. firmy Manfrotto, ale są one też drogie . Zasadniczo chodzi o to, że kręcąc na zoomie lata obraz, a przyjemnie sie tego nie ogląda. Zoomem też nalezy się dobrze obsługiwać, aby "film" był dobry. Tak jak pisałeś tą sprawe można olać. Jaki będzie ten zoom taki starczy.

ad. 3 mówimy tu o lepszej kamerze, pozatym po zapoznanniu się z instrukcją oraz z jej obsługą powinieneś dać sobie z tym rade. Pozatym jaki będzie obraz zobaczysz dopiero w czasie wgrywania materiału na np. telewizorze.
Na serio jeśli wiesz jak obsłużyć kamere powinieneś się postarać o to aby ustawienia były jak najlepsze. Jeśli oczywiście kamera daje nam takie możliwości.
Nie będę Ci pisał jak co się ustawia bo o "kręceniu" też warto pare słów wiedzieć... ogólnie o dobry obraz można się postarać na każdym sprzęcie przy odrobinie chęci

ad. 4 w czym się pozwala znaleźć? Ciekawe

ad. 5 to zależy od kamery jaką ma budowe i jak ją się trzyma. Trzeba umieć także stabilnie utrzymac kamere, po czasie na pewno znajdziemy ten najlepszy "chwyt".
Zasadniczo ja w większości kręce z ekranika.
Czasem trzeba coś nagrać z ręki, aby było ciekawe i niepowtarzalne czego nie nagra sie z poziomu, że tak to nazwe głowy. Wadą LCD jest także to, że niestety ciągnie więcej prądu, ale baterie to już inna bajka, równie kosztowna.

Jak pisałem nie mówimy tu o typowej amatorszczyźnie z promocji z marketu tylko o nieco lepszej kamerce nad którą można się zastanawiać bo 5000 zł to niemało forsy.

Dziękuję Ci że chylisz czoła przed moją wiedzą jest mi bardzo miło

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!

Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 01.11.2004 o godz. 10:43
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.11.2004, 00:17   #11
Zelea
I have got my own WORLD..

Data rejestracji: 03.11.2002
Zelea zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
nie czytalem nic a nic... z tego co bylo napisane...

ale tak jak sam mysle mozliwosci masz kilka...

rozmiar wazny ??

jakosc obrazu ??

do czego to potrzebne ?? dla siebie ?? czy jakies tak bardziej profesjonalne ??

do rozrywki ??

zeby bylo tanie a w miare ?? czy mozliwosc jest nawet zeby ciut dolozyc a zeby bylo tansze ??

jak dla mnie malo informacji poadasles...

pozdro
pozdro
Zelea jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: