Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jaka karta graficzna ;) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jaka-karta-graficzna-19587/)

Laser 08.04.2003 16:43

Re: Re: Re: Re: Jaka karta graficzna ;)

Cytat:

GOLOMB napisa***322;(a)
Niepowiem ten twój GAINWARD to wypas po pas !||
Witam !

No co sie czepiasz ;) - kabelek dostałem ??? dostałem !!;) - instrukcje po Tajlandzku i po Polsku dostalem dostałem !!! naklejke powered by Gainward dostalem ??? Dostalem !!!;);)

I czego chcieć wiecej ! ;) ^_^ :D ^_^ :D ;)

Rakieta to teraz moze i nie jest ale .....

GOLOMB 08.04.2003 16:47

Re: Re: Re: Re: Re: Jaka karta graficzna ;)

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

No co sie czepiasz ;) - kabelek dostałem ??? dostałem !!;) - instrukcje po Tajlandzku i po Polsku dostalem dostałem !!! naklejke powered by Gainward dostalem ??? Dostalem !!!;);)

I czego chcieć wiecej ! ;) ^_^ :D ^_^ :D ;)

Rakieta to teraz moze i nie jest ale .....

niemowie ze jest zła wręcz przeciwna sam TERAZ myśle o grafice i chyba kupię GF3 Ti200 Gainwarda ALBO R8500LE Herculesa

ZbigNieff 08.04.2003 16:58

Re: Re: Re: Jaka karta graficzna ;)

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Az zlazłem pod biurko zeby jeszcze raz sprawdzić - i jednak nigdzie sobie to złacze nie poszlo i ma si e dobrze w moim "wypasionym" - czyli ze wszystkimi bajerami Gainwardem który obecnie ksztuje cos koło 550PLN ;)

Pozdro

Aha to moja karta http://www.gainward.pl/karty/karty/B..._jumbo_gs.html
/ w opisie jest blad - ma ona 4 ns pamiątki ;) /

Prosze o nie "cytowanie" obrazkow :). Dziekuje /Bartez
Pozdrawiam;)

PS: - Myśle ze teraz lepiej jest zainwestowac w jakiegos radeona ze stajni np Herculesa;)

Ja wlasnie taka mam... tyle ze moja ma 64MB

Polecam bo jest naprawde bardzo dobra!!!

Torwald - zalezy ile kasy chcesz wydac na ta karte...???

Torwald 08.04.2003 17:05

Jak juz pisalem, na karte moge wydac tak mniej wiecej 400zl.
Na allegro sa R8500 po ok. 350zl ale cos allegro.pl dzisiaj szwankuje i nie otwiera mi stronek... :/

ZbigNieff 08.04.2003 17:14

Cytat:

Torwald napisa***322;(a)
Jak juz pisalem, na karte moge wydac tak mniej wiecej 400zl.
Na allegro sa R8500 po ok. 350zl ale cos allegro.pl dzisiaj szwankuje i nie otwiera mi stronek... :/

Sorki... Ja swoja kupilem na allegro.pl i powiem Ci ze mi sie udalo
bo dalem za swoja 460zl juz pol roku temu!! Tyle ze moja nie ma
podbitej gwarancji... ale to kwestia podjechania do sklepu z kompami
i dac gosciowi na flache... ;p

Teraz da sie juz kupic takiego GF3 za 400zl - dobrze sie porozgladaj...

Torwald 08.04.2003 17:24

Na allegro dzisiaj nic juz nie sprawdze chyba bo wogole stronki sie nie otwieraja...
Kumpel ma znajomego pracujacego w sklepie ze sprzetem, moze ona cos znajdzie..
Jak cos sie ruszy to dam znac.

Laser 08.04.2003 17:25

Witam !

To co mam ja i to co ma Zbignieff to nie to samo - co prawda karty swietnie mozna podkrecac i kupujac wersje 450 mozesz sppokojne uzyskac bajeczny wynik ale karta ta nie ma DVI - moja natomiast tak.

Jako ciekawostke podam ze Gainward ma bardzo zawikłane oznaczenia - jak kupowałem swoja karte na rynku były dwie wersje -karty te same a jednak nie - kosztowaly obie 850PLN tyle ze jedna miała dopisek JUMBO - i własnie to jumbo oznacza w tym przypadku ze karta ma układ VIVO !!!

Karta ktora posiada Zbignieff jest po 414PLN Brutto

http://www.sirius.pl/product.php?act...&id=3946&sid=1

natomiast moja wersja jest drozsza i kosztuje 544PLN Brutto

http://www.sirius.pl/product.php?act...&id=4228&sid=1

PS:

Jesli chodzi o Radki - moge Ci podac pare propozycji na Twoim pułapie cenowym ale niestety nic Ci nie doradze - nie miałem niestety z tą firma nic wspólnego - ale wiem ze nastepna karta która bedzie w moim kompie to bedzie RAdek - ze stajni Herculesa;)

JacoM 08.04.2003 17:37

Mit?

Cytat:

Proton napisa***322;(a)
Ja bym Ci polecił kartę Sapphire Radeon 9100 64MB. Posiada złącze DVI, bardzo dobra jakość obrazu, we wszystkie obecne gry spokojnie na tym pograsz (i to przy "wysokich" ustawieniach). Karta też się bardzo ładnie kręci (spokojnie idzie na taktowaniu, jak oryginalny ATI).
Szczerze powiedziawszy, to do tej karty, to masz nawet trochę za słaby procesor. Co nie stoi oczywiście na przeszkodzie zakupu jej.
W Gliwicach taka karta kosztuje obecnie ok. 400zł, więc wydaje mi się, że cena jest naprawdę rewelacyjna w stosunku do wydajności, jaką ta karta oferuje. Na korzyść Radeon'a 9100 (8500) w porównaniu do konkurencji przemawia z kolei to, że jest bardziej zaawansowany technologicznie od GF3.
Nieprawdą i mitem jest, że występują konflikty z uruchamianiem gier na kartach ATI. Kiedyś, owszem, tak było... ale w zamierzchłych czasach :)

Pozdrawiam

Czyja wiem czy aby na pewno mitem?
jestem (nie)szczesliwym posiadaczem 8500 firmy xpower ze 128 mb pamieci .karta jests h***owa bo ma totalnie kaszaniaste pamieci (5ns)i pracuja na 380 MHz czy jakos tak , ale 7500 Marków niejest złe . Chodzi o to ze prawie każda gra mi sie włacza na 2 sekundy i powrót do pulpitu (mam catalyst 3.2), i naprawde trudno ja z tamtad przywrócic .karty ATI maja jakieś problemy z grami EAGames? w Windowsie XP sypie mi bluescreenami przy nfs: hp2. i cała reszta innych gier po chwili jest w pasku.To jakies konflikty pomiedzy płyta która jest na chipsecie nvidii, nForce2 EPOX 8rda+??? Please help!!!

Proton 08.04.2003 19:48

Re: Mit?

Cytat:

JacoM napisa***322;(a)
Czyja wiem czy aby na pewno mitem?
jestem (nie)szczesliwym posiadaczem 8500 firmy xpower ze 128 mb pamieci .karta jests h***owa bo ma totalnie kaszaniaste pamieci (5ns)i pracuja na 380 MHz czy jakos tak , ale 7500 Marków niejest złe . Chodzi o to ze prawie każda gra mi sie włacza na 2 sekundy i powrót do pulpitu (mam catalyst 3.2), i naprawde trudno ja z tamtad przywrócic .karty ATI maja jakieś problemy z grami EAGames? w Windowsie XP sypie mi bluescreenami przy nfs: hp2. i cała reszta innych gier po chwili jest w pasku.To jakies konflikty pomiedzy płyta która jest na chipsecie nvidii, nForce2 EPOX 8rda+??? Please help!!!

Uważam, że niekompatybilność kart ATI jest mitem. Miałem wcześniej GF2Ti i też niekiedy należało instalować patch'e.
Niestety prawdą jest, że jakość klonów ATI jest niekiedy fatalna, dlatego należy uważać, co się kupuje.....
Zdecydowałem się na markę Sapphire z dwóch powodów. Sapphire jest marką należącą do firmy, która produkuje dla ATI "oryginalne" karty markowane nazwą ATI. Owszem, że klony pod nazwą Sapphire są okrojone z drugiego RAMDAC'u i mają gorsze pamięci niż te, które są montowane na kartach dla ATI, ale konstrukcją na pewno są najbardziej zbliżone do oryginału.
Drugim powodem jest oczywiście cena, która jest sporo niższa od Herkules'a, czy Gigabyte'a.
Karta, którą posiadam, czyli Sapphire 9100 64MB nie sprawiła mi jak dotąd najmniejszego problemu. Wszystkie gierki (które instalowałem) działają bez problemu, wszystkie benchmarki przechodzi bez problemu..... no i można ją podkręcić na częstotliwości, z którymi pracuje oryginalne ATI, czyli 275/275 :)
Pamięci, które są na niej zainstalowane, to Samsung'i z czasem dostępu 4ns. Aczkolwiek trzeba chyba uważać, bo gdzieś czytałem, że zdarzają się też Sapphire z kośćmi 5ns :(

Pozdrawiam

RiT2 08.04.2003 20:29

Cytat:

Torwald napisa***322;(a)
Wlasnie szukam jakiejs sensownej oferty na Allegro. Moze znajde Radeonka 8500 64MB za mniej niz 400zl...
Tylko w okrojonej LE, ponizej 400 zl. O full mozesz pomarzyc za te pieniadze lub ... wpuscic sie w kanal!??? Uwazaj z atrakcyjnymi ofertami!

Torwald 09.04.2003 12:40

Ktos mi mowil, ze Radeon 9000 jest oparty na kosciach 300 a 8500 i 9100 na 266 czy jakos tak. O co chodzi ?

cana 09.04.2003 12:44

Cytat:

Torwald napisa***322;(a)
Ktos mi mowil, ze Radeon 9000 jest oparty na kosciach 300 a 8500 i 9100 na 266 czy jakos tak. O co chodzi ?
daj sobie sania z 9000 bo to 7500 po faceliftingu :)
8500 lub 9100 jesli ma to być ati
BTW poczytaj na npbenchmark.pl tweak.pl, in4.pl nt tych kart bo ati narobiło takiego samego chaosu z oznaczeniami jak nvidia z swoim 4mx któe z gf4 mają tylko wspólną nazwę
pozdro

Torwald 09.04.2003 12:59

bulk...retail...LE...PRO...
ja juz sie w tym pogubilem...
wyjasni mi ktos te oznaczenia Radkow ?

Torwald 09.04.2003 13:09

Znalazlem takiego Radeona, powiedzcie co o nim myslicie..

http://allegro.pl/show_item.php?item=11823695

Warto ?

Proton 09.04.2003 14:31

Cytat:

Torwald napisa***322;(a)
Znalazlem takiego Radeona, powiedzcie co o nim myslicie..

http://allegro.pl/show_item.php?item=11823695

Warto ?

Karta ta, to wcześniej opisana przeze mnie Sapphire Radeon 9100.
Dowiedz się tylko od sprzedającego, jaki czas dostępu mają kości zamontowane na karcie. Zdarzają się karty Sapphire 9100 64MB z kośćmi o czasie dostępu 4ns i 5ns. Kupno karty z kośćmi 5ns zdecydowanie odradzam, natomiast jeśli ma 4ns, to warto tę kartę kupić, ale nie za więcej chyba niż te 360zł... dochodzi przecież jeszcze koszt przesyłki, a (dla przykładu) w sklepie w Gliwicach kosztuje ona w wersji OEM 390zł.
http://www.fenix.pl/cennik.html#7

Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:46.