Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.05.2003, 16:20   #31
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Uwaga przy zakupie Creative OEM!

Cytat:
esem napisa***322;(a)
Prawda jak zawsze leży pośrodku: wszystko zależy od indywidualnego egzemplarza. (...)
Teraz mnie zaskoczyłeś - nie wiedziałem, że jest aż taki rozrzut...

O ile zrozumiałem z dostępnych informacji Creative'a, SB 0100 ma sterowniki emulujące DOS'a pod Windows, toteż jest dźwięk w grach uruchamianych spod Windows (podobnie też SB Audigy Player SB 0090 - mam ją teraz, więc wiem). SB 0220 nie ma tych sterowników w wyposażeniu, i, co gorsza, nie dają się zainstalować ściągane ze stron Creative's sterowniki od SB 0100, a sterowników do SB 0220 Creative nie udostępnia wcale - tak jakby ta karta w ogóle nie istniała.

Żadna z tych kart nie potrafi działać w czystym DOSie i nie ma takich sterowników - tylko pod Widnows, przy czym pod W 95/98 może też działać w/w emulacja dźwięku w DOS'ie. Tyle Creative.
Okazało się jednak, że po usunięciu programiku sprawdzającego wersję systemu oparacyjnego można te sterowniki emulujące dźwięk w grach DOSowych zainstalować także pod ME.

A swoją drogą to granda, że Creative pod dokładnie tą samą nazwą (SB Live! 5.1 Digital) sprzedaje dwa zupełnie różne produkty (karty różnią się od siebie fizycznie): SB 0100 i SB 0220. Skąd potencjalny nabywca ma o tym wiedzieć? Zwłaszcza, że SB 0220 jest okaleczona! (brak wsparcia!)

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.05.2003, 16:26   #32
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
jak sprawdzic ktora wersje karty posiadam?
wiem ze pytanie jest lamerskie - ale nie moge zajzec do kompa - a calkowicie odpada wylaczanie go...
Stary 27.05.2003, 16:52   #33
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
jak sprawdzic ktora wersje karty posiadam?
wiem ze pytanie jest lamerskie - ale nie moge zajzec do kompa - a calkowicie odpada wylaczanie go...
No to masz problem: w prawym górnym rogu karty masz pod napisem SBlaster numerek: ctxxxx. Po tym numerku dojdziesz prawdy: www.3dsoundsurge.com 8)
Stary 27.05.2003, 16:53   #34
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
wylaczam go w piatek - czyli troche jeszcze poczekam
dzieki
Stary 27.05.2003, 17:00   #35
esem
OldBoy

esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Re: Re: Re: Uwaga przy zakupie Creative OEM!

Cytat:
puch napisa***322;(a)
...
Ja do swijej karty nie mam zadnych problemów ze sterownikami: sterowniki ją rozpoznają jako D400 (cokolwiek by to znaczyło).
Sterowniki przeze mnie uzywane to te z płytki Creative (białej) i ze strony www.sounblaster.com dla Live! (pełna instalka jak i patch do płytki Creative). O kXProject nie wspomnę.
Karta nie wydaje mi się okaleczona: różni się jednak od SB0100 np. wyjściem na pilota. 8)
Stary 28.05.2003, 01:26   #36
puch
Forumator

Przez "okaleczenie" rozumiem przede wszystkim wypięcie się Creative'a na użutkowników tej karty. Wiem np. że podobno Compaq kupował te karty, i uaktualnione sterowniki można podobno pobrać ze stron właśnie Compaq'a.
Jak pisałem - ściągnięte ze stron Creative'a sterowniki do SB Live!5.1 Digital odmówiły instalacji przy posiadanej przeze mnie karcie SB 0220, na której było napisane jak wół: SB Live!5.1 Digital. Komunikat był prosty: niewłaściwy sprzęt.
Dlatego - wściekły na firmę Creative i jej podejście do klienta - oddałem tę kartę i kupiłem SB Audigy Player OEM - zapewnia to wszystko, o co mi chodziło (w tym emulację DOS'a, po małym oszustwie nawet pod ME, choć Creative twierdzi, że tylko w 95/98 ), a i tak była trochę tańsza niż pudełkowa wersja Live! SB 0100.

Zastanawia mnie tylko jedno: czy sprzedawcy o tym wiedzą i z pełną świadomością sprzedają ludziom takie karty, czy też są tego całkowicie nieświadomi? Bo wszyscy oczywiście wiemy, że wersje "niepudełkowe" nie są w ogóle przeznaczone do sprzedaży detalicznej i w żadnym wypadku nie powinny do niej trafić ^_^ ^_^
Stary 28.05.2003, 07:53   #37
esem
OldBoy

Widzę, że miałeś taką samą przygodę jak jak z SBLive1024 (ct4830): Twój komunikat jest trochę inny: brak urządzenia SB w komputerze: program instalacyjny nie widzi karty (jest na to rada: setup /x).
Dlatego musiałem nabyć drogą kupna SB5.1 Digital (SB0220): i nie mam żadnych problemów.
Tak to czasami jest ze sprzętem OEM. Sprzedawcy rzadko o tym wiedzą: to nie ich interes: od tego jest serwis (raczej gorszy niż lepszy). 8)

Ostatnio zmieniany przez esem : 28.05.2003 o godz. 07:56
esem jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.05.2003, 10:21   #38
puch
Forumator

Komunikat był chyba taki sam - nie pamiętam już dokładnie - w każdym razie sprowadzał się do tego, że w komputerze nie ma sprzętu do tych sterowników... a nie wiedziałem, jak to obejść (dzięki - będę się starał pamiętać, jakby co).

Ale ciekaw jestem, co by taki sprzedawca zrobił, gdybym przyszedł do niego za jakiś czas i zażądał dostarczenia nowych sterowników (np. do nowego systemu operacyjnego) - bo wg Creative'a jest to obowiązek sprzedawcy kart OEM?

Ostatnio zmieniany przez puch : 28.05.2003 o godz. 10:26
puch jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.05.2003, 11:16   #39
esem
OldBoy

Odpowiedź masz na pierwszej stronie Creative: support nie obejmuje kart OEM, proszę w tej sprawie zwrócić się do składacza Pańskiego komputera.8)
Stary 28.05.2003, 11:22   #40
puch
Forumator

Świetnie - i co ten składacz zrobi? Napisze nowe sterowniki? Chciałbym to zobaczyć!
Stary 28.05.2003, 11:45   #41
esem
OldBoy

Oczywiście: Dell, Siemens (Fujitsu), IBM, HP i inni tak robią: zobacz na ich strony: są do sciągnięcia.
kXProject również to robi, a czy JJT, Optimus to nie wiem. Napewno nie robi tego "firma - krzak" czy Kowalski. 8)
Stary 28.05.2003, 12:43   #42
puch
Forumator

To, że wielkie firmy to robią - wiem. Pytanie o przysłowiowy osiedlowy sklepik komputerowy...
Stary 28.05.2003, 12:50   #43
esem
OldBoy

Jak taniocha to taniocha.
Creative robi sterowniki dla kart OEM Sound Blastera (albo odwrotnie). I to jest alternatywa. 8)

Twoje uprawnienia: