![]() |
Re: Re: Uwaga przy zakupie Creative OEM!
Cytat:
O ile zrozumiałem z dostępnych informacji Creative'a, SB 0100 ma sterowniki emulujące DOS'a pod Windows, toteż jest dźwięk w grach uruchamianych spod Windows (podobnie też SB Audigy Player SB 0090 - mam ją teraz, więc wiem). SB 0220 nie ma tych sterowników w wyposażeniu, i, co gorsza, nie dają się zainstalować ściągane ze stron Creative's sterowniki od SB 0100, a sterowników do SB 0220 Creative nie udostępnia wcale - tak jakby ta karta w ogóle nie istniała. Żadna z tych kart nie potrafi działać w czystym DOSie i nie ma takich sterowników - tylko pod Widnows, przy czym pod W 95/98 może też działać w/w emulacja dźwięku w DOS'ie. Tyle Creative. Okazało się jednak, że po usunięciu programiku sprawdzającego wersję systemu oparacyjnego można te sterowniki emulujące dźwięk w grach DOSowych zainstalować także pod ME. A swoją drogą to granda, że Creative pod dokładnie tą samą nazwą (SB Live! 5.1 Digital) sprzedaje dwa zupełnie różne produkty (karty różnią się od siebie fizycznie): SB 0100 i SB 0220. Skąd potencjalny nabywca ma o tym wiedzieć? Zwłaszcza, że SB 0220 jest okaleczona! (brak wsparcia!) |
jak sprawdzic ktora wersje karty posiadam?
wiem ze pytanie jest lamerskie - ale nie moge zajzec do kompa - a calkowicie odpada wylaczanie go... |
Cytat:
|
wylaczam go w piatek - czyli troche jeszcze poczekam :)
dzieki |
Re: Re: Re: Uwaga przy zakupie Creative OEM!
Cytat:
Sterowniki przeze mnie uzywane to te z płytki Creative (białej) i ze strony www.sounblaster.com dla Live! (pełna instalka jak i patch do płytki Creative). O kXProject nie wspomnę. Karta nie wydaje mi się okaleczona: różni się jednak od SB0100 np. wyjściem na pilota. 8) |
Przez "okaleczenie" rozumiem przede wszystkim wypięcie się Creative'a na użutkowników tej karty. Wiem np. że podobno Compaq kupował te karty, i uaktualnione sterowniki można podobno pobrać ze stron właśnie Compaq'a.
Jak pisałem - ściągnięte ze stron Creative'a sterowniki do SB Live!5.1 Digital odmówiły instalacji przy posiadanej przeze mnie karcie SB 0220, na której było napisane jak wół: SB Live!5.1 Digital. Komunikat był prosty: niewłaściwy sprzęt. Dlatego - wściekły na firmę Creative i jej podejście do klienta - oddałem tę kartę i kupiłem SB Audigy Player OEM - zapewnia to wszystko, o co mi chodziło (w tym emulację DOS'a, po małym oszustwie nawet pod ME, choć Creative twierdzi, że tylko w 95/98 ), a i tak była trochę tańsza niż pudełkowa wersja Live! SB 0100. Zastanawia mnie tylko jedno: czy sprzedawcy o tym wiedzą i z pełną świadomością sprzedają ludziom takie karty, czy też są tego całkowicie nieświadomi? Bo wszyscy oczywiście wiemy, że wersje "niepudełkowe" nie są w ogóle przeznaczone do sprzedaży detalicznej i w żadnym wypadku nie powinny do niej trafić ^_^ ^_^ |
Widzę, że miałeś taką samą przygodę jak jak z SBLive1024 (ct4830): Twój komunikat jest trochę inny: brak urządzenia SB w komputerze: program instalacyjny nie widzi karty (jest na to rada: setup /x).
Dlatego musiałem nabyć drogą kupna SB5.1 Digital (SB0220): i nie mam żadnych problemów. Tak to czasami jest ze sprzętem OEM. Sprzedawcy rzadko o tym wiedzą: to nie ich interes: od tego jest serwis (raczej gorszy niż lepszy). 8) |
Komunikat był chyba taki sam - nie pamiętam już dokładnie - w każdym razie sprowadzał się do tego, że w komputerze nie ma sprzętu do tych sterowników... a nie wiedziałem, jak to obejść (dzięki - będę się starał pamiętać, jakby co).
Ale ciekaw jestem, co by taki sprzedawca zrobił, gdybym przyszedł do niego za jakiś czas i zażądał dostarczenia nowych sterowników (np. do nowego systemu operacyjnego) - bo wg Creative'a jest to obowiązek sprzedawcy kart OEM? |
Odpowiedź masz na pierwszej stronie Creative: support nie obejmuje kart OEM, proszę w tej sprawie zwrócić się do składacza Pańskiego komputera.8)
|
Świetnie - i co ten składacz zrobi? Napisze nowe sterowniki? Chciałbym to zobaczyć!
|
Oczywiście: Dell, Siemens (Fujitsu), IBM, HP i inni tak robią: zobacz na ich strony: są do sciągnięcia.
kXProject również to robi, a czy JJT, Optimus to nie wiem. Napewno nie robi tego "firma - krzak" czy Kowalski. 8) |
To, że wielkie firmy to robią - wiem. Pytanie o przysłowiowy osiedlowy sklepik komputerowy...
|
Jak taniocha to taniocha.
Creative robi sterowniki dla kart OEM Sound Blastera (albo odwrotnie). I to jest alternatywa. 8) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:26. |