![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 29.12.2002
![]() |
Jak przenieść dane z dysku na dysk
Chciałbym zmienić dysk 15 Gb na 80 Gb, ale nie chcę wszystkiego od nowa instalować. Mam zainstalowany Win XP i partycję NTFS. Da się to jakoś "bezboleśnie" przenieść ? Proszę o dokł instrukcje.
Dzięki |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Są takie programy jak Disc Wizard - do ściągnięcia ze stron www producenta dysku twardego. Wersja danego producenta współpracuje zasadniczo tylko z jego dyskami, dlatego najlepiej ściągaj ze strony producenta Twojego nowego dysku. Wśród opcji jest także migracja całego systemu operacyjnego z dysku na dysk - ale nie wiem, czy to działa z NTFS i pod XP, bo z niego nie korzystam (wydaje mi się, że powinno, ze względu na popularność XP).
Uwaga - samo przygotowanie do migracji może trwać dość długo i przez dłuższy czas wydaje się, że komputer nic nie robi i się zawiesił - ale nie jest to prawda. Trzeba czekać cierpliwie. Robiłem to kilka razy i za każdym razem udało się. Można też chyba posłużyć się Norton Ghost, ale nigdy z niego nie korzystałem. Wydaje mi się, że przenoszenie systemu ma sens tylko wtedy, gdy system nie jest zaśmiecony i działa bezbłędnie, lub wtedy, gdy absolutnie nie masz czasu. Jeśli masz czas, albo system nie działa już doskonale, to chyba lepiej zainstalować wszystko od nowa.
pozdrowienia puch Ostatnio zmieniany przez puch : 23.06.2003 o godz. 13:25 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
pqmagic twoim przyjacielem
![]() pozdro
![]() |
#4 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przenoszenie danych z tak malego dysku (sic!) mija sie z celem, tym bardzej ze nigdy nie wiadomo co z tego wyjdzie!
Lepiej jest instalowac XP na nowo, a dane pozniej przekopiowac bo instalki to juz nie!
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
spoko nie będzie problemu / u mnie to działało bez problemów a miałem i partycje ntfs i ex2 i fat32 w dosyć dzikim układzie poustawiane
![]() a w razie czego to zawsze są dane na starym dysku ![]() a i to też możesię przydać /oparte na linuxie i za free/ http://infojama.pl/article.php?sid=1840 pozdro
![]() |
#6 |
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
podobna funkcje - clone partition ma np norton ghost
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
ja zawsze tam stawiam partycje ,formatuje,podlaczam nowy dysk, przenosze w windowsie. Potem mogą byc problemy. Norton Ghost 2003 jest b.dobry!
![]() |
#8 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 08.04.2003
![]() |
Popieram przedmowce w 100 % !! Jakbym mial taka okzazje jak Piotr to napewno bym ja wykozystal do zainstalowania wszystkiego od nowa i pozbycia sie masy smieci.
Takze dobra rada Piotrze, poswiec troche czasu i zrob wszystko po kolei, bez zabawy z glupimi programami ktore moze i dzialaja a moze nie ![]() Nowo postawiony system dziala duzo lepiej niz taki ktory byl instalowany pol roku temu i ma zasmiecony rejestr.
![]() |
#9 |
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
mozesz wykonac image dysku lub partycji programem norton ghost, a nastepnie wgrac ja na nowy dysk. jest wiele takich progsow. opis do nortona znajdziesz w artykulach na cdrinfo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 29.12.2002
![]() |
Dzięki za odp.
|
![]() |
![]() |