Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30.05.2005, 17:39   #1
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
jaka ksiazke warto przeczytac? :)

Hm.. po przeczytaniu 3 czesci ksiazek napisanych przez lekarza od akupunktury, ktory mnie leczy [jego zycie, niesamowite przezycia z Afryki - gdzie pracowal jako lekarz] szczerze mowiac spodobaly mi sie ksiazki... - do tej pory czytalem tylko lektury, ktore byly strasznie nudne.. kazda czytalo sie tak, ze co 5 sekund patrzy sie na "ktorej jestem stronie" ...
pozniej uslyszalem o "Kod Leonarda da Vinci", ksiazka Dan'a Brown'a...,
okazalo sie, ze ma ja qmpel z klasy - pozyczylem na weekend [ktory wlasnie wczoraj sie skonczyl ]
super wciagajaca i bardzo przyjemnie sie czyta.. nawet nie wiem kiedy skonczylem, a gdy nadeszla chwila zamkniecia ostatniej strony, chcialo mi sie plakac

i teraz - jakie znacie FAJNE ksiazki, zeby miec czym zabic nude na dzialce w upalne dni [brak komputera z internetem przytlacza ], najlepiej jakies dziwne, gdzie wszystko wyjasnia sie pod koniec.. takie sa najlepsze [filmy tez takie lubie..], moze.. jakies thillery? no nie wiem..

kolega ma tez dwie inne ksiazki Brown'a:
"Cyfrowa Twierdza" i "Anioly i Demony"
zastanawiam sie czy warto bedzie je wziac i poczytac..

pozdro
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.05.2005, 17:41   #2
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Data rejestracji: 18.10.2002
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Smartek
kolega ma tez dwie inne ksiazki Brown'a:
"Cyfrowa Twierdza" i "Anioly i Demony"
zastanawiam sie czy warto bedzie je wziac i poczytac..

pozdro
Zdecydowanie warto. Jeżeli "Kod..." Ci się podobał, to te też Ci się powinny spodobać. A z filmów polecam filmy Davida Lyncha

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2005, 17:54   #3
shuma02
Forumator

Data rejestracji: 06.12.2002
shuma02 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Przeczytalem wszystkie cztery ksiazki Dan'a Brown'a, kazda mocno wciaga.

Jestem w tej chwili na drugiej ksiazce Harlan'a Coben'a, "The Innocent" czyli nie winny, lecz watpie ze zostala juz przetlumaczona. Polecam jednak "Jedyna Szansa" tego samego autora. Bardzo mi sie tez podobala ksiazke "Ogrod Besti" Jefferey'a Deaver'a.
shuma02 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2005, 18:09   #4
.::piotrek::.
Na emeryturze

Avatar użytkownika .::piotrek::.

Data rejestracji: 27.02.2004
.::piotrek::. zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Heh, ja polece wszystkim inny rodzaj literatury, a mianowicie fantastyke... Ostatnio mialem okazje przeczytac cala serie Wiedzmina i chcialbym powiedziec, ze tez gdy przewrocilem ostatnia strone ksiazki zrobilo mi sie smutno

Kolejna ksiazka jaka czytalem to byly "Wrota Baldura", ksiazka fajna, ale... no wlasnie jest jedno ale... a mianowicie za szbko sie ja czyta i wychodzi na to ze 300 stron przeczyta sie w ciagu jednego dnia nawet niewiadomo kiedy

Kolejna ksiazka godna polecenia jest ksiazka Clive'a Cusslera "Podwodny zabojca", ksiazka ogolnie super i bardzo przyjemnie sie czyta

Aktualnie jestem w polowie serii "Wladca Pierscieni" i koncze wlasnie czytac "Dwie Wieze", ksiazka jak wyzej, czyli... swietna

Ehh, kiedys w jakiejs gazetce mamy byla ksiazka, a raczej "probka" ksiazki, gdyz miala okolo 30 stron, ale byla tak wciagajaca ze po tych doslownie kilku minutach jakie ja czytalem na koncu tez zrobilo mi sie smutno Pozniej chodzilem po ksiegarniach i szukalem w internecie, zeby zakupic ja w "pelnej wersji", czyli calosc majaca kilkaset stron, ale niestety nigdzie jej nie spotkalem, a teraz to juz nawet nie wiem gdzie sie podziala ta moja mini wersja tej ksiazeczki

Tak wogole to, topic super podoba mi sie, ale zapewne nie bede mial az tyle czasu, by te wszystkie ksiazki, ktore polecacie (i nie tylko) przeczytac
Stary 30.05.2005, 18:20   #5
*Vojtas*
USER FRIENDLY?

Data rejestracji: 15.02.2004
*Vojtas* zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Smartek polecam przeczytać:

Wiktor Suworow - "Akwarium"
Bardzo dobry horror Stephena Kinga - "Stukostrachy" - czekam na film
Z literatury traktującej o II wojnie światowej obowiązkowo Stephen E. Ambrose - "Kompania Braci" oraz "D-DAY"
Z klasyki Erich Maria Remarque - "Na zachodzie bez zmian"

pozdr.
Stary 30.05.2005, 19:05   #6
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 07.01.2005
Calme zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A ja polecam "Mistrza i Małgorzatę" jak dla mnie cud miód
Stary 30.05.2005, 19:05   #7
Unit
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 21.02.2005
Unit w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Podobnie jak Piotrek polecam fantastykę

Z klasyki gatunku - trylogia "Władca pierścieni" ("Bractwo pierścienia", "Dwie wieże", "Powrót króla") J.R.R. Tolkiena. Nie polecam tylko przekładu Jerzego Łozińskiego, ponieważ przetłumaczył on nazwy własne oraz nazwiska części bohaterów. Chyba, że nie jesteś zwolennikiem pozostawiania nazw własnych w oryginale, to co innego...

Z książek rodzimego autorstwa polecam sagę o Wiedźminie Andrzeja Sapkowskiego. W kolejności są to: "Ostatnie życzenie", "Miecz przeznaczenia", "Krew elfów", "Czas pogardy", "Chrzest ognia", "Wieża jaskólki" i "Pani jeziora".

Ze świata AD&D (gdyby ktoś nie wiedział - rozgrywa się w nim akcja gry Baldur's Gate ):
Saga Baldur's Gate ("Wrota Baldura", "Wrota Baldura 2: Cienie Amnu" Philipa Athansa oraz "Wrota Baldura 2: Tron Baala" - Drew Karypshyn)
Dylogia Liriel ("Córka Mrocznego Elfa", "Splątane sieci") Elaine Cunningham

Ze świata Planescape:
"Strony Bólu" - Troy Denning
"Torment" - Valesse Ray i Valerie

Dla wielbicieli trochę lżejszej fantastyki, pełnej absurdalnego oraz ironicznego humoru - wszystko z serii Świat Dysku autorstwa Terry'ego Pratchetta

P.S. Jeśli ktoś chciałby więcej tytułów lub też krótki opis do zamieszczonej przeze mnie książki chętnie służę pomocą

Pozdrawiam
Unit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2005, 19:14   #8
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Mi się bardzo spodobała ksiązka pt. "Pamiętniki Hakerów" Dan'a Verton'a.
Tłumaczenie Krzysztof Masłowski. Dostępna na www.helion.pl

Pozdro
Stary 30.05.2005, 19:16   #9
Dorian
Wymiatacz

Data rejestracji: 10.05.2004
Dorian zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ksiażki ze świata Planescape czyta się straaaaasznie ciężko - są napisane takim stylem ,że naprawdę przemóc się musiałem by przejść obie pozycje.

Ja polecam :

to co na razie wydał w Polsce Dan Brown - wszystko się cudnie czyta i bardzo wciąga

Saga o Wiedźminie - Andrzeja Sapkowskiego

Wszystkie części Diuny -Franka Herberta

ze świata Forgotten Realms - Trylogia - Doradcy i Królowie - Ellaine Cunningham
- Trylogia Doliny Lodowego Wichru - R.A.Salvatore

Wszystkie części z cyklu Fundacja - Isaac Asimov

Video z Jezusem - Andreas Eschbach

Amerykańscy Bogowie - Neil Gaiman , a także Koralina i Nigdziebądź tego samego autora.

Ostatnio zmieniany przez Dorian : 30.05.2005 o godz. 19:22
Dorian jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2005, 19:17   #10
Banana Coctail
Banned

Avatar użytkownika Banana Coctail

Data rejestracji: 27.08.2003
Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Polecę ze swojej strony:
"Dżuma" Camus Aleksander
"Hrabia Monte Christo" Dumas Alexandre
"Cyfrowa Twierdza" D. Brown
cała seria "Tomków" A. Szklarskiego
Biblia
Koran
Banana Coctail jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2005, 19:36   #11
polakT
inżynier systemowy

Data rejestracji: 07.07.2004
polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez Unit
Podobnie jak Piotrek polecam fantastykę

Z klasyki gatunku - trylogia "Władca pierścieni" ("Bractwo pierścienia", "Dwie wieże", "Powrót króla") J.R.R. Tolkiena. Nie polecam tylko przekładu Jerzego Łozińskiego, ponieważ przetłumaczył on nazwy własne oraz nazwiska części bohaterów. Chyba, że nie jesteś zwolennikiem pozostawiania nazw własnych w oryginale, to co innego...
a moze bez tłumaczenia - duzo dłuzej sie czyta ale radosc po przeczytaniu naprawde wielka (czytałem EN i PL )

Cytat:
Napisany przez Calme
A ja polecam "Mistrza i Małgorzatę" jak dla mnie cud miód
taaa, ale troche zaszybko mija, ale jakby tak zaczac probowac zrozumiec ksiazke to kilka dobrych dni
polakT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2005, 19:41   #12
Predi
Niezarejestrowany

Data rejestracji: 16.04.2002
Predi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Diuna - Frank Herbert (SF&Fantastyka)
Bez Pozegania - Harlan Coben (cos w typie kryminalku, ale jest cucenko)\
Szakal z Naar - (?) - fantasy
cykl Kolo Czasu - Robert Jordan (fantasy)

cykl Dysfunkcja Rzeczywistosc - (?) fantastyka & SF - super
Predi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2005, 19:59   #13
DreamCrusher
Guru

Data rejestracji: 04.01.2003
DreamCrusher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
"Cyfrowa Twierdza" - Dan Brown
"Tożsamość Bourne'a", "Krucjata Bourne'a", "Mozaika Parsifala" - Robert Ludlum
"Władca Pierścieni" (3 czesci) - J.R.R. Tolkien

Ostatnio zmieniany przez DreamCrusher : 30.05.2005 o godz. 21:57
DreamCrusher jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2005, 20:00   #14
legion
XII

Data rejestracji: 02.06.2004
legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
"ROK 1984" Orwella
plus
sage DUNy Herberta

Ostatnio zmieniany przez legion : 31.05.2005 o godz. 09:10
legion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2005, 20:58   #15
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
ksiazki... kazdy lubi co innego i kazdy znajdzie cos dla siebie

ja polecam autorow:
wszystko co napisal Umberto Eco (lacznie z naukowymi - tez sie dobrze czyta)
Tolkien... tez wszystko przede wszystkim Wladca oczywisie
Boris Vian - genralnie psycho
Robert Ludlum - sensacja
Juliusz Verne - fantastyka
Mario Puzo - Ojciec Chrzestny
Michael Criton - Park Jurajski
...
wiele wiele innych

przeczytalem tysiace ksiazek w zyciu, glownie w czasach podstawowka/liceum
teraz nie mam na to czasu - czytam wlasciwie tylko jadac do pracy i spowrotem
pozatym jedyna literatura to net a szkoda
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post