![]() |
Cytat:
|
Hehe, mi niedawno kolega z klasy opowiadal ze czytal ksiazke Terry Pratchet o jakis... Dywanowych Ludziach ;) jak zaczal opowiadac co tam bylo to ta ksiazka wydala mi sie conajmniej dziwna ;p
BTW bOObi Hehe, widze ze Dragon Balla lubisz... Hmm, jak bylo temu w podpisie, "Wielki Tapion" ;p |
To ja bede oryginalny i polece: Duna (wszyskie czesci)
|
Cytat:
|
Jak ktoś lubi wykręcony humor to nie może ominąć: Joseph Heller - Paragraf 22
Cytat:
|
ksiazki... kazdy lubi co innego i kazdy znajdzie cos dla siebie :)
ja polecam autorow: wszystko co napisal Umberto Eco (lacznie z naukowymi - tez sie dobrze czyta) Tolkien... tez wszystko :) przede wszystkim Wladca oczywisie Boris Vian - genralnie psycho :) Robert Ludlum - sensacja Juliusz Verne - fantastyka Mario Puzo - Ojciec Chrzestny Michael Criton - Park Jurajski ... wiele wiele innych przeczytalem tysiace ksiazek w zyciu, glownie w czasach podstawowka/liceum teraz nie mam na to czasu - czytam wlasciwie tylko jadac do pracy i spowrotem pozatym jedyna literatura to net :( a szkoda :( |
"ROK 1984" Orwella :spoko:
plus sage DUNy Herberta :spoko: |
"Cyfrowa Twierdza" - Dan Brown
"Tożsamość Bourne'a", "Krucjata Bourne'a", "Mozaika Parsifala" - Robert Ludlum "Władca Pierścieni" (3 czesci) - J.R.R. Tolkien |
Diuna - Frank Herbert (SF&Fantastyka)
Bez Pozegania - Harlan Coben (cos w typie kryminalku, ale jest cucenko)\ Szakal z Naar - (?) - fantasy cykl Kolo Czasu - Robert Jordan (fantasy) cykl Dysfunkcja Rzeczywistosc - (?) fantastyka & SF - super :) |
Cytat:
Cytat:
|
Polecę ze swojej strony:
"Dżuma" Camus Aleksander "Hrabia Monte Christo" Dumas Alexandre "Cyfrowa Twierdza" D. Brown cała seria "Tomków" A. Szklarskiego Biblia :P Koran :P |
Ksiażki ze świata Planescape czyta się straaaaasznie ciężko - są napisane takim stylem ,że naprawdę przemóc się musiałem by przejść obie pozycje.
Ja polecam : to co na razie wydał w Polsce Dan Brown - wszystko się cudnie czyta i bardzo wciąga Saga o Wiedźminie - Andrzeja Sapkowskiego Wszystkie części Diuny -Franka Herberta ze świata Forgotten Realms - Trylogia - Doradcy i Królowie - Ellaine Cunningham - Trylogia Doliny Lodowego Wichru - R.A.Salvatore Wszystkie części z cyklu Fundacja - Isaac Asimov Video z Jezusem - Andreas Eschbach Amerykańscy Bogowie - Neil Gaiman , a także Koralina i Nigdziebądź tego samego autora. |
Mi się bardzo spodobała ksiązka pt. "Pamiętniki Hakerów" Dan'a Verton'a.
Tłumaczenie Krzysztof Masłowski. Dostępna na www.helion.pl Pozdro;) |
Podobnie jak Piotrek polecam fantastykę :D
Z klasyki gatunku - trylogia "Władca pierścieni" ("Bractwo pierścienia", "Dwie wieże", "Powrót króla") J.R.R. Tolkiena. Nie polecam tylko przekładu Jerzego Łozińskiego, ponieważ przetłumaczył on nazwy własne oraz nazwiska części bohaterów. Chyba, że nie jesteś zwolennikiem pozostawiania nazw własnych w oryginale, to co innego... Z książek rodzimego autorstwa polecam sagę o Wiedźminie Andrzeja Sapkowskiego. W kolejności są to: "Ostatnie życzenie", "Miecz przeznaczenia", "Krew elfów", "Czas pogardy", "Chrzest ognia", "Wieża jaskólki" i "Pani jeziora". Ze świata AD&D (gdyby ktoś nie wiedział - rozgrywa się w nim akcja gry Baldur's Gate :) ): Saga Baldur's Gate ("Wrota Baldura", "Wrota Baldura 2: Cienie Amnu" Philipa Athansa oraz "Wrota Baldura 2: Tron Baala" - Drew Karypshyn) Dylogia Liriel ("Córka Mrocznego Elfa", "Splątane sieci") Elaine Cunningham Ze świata Planescape: "Strony Bólu" - Troy Denning "Torment" - Valesse Ray i Valerie Dla wielbicieli trochę lżejszej fantastyki, pełnej absurdalnego oraz ironicznego humoru - wszystko z serii Świat Dysku autorstwa Terry'ego Pratchetta P.S. Jeśli ktoś chciałby więcej tytułów lub też krótki opis do zamieszczonej przeze mnie książki chętnie służę pomocą :D Pozdrawiam :D |
A ja polecam "Mistrza i Małgorzatę" jak dla mnie cud miód :)
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:32. |