![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jaka lokata? (ewentualnie inna alternatywa)
Obiecałem komuś, że rozeznam się, gdzie teraz najlepiej wpłacić trochę pieniędzy, żeby był z nich jakiś procent. Chodzi o kilkadziesiąt tysięcy, ale nie jest to osoba, którą interesuje jakiekolwiek inwestowanie w fundusze czy tym bardziej na giełdzie. Ma być bezpiecznie i najbardziej 'bezobsługowo'.
Podejrzewam, że najlepsza będzie jakaś lokata, ale też nie widzę specjalnie nic atrakcyjnego na rynku. Ile można teraz najwięcej znaleźć (%)? A może jest jakaś strona, gdzie porównane są oferty banków?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam.
Jak bezobsługowo to może to: http://lokaty.open.pl/ i lokata optymalna Jeśli kwota większa niż 15000 to rozbić na kilka lokat. lub ew. to: http://www.meritumbank.pl/indywidual...lectedTab=1904 Aha - tak dla szczerości muszę dodać, że ostatnio pojawiły się w mediach informacje, że rzekomo z tych lokat "bezbelkowych" trzeba będzie samemu odprowadzić podatek - ale informacje i wykładnie są bardzo sprzeczne - a MF jeszcze chyba żadnego stanowiska w tej sprawie nie zajęło. Jak dla mnie przemawia argument, że podatku nie ma i jest to po prostu wykorzystanie takiego a nie innego sposobu kapitalizacji (oczywiście fachowcem w tym względzie nie jestem). Pozdrawiam ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 01.08.2007
![]() ![]() ![]() ![]() |
Ranking i porównanie lokat:
http://e-lokaty.pl/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
Lokaty, to po uwzględnieniu inflacji 1-2% rocznie.
Jak konkretnie, to już teraz odważyłbym się na fundusze - dywersyfikując kupując różne. Sensownie obsługuje się to w mBanku przez supermarket funduszy inwestycyjnych. Najlepiej parasolowe (przekładanie kasy między funduszami spod tego samego parasola nie jest opodatkowane - dopiero wypłacenie - a to istotne, gdy na jednym funduszu masz zysk, a na innym stratę)
![]() |
#5 |
the one
CDRinfo VIP
Dzięki, ale byłem już na tej stronie (i kilku innych).
![]() |
#6 |
Always newbie
Jeszcze jedno - przejdź się z takim pytaniem do Expandera. Mają ciekawe oferty o których zwykły śmiertelnik nawet nie słyszał. Ale na lepsze lokaty (7% nominalnie to i tak rewelacja dzisiaj - i przy takim oprocentowaniu mocno bym szukał haczyka, czy to np. nie w 7 i 12 miesiącu a w pozostałych 5%) nie licz.
![]() |
#7 |
Guru
Ja np. mam w PKO B.P. lokatę na 5,5% o stopie stałej. Ale jest to coś w rodzaju premii dla tych, którzy swego czasu założyli tzw. MaxLokatę i zdecydowali się w dalszym ciągu na przedłużenie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
the one
CDRinfo VIP
No właśnie najlepiej, żeby to było w PKO, ale patrzę i za cholerę nic ciekawego nie mogę tam znaleźć. Najlepsza oferta to rodzaj książeczki mieszkaniowej (w sumie tylko z nazwy) na jakieś 4,5%..
![]() |
#9 |
Guru
Trzeba, niestety, sukcesywnie przeglądać oferty. Wszystkie nowości i propozycje są zawsze na stronie internetowej danego banku. Trwają one zazwyczaj krótko i trzeba szybko się decydować. Można też zorientować się co do ofert na podstawie spotów reklamowych w TV zachęcających do założenia określonych lokat. Ponieważ ja od wielu już lat mam konto w PKO, to wszelkiego rodzaju oferty i propozycje dot. rodzaju kont czy lokat są mi pisemnie przesyłane do domu. Tak że zawsze jestem na bieżąco i nie muszę sam nic poszukiwać.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Dobra oferte lokat oferuja SKOKi, a co inna nazwa to inna oferta i rozne oprocentowanie. Na Koncie Samooszczedzajacym w Polbanku jest teraz 4,25% i nie trzeba zamrazac pieniedzy.
![]() |
#11 | |
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Cytat:
Oczywiście możesz też zarobić i to sporo - ale jakie nerwy i ryzyko ? I wydaje mi się, że jeśli w fundusze - to trzeba było ryzykować jak był dołek na giełdzie - w ciągu ostatnich kilku miesięcy sporo poszło w górę (oczywiście do stanu sprzed kryzysu jeszcze dużo brak) - jednakże nie mamy pewności czy wzrosty nadal będą ... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
the one
CDRinfo VIP
Poszło na 3+3 w PKOBP. Pewnie znalazłoby się lepszą, ale jak mówiłem zysk nie był tu na pierwszym miejscu. Poza tym za 3 albo 6 miesięcy można wypłacić i wtedy ewentualnie pomyśleć co dalej.
Z ciekawostek - likwidowałem dzisiaj konto w Banku (innym) założone w.. 1978 roku ![]()
![]() |
#13 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.07.2006
![]() |
Witam,
najwyżej oprocentowane są produkty bez "Belkowe", w tej chwili Polbank 6,5% netto ale tylko 3 rachunki na jedną osobę i każdy do 5 000 zł. Potem Meritum i Open Finance lokaty bez wychodzenia z domu itd Zapraszam na mały przeglą produktów bez "Belkowych" lokatybezbelki.w.interia.pl Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
eMax Plus - czyli konto ze stalym dostepem do gotowki (jedyne ograniczenie - max jedna wyplata na miesiac za free, kolejne za oplata, ale mozna miec do 4 kont tego typu na jednym klienckim) ma 4,1% do kwoty 49 999 i 5% od kwoty 50k
lokaty w tym banku to od 4,5 (jednodniowa) do 5,5 (roczna) - taka na 4 miechy wypada sensownie wszytko bez oplat i prowizji za otwarcie, prowadzenie itd itd |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Always newbie
Dodaj jeszcze, że ta jednodniowa to antybelkowa (jak się nie przekroczy coś ponad 20K na jednej lokacie). Więc masz 4,5% "na czysto" - i to jest najbardziej opłacalne w mBanku.
A lokat takich można mieć dowolną ilość a limit jest tylko minimalny - pojedyncza lokata nie może być mniejsza niż 10K PLN.
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Jaka alternatywa dla Nero ? | atay | Nero | 8 | 07.02.2006 20:48 |
Jaka alternatywa dla MtkFlash | ROBON | Napędy optyczne CD | 0 | 29.04.2003 17:14 |