Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.07.2004, 09:04   #1
Pagerus
.: Zapracowany :.

Data rejestracji: 23.01.2003
Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jaka płyta główna za 300-350 zł?

Jak zwykle zwracam się do Was z prośbą o fachową pomoc Jaką płytkę główną polecacie za kwotę 300-350 zł (najlepsza byłaby pomoc od ludzi z Wrocka zorientowanych w temacie ). Nie zależy mi specjalnie na Dual Channel (bo pamięć mam 512MB Kingston'a 400 i nie zamierzam za szybko zmieniać) - ale pewnie teraz to niejako standard. Chodzi mi o solidną płytkę - nie musi się jakoś wybitnie super kręcić - bo z tej opcji raczej nie będę korzystał. Dodatki typu karta muzyczna czy sieciowa też są zbędne Aby rozwiać wszelkie wątpliwości - mam procesor AMD Duron 1800+.
No nic - czekam na Wasze rady i z góry dziękuję i pozdrawiam

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.07.2004, 09:31   #2
Proton
Wymiatacz

Data rejestracji: 18.06.2002
Proton zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Pagerus
Jak zwykle zwracam się do Was z prośbą o fachową pomoc Jaką płytkę główną polecacie za kwotę 300-350 zł (najlepsza byłaby pomoc od ludzi z Wrocka zorientowanych w temacie ). Nie zależy mi specjalnie na Dual Channel (bo pamięć mam 512MB Kingston'a 400 i nie zamierzam za szybko zmieniać) - ale pewnie teraz to niejako standard. Chodzi mi o solidną płytkę - nie musi się jakoś wybitnie super kręcić - bo z tej opcji raczej nie będę korzystał. Dodatki typu karta muzyczna czy sieciowa też są zbędne Aby rozwiać wszelkie wątpliwości - mam procesor AMD Duron 1800+.
No nic - czekam na Wasze rady i z góry dziękuję i pozdrawiam
Niedawno sam miałem podobny dylemat, bo zmieniałem płytę główną.
Też nie zależało mi na Dual Channel.
Ja wybrałem, po wielu rozmyślaniach i analizach możliwości różnych płyt, EPOX'a 8KRAI na VIA KT600. Za płytę zapłaciłem 270zł, więc cena jest niewątpliwie atrakcyjna.
Płyta jest solidnie wykonana, stabilna i szybka. Posiada 6-kanałowy dźwięk dobrej jakości, LAN, 2 x ATA133 i 2 x S-ATA.
Ze swojej strony spokojnie mogę Ci polecić tę płytę.
Proton jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.07.2004, 09:50   #3
siwy_mw
dzien sadu juz blisko

Data rejestracji: 05.11.2002
siwy_mw zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja skaldam kompy przewaznie na tej plycie i dziala bardzo stabilnie wiec szczerze polecam a tu masz opis MICROSTAR MSI K7N2 DELTA-L
Stary 06.07.2004, 10:03   #4
Pagerus

Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Pagerus niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez siwy_mw
Ja skaldam kompy przewaznie na tej plycie i dziala bardzo stabilnie wiec szczerze polecam a tu masz opis MICROSTAR MSI K7N2 DELTA-L
Wydaje mi się, że mój brat ma właśnie taką płytę - skoro składasz na niej kompy to chyba nieźle się sprawuje, nie? Mój brat jak na razie na nią nie narzekał
W sumie to jak to jest z tymi chipsetami - nForce jest rzeczywiście o niebo lepszy od KT600? bo wszyscy polecają mi właśnie nForce'a - mam już mały dylemat co w związku z tym wybrać.
Sam osobiście myślałem o GIGABYTE GA-7N400L - nForce2, LAN
Stary 06.07.2004, 10:18   #5
Igloo
PiwoWar

Data rejestracji: 01.12.2003
Igloo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
http://www2.amd.com/us-en/Processors...tml?1088421211 to jest strona o rekomendowanych mobo do Durona

darmowa muzyka

http://rtfm.killfile.pl/
Igloo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.07.2004, 12:38   #6
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Nie ma Durona 1800+ (chyba, że zintegrowany z płyta ecs).
Jeżeli to Duron 1800MHz, to aż się prosi o kręcenie.

MSI nie polecam:
1. Brak game port.
2. Brak otworów wokół socketa - u mnie to spowodowało dyskwalifikację (trzeba być naprawdę twardzielem, żeby zamontować duży cooler lub blok wodny, a do tego jest to trudniejsze, bo większość bloków w standardzie ma zapinkę do płyty)
3. Mało miejsca wokół socketa (większe radiatory nie wejdą).
4. IMO złe umieszczenie gniazda do zasilania - trzeba kable przeciągnąć nad/obok wentyla co pogarsza chłodzenie.

Dużo lepiej wypada Soltek czy Epox - a na 100% na NF2.
Ale ja i tak wolałbym dozbierać (sprzedać dźwiękówkę i sieciówkę) i kupić Abit NF7-SL (full wyposażenie, najlepsza płytka do kręcenia) za 400PLN.
Stary 06.07.2004, 12:46   #7
Pagerus

Cytat:
Napisany przez Wawelski
Nie ma Durona 1800+ (chyba, że zintegrowany z płyta ecs).
Jeżeli to Duron 1800MHz, to aż się prosi o kręcenie.
No mój błąd - mam Athlona 1800+ Sorki

Cytat:
Dużo lepiej wypada Soltek czy Epox - a na 100% na NF2.
Ale ja i tak wolałbym dozbierać (sprzedać dźwiękówkę i sieciówkę) i kupić Abit NF7-SL (full wyposażenie, najlepsza płytka do kręcenia) za 400PLN.
Dźwiękówki nie chcę sprzedawać, bo mam całkiem fajną (SB Audigy) a na kręceniu jak już mówiłem mi nie zależy. Płytę chcę wymienić, gdyż mam Shuttle (który ma miejsce na kości 2xDDRAM i 2xSDRAM) - płyta nie widzi mojej pamięci jako 400 tylko jako 266 :/ No ale w sumie to nie jedyny powód O płytach Epox'a nic nie wiem. Nie wypowiadacie się natomiast na temat tego Gigabyte'a o którym mówiłem - więc nie wiem - może uważacie, że nie ma o czym mówić

Ostatnio zmieniany przez Pagerus : 06.07.2004 o godz. 12:56
Pagerus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.07.2004, 13:12   #8
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Taktowanie asynchroniczne pamięci pod AMD to nieporozumienie - więcej stracisz, niż zyskasz. Więc jak chcesz pamięci puścić na 200MHz, to procka też tak musisz, żeby to miało sens. A do tego potrzebujesz płytkę dobrą do kręcenia - czyli z mieszczących się w cenie najlepsze z NF2 to Soltek i Epox (ze wskazaniem na tego pierwszego).
Audigy jest gorsze, lub co najwyżej porównywalne od SS. A w przypadku podłączenia do zestawu z dekoderem DD to nawet Audigy2 dostaje lanie.
O SS możesz przeczytać na frazpc a test porównawczy z kreaturą znajdziesztutaj.
Do tego kupując tego Abita dostajesz full bajer, najlepszą płytkę do kręcenia, bardzo stabilną, z wieloma dodatkami za naprawdę dobrą cenę.

Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 06.07.2004 o godz. 13:15
Wawelski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.07.2004, 13:49   #9
Piotr4s
Wymiatacz

Data rejestracji: 06.06.2004
Piotr4s zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja kupiłem niedawno płytkę Gigabyte K7 Triton AGP 8X Dual Channel DDR i jak narazie sprawuje się znakomicie.
Piotr4s jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.07.2004, 19:12   #10
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Pagerus
Nie wypowiadacie się natomiast na temat tego Gigabyte'a o którym mówiłem - więc nie wiem - może uważacie, że nie ma o czym mówić
Jasne, że jest o czym mówić - tylko krótko - znakomite płyty i bardzo dobra firma. Dodatkowo ciekawe wyposażenie i oprogramowanie. Model do wyboru, ale firma ostatnimi czasy ma naprawdę dobrą i całkowicie zasłużenie, opinię

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.07.2004, 19:56   #11
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Data rejestracji: 25.06.2002
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
juz chyba kupisz abita nf7 - a to dobra plyta. Nie wiem czy dostaniesz Asusa A7N8X Delxue - Tez swietna.

Co do gigabajtów - to zeczywiscie, ostatnio plusuje u mnie, i bardzo dobrze, przynajmniej jest w czym wybierac
Stary 07.07.2004, 01:45   #12
Eliasz
Prorok na F.O.R.U.M.

Data rejestracji: 01.01.2002
Eliasz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A ja daje rade tym którzy chca kupić najtańszą płytę.
Kiedyś gdy wymieniałem procesor to nie myślałem o płycie i szukałem najtańszej, byle pasowała do nowego procka. I to był największy błąd. Kupiłem ECS P4S5A/DX+ . Niby wszystko pasowało, ale jednak nie chodziło już tak jak oczekiwałem. Ponadto chyba większość ECS-ów (jeśli nie wszystkie) nie mają możliwości podkręcenia procesora w BIOSIe co by się oczywiście przydało.
Podsumywując: NIGDY NIE KUPUJCIE ECS'a no chyba że nie macie zamiaru wyciągnięcia czegoś więcej z komputera.
Jest to oczywiście moje zdaniem, ale myśle że większość osób się z tym zgodzi.
Eliasz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.07.2004, 10:59   #13
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Eliasz
A ja daje rade tym którzy chca kupić najtańszą płytę.
Kiedyś gdy wymieniałem procesor to nie myślałem o płycie i szukałem najtańszej, byle pasowała do nowego procka. I to był największy błąd. Kupiłem ECS P4S5A/DX+ . Niby wszystko pasowało, ale jednak nie chodziło już tak jak oczekiwałem. Ponadto chyba większość ECS-ów (jeśli nie wszystkie) nie mają możliwości podkręcenia procesora w BIOSIe co by się oczywiście przydało.
Podsumywując: NIGDY NIE KUPUJCIE ECS'a no chyba że nie macie zamiaru wyciągnięcia czegoś więcej z komputera.
Jest to oczywiście moje zdaniem, ale myśle że większość osób się z tym zgodzi.
Fakt, ECS-y najlepszej opinii nie mają, ale i tej firmie zdarzały się całkiem udane modele. Sam kiedyś myślałem o 7SA coś tam i o ile wiem, płytka ta cieszyła się całkiem niezłą renomą. Był też potem jeszcze jeden model, o podobnym oznaczeniu, ale już tylko na pamięci DDR (ta poprzednia przyjmowała też dimy), który również podobno całkiem nieźle się sprawował.

Ogólnie myślę, że producent nie jest tak do końca zły. Trzeba po prostu trafić na dobry model, chociaż fakt, że prawdopodobieństwo tego jest mniejsze niż u konkurencji..

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.07.2004, 11:00   #14
Mily_
Formatowiec...

Data rejestracji: 03.08.2003
Mily_ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Gigabyte K7 Triton AGP 8X Dual Channel DDR 4ever
bardziej podniecające i interesujące"
Donna Watsonon
Mily_ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.07.2004, 11:08   #15
Pagerus

Na podstawie Waszych opinii mam na celowniku takie płytki:
Płyta główna ABIT NF7SL - nForce2, LAN, SATA, FW <link>
no i tego mojego Gigabyte'a:
Płyta główna GIGABYTE GA-7N400L - nForce2, LAN <link>
No ale dalej się nie mogę zdecydować :/ Wiem jednak jedno - Gigabyte bardziej podoba mi się wizualnie No i jest tańszy

Twoje uprawnienia: