![]() |
Cytat:
Seagate daje 36miechow na hdd z 8mb cache ale zobacz jakie komentarze http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6839 Co do Twojego wyboru http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6060 z komentarzami juz lepiej :) |
I badz tu czlowieku madry...
Kazdy swoje chwali, "inne firmy sa be, moja cacy", "kumplowi taki padl, nie bierz tej firmy" ;) Chyba zaryzykuje z ta Barracuda 80GB 7200.7, tylko te 12 miesiecy gwary... |
Barracuda RULESSSSS !!! !!! !!!
|
Od ponad trzech lat mam IBM 13 GB/7200 Made in Hungary; wszyscy mówili, że powinien dawno paść - a (odpukać!) działa. Natomiast w zeszłym roku, po niecałym pół roku używania, padł mi Quantum Fireball AS 30 GB/7200 - zaczął postukiwać. Z początku słyszałem tylko postukiwania z komputera, nie wiedziałem, który to dysk, i wszyscy mówili "to ten IBM ci pada" - a okazało się, że nie. Może mam wyjątkowe szczęście... Wymienili mi Quantum na IBM'a 40 GB/7200 (robiony chyba w Malezji czy Tajlandii), i jak dotąd działa bez najmniejszych zastrzeżeń.
Kolega od ponad roku ma Barracudę 40 GB i też nie ma żadnych zastrzeżeń, a dysk działa praktycznie bezgłośnie. O nowych WDC słyszałem b. dobre opinie - szybkie i ciche, i podobno raczej bezawaryjne. |
Do swojego Maxtora 80GB/7200 też mam zastrzeżenia, na razie musi zostać ale jak tylko nadarzy się okazja to WON! Ma już rok, łożyska zrobiły się słyszalne (jak w Samsungach '98 i '99) więc mam przemiły metaliczny dźwięk gratis, głowice też jakoś słychać. Dałoby się to przeboleć gdyby nie przeboje natury "problemy ze startem", swego czasu zrobił mi niezłą jazdę - rozgrzany dysk nie chciał startować a czasem nawet sam zaczynał startować PODCZAS PRACY (dźwięk jak w IBM zdiagnozowanym jako "uszkodzona mechanika"). Od czasu gdy ma aktywne chłodzenie Titan HDD-WaveFAN wszystko działa, ale boję się je zdjąć!!!
Z Maxem 40GB/5400 też miałem przeboje. Mam również Seagate Barracuda IV, i przy całej mojej niechęci do firmy, niestety muszę go POCHWALIĆ :blee: |
Witam !
Tak sobie kurde mysle ze mi sie zaje***** fartneło z moim IBM'em DTLA 307015 - 15GB 7200 rpm który chodzi do dzis - a chodził 3 lata dopuki nie kupiłem WDC :) nie bylo zadnych problemów DYSK oczywiscie made in hungary, to samo u mojego sasiada ma 30GB made in hungary juz kawalek czasu i jest ok .... dziwne ale prawdziwe. Nie mniej nie sugeruj sie tymi dwoma przypadkami - ostatnio IBM znowu miał wpadke fabryki w CHINACH zwalily cale serie hdd i wszystko idzie do wymiany..... IBM juz sie skonczyl .... i ciezko bedzie mu gdyby co odrobc swoja pozycje w przyszłosci.... pozdro :) |
Cytat:
|
Na Barracudzie V chodzę już rok i bardzo sobie chwalę. Teraz wziąłbym tę 7200.7 bo jest szybsza.
|
Baracudy sa dobre, z tego co slysze od znajomych bezawaryjne. Bardzo ciche (fonometrem mierzone nei przkeraczaja 25 db!). Aczkowliek ze roznica w cenie niewielka zdecydowalbym sie na 120 GB, no ale Twoje pieniadze - Twoje zmartwienie ;-P
|
Cytat:
Pierwszy padl mi mniej wiecej po roku, drugi po 3 (!!!) miesiacach. |
Cytat:
Zajrzyj na strone firmową seagate... 8) |
:(
Smutnych rzeczy sie tu dowiaduje. Ja na razie (odpukac!) nie mam problemow ze swoim IBM-em i mam nadzieje ze nie bede mial. -=KoWaLiK=- moglbys mi powiedziec mniej wiecej po jakim czasie ci siadly te IBM-y? Rok? 2 lata? Ja mam swojego jak na razie Rok i tyle trwa gwarancja. Kupilem go po tym ja mi sie zwalil Fujitsu. A ja zem myslal ze IBM robi b.dobre dyski:(. Moze za jakis czas pomysle na Barracuda 7200.7 (ta co podalem w poscie wyzej) na dzien dzisiejszy cena w chyba najwiekszym sklepie komputerowym w Olsztynie (SLComputer) wynosi 365zl, wiec za pol roczku pewnie duzo zmaleje;). |
Niech mi ktos powie czym sie roznia te 2 dyski:
1.Seagate Barracuda ATA V - 80 GB 2.Seagate Barracuda 7200.7 - 80 GB I czy lepiej wziac Barracude z 1 roczna gwarancja czy np. Samsunga czy Maxtora z dluzsza gwarancja ? |
Kiedyś IBM to było coś. Ostatnie serie 60 i 80 GB są bardzo awaryjne, do tego gdzieś czytałem że IBM wycofuje się z rynku dysków, może je jakiś kooperant robił dlatego się sypią?
Ludzie polecają Baracude IV lub V - sam mam IV 60GB i jest rzeczywiscie cichszy od IBM |
Witam !
WDC 80GB JB 8MB cache .... najszybszy, cichy, nie grzeje sie tak mocno aczkolwiek jest dosc cieply ale taka jest jego temp pracy. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:12. |