Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jaki dysk twardy wybrać? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jaki-dysk-twardy-wybrac-18000/)

andrzejj9 05.03.2003 23:42

Juz sporo Ci powiedziano, ale jeszcze sie dolacze. Nie tak dawno, bo z miesiac temu, sam zastanawialem sie, jaki dysk twardy kupic. Mi specjalnie nie zalezalo na pojemnosci (i tak nie uzywam zwykle wiecej niz 5 - 10GB) wiec po przeanalizowaniu stosunku ceny do pojemnosci zdecydowalem sie na 60GB. Zostal jeszcze wybor firmy. W koncu zdecydowalem sie na Maxtora (2MB bufor, 7200) i w sumie jestem z niego zadowolony, ale niewykluczone, ze jesli teraz bym jeszcze raz wybieral kupilbym wlasnie Caviara z 8MB buforem. Zastanawialem sie nad takim (tylko, ze 40GB) i nie kupilem go tylko dlatego, ze obawialem sie o glosnosc pracy (w kilku sklepach powiedzieli mi, ze jest bardzo glosny). Jednak na forum wlasciwie wszyscy mowia, ze wcale taki glosny nie jest, a zdecydowanie wszyscy, ktorzy go uzywali mowiac, ze naprawde jest cholernie szybki. Takze z tych trzech, ktore wymieniles jak i w ogole ze wszystkich, ktore teraz sa dostepne polecalbym Ci wlasnie tego Caviara 80GB. Seageaty sa popularne, ale oprocz tego, ze ciche, to niestety najwolniejsze, a Maxtor jest wlasnie takim rozwiazaniem posrednim. Zdecydowanie najlepszy jest Caviar.

/||\aster 05.03.2003 23:59

Ja mam barracude od czerwca, nie byla uzywana wogle przez ok 3mce, a teraz chodzi non stop (po tych 3mcach). Jednak cos sie pewnego dnia stalo i zaczela burczec jak stary Caviar, myslalem ze to tylko moj problem ale czytalem tweak kiedys, i gadali tam o glosnosci kompa i jeden napisal tak ze mu z kompa to najglosniej chodzi dysk Barracuda i co najdziwniejsze nikt tego nie komentowal typu CO??? przeciez powinna chodzic cicho??

Martin_TP 06.03.2003 00:53

Ilość załączników: 1
Dla zobrazowania oto wyniki transferow:
- Barracuda IV 80GB
(niestety bez testu zapisu bo na dysku juz mailem system)
A propo glosnosci... dysk ten po paru miesiacach zaczol troche glosniej pracowac niz jak byl nowy, czyli juz tak rewelacyjnie cichy nie byl, mimo wszystko nadal byl najcichszym dyskiem w moim komputerze.

Martin_TP 06.03.2003 00:54

Ilość załączników: 1
A teraz Western Digital 80 GB z 8 MB cache!

Martin_TP 06.03.2003 00:58

Jeszcze maly komentarz. W przypadku BIV na poczatku jak widac jest troche nizszy odczyt niz reczy dysku, jest to stosunkowe dziwne.. ale tak jakos te dyski pracuja na kontrolerach UDMA/66.. na 100 jest juz ok. Nie wiem jak to ma miejsce z nowa BV, ale wyniki dla UDMA/66 i BIV potwierdziaja tez recenzje na necie. Tak czy innaczej WD Rulez. Szybkosc i moc.. no i 3 letnia gwarancja!

lipek16 06.03.2003 07:51

Ja polecam albo Barracude V albo WD. Wybór należy do Ciebie:)

-Sid-The-Rat=> 06.03.2003 08:18

mam 2 baraski V 80gb... moge ci powiedziec tylko tyle ze to ciche dyski - transfery rzedu 50mb/sek nie sa niczym dziwnym dla mnie

co wiecej mozna napisac o twardzielu? ma ladna obudowe, trudno ja polamac (co jest bardzo proste w maxtorach - wylamanie obudowcy gniazda 40pin jest dziecinnie proste), troche sie grzeje - ale mozna spokjnie dotknac go reka i trzymac

jest przystosowany do pracy w ekstremalych warunkach - jedna z nichjuz 3 miesiac zwisa w kompie na kablach - bo sloty pozapychane innymi dyskami, zipem, 3 napedami cd i panelem od wyprowadzen usb, usb2 i dzwieku

Martin_TP 06.03.2003 20:38

Niom, w Seagatach zawsze mi sie ten Sea Shield podobal :) Nie ma to jak metalowa oslona elektroniki dysku. Co do wydajnosci.. zadna BIV czy tez BV nie dorwonuje WD z seri JB. Stosunkowo miedzy IV a V sa male roznice w wydajnosci, a WD rozklada je jak chce :)

A tak swoja droga dysk z jednoroczna gwarancja to porazka. Chocby tez dla tego dla mnie Seagate juz jest skreslony mimo wielkiej sympati i sentymentu do tej firmy, nie dosc ze mniej wydajny od WD, to jeszcze ten 1 rok gwarancji. Jak juz wydac prawie takie same pieniadze, to w przypadku awarii dajmy na to po 2 latach zostajesz z seagatem do kosza, a WD Ci wymienia. Swoja droga BIV padla mi po 11 miesiacach. Kolegom tez ten dysk, padal. Ciekawe jak to bedzie z V :) Za to leciwy prawie 5 letni Seagate Medalist 6.4 trzyma sie doskonale i nie ma ani jednego Bad sektora :D To samo z 3 letna BII, trzyma sie doskonale.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:38.