Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.12.2002, 14:25   #1
surff
Ramblings of a Madman

Data rejestracji: 25.06.2002
surff zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jaki monitor 19"

Witam!

Mam do was pytanko - co byście wybrali z monitorów 19" w granicy 1300zł??
Zastanawiałem się nad Samsungiem SyncMaster 959DF, w podobnej cenie moge też kupić Flatrona F900B oraz Iiyama MasterPro 1451( niestety nie płaskiego kineskopu)...Czekam na wasze sugestie.

Pozdrawiam

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.12.2002, 15:20   #2
Ziele
.: AT90S2313 :.

Data rejestracji: 09.09.2002
Ziele zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja mam 21" Fujitsu za 600zł i jestem bardzo zadowolony. Obraz bardzo ostry nawet przy 1600x1200@85Hz. Wystarczy się przejść po komisach Ludzie sprzedają super sprzęt często w dziwnie niskich cenach
Ziele jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.12.2002, 15:22   #3
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
do Ziele
Ładnie kupiles ten monitor za 600zl i jeszcze wporzo no to ladna cenka!Ja jakos w komisach zawsze mialem pecha ze np.cdrom za 50zl wysiadl mi po tygodniu!
Stary 14.12.2002, 15:59   #4
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam !

Powiem Ci szczerze tak jak ja uważam - SAMSUNG wg mnie robi dobre monitory obraz jest ostry , monitory mają dobre parametry i nie są drogie - niestety przez dwa lata uzytkowania SAMSUNGA SM755DF/dałem za niego 1600 pl a jest to 17' / odkryłem pare wad tego monitora i nie wykluczone ze te wady dotycza nie tylko tego modelu.

Ku mojemu zdziwnieniu po paru miesiącach uzytkowania z monitora zaczeła SAMA złazić warstwa natyrefleksyjna / zadne woje nie pomogły monitora nie wymienią / jak sie potem okazało wiekszosć SAMSUNGÓW ma te wade nawet najnowszyCH !!!!

Wada druga - co jakiś czas monitor zaczyna wydawac z siebie dzwiek o bardzo wysokiej czestotliwosci - jak sie okazało winna jest niedopracowana / niedostrojona przetwornica wysokiego napiecia.

Mówię Ci szczerze przejechałem się na SAMSUNGU i jak teraz bede kupował monitor to wybiorę Iiyame.

Jeszcze jedno miałem stycznosć z monitorami LG - krótką bo krótką ale miałem co sie okazało ze monitory LG z nizsze pólki powodują u mnie silny ból głowy po 30 minutach pracy / sprawdzałem / przez tydziń pracowałem przy tym monitorze i co dziennie po pół godzinie pracy bolała mnie strasznie głowa / nadmieniam takk było w przypadkuTANICH monitorów LG /

To tyle jesli chodzi o moje zdanie.
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.12.2002, 16:38   #5
Kasprzak

a to z tym schodzeniem powierzchni nie wiedzialem. U mnie jest OK!
Stary 14.12.2002, 16:41   #6
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Jaki monitor 19"

Cytat:
surff napisa***322;(a)
Witam!

Mam do was pytanko - co byście wybrali z monitorów 19" w granicy 1300zł??
Zastanawiałem się nad Samsungiem SyncMaster 959DF, w podobnej cenie moge też kupić Flatrona F900B oraz Iiyama MasterPro 1451( niestety nie płaskiego kineskopu)...Czekam na wasze sugestie.
hm wiec tak ...

do Flatronow ma uraz - w pracy mam i padl po godzinie pozniej 3 tygodnie w serwisie ...

na temat samsungow sie nie wypowiadam bo jestem fanem IIyamy
mam model Visio Master Pro 451 plaski na kieskopie hitachi - pelna rewelacja
dzis juz nie ma modelu 451 ale jest 454 ktory jest godnym nastepca 451 - koszt ok 1800 zl brutto a wiec wiecej o 500 zl ale masz w nim wbudowany hub USB, mozliwosc podlaczenia 2 komputerow oraz glosniki
a wiec moze warto dac wiecej ...
BD jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.12.2002, 16:45   #7
kizio
Wyrejestrowany

Data rejestracji: 10.07.2002
kizio zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja mam LG 17" StudioWorks 520Si i jestem z niego bardzo zadowolony
kosztował ok: 549 zł (złuży mi już 2 lata)

a na temat: Ja bym wybrał Iiyame

kiziopl na gmail
JID: kizio na jabster.pl
Zapraszam na http://blog.xitenet.pl
kizio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.12.2002, 17:43   #8
Druss
Costam

Data rejestracji: 20.05.2002
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A ja ci polece Hyundai Q910 , osobiscie posiadam Q790, monitor rewelacja, parametry zblizone do tych drogich monitorow, jakosc obrazu tez rewelacyjna, przejrzyste menu, nowatorski design, ktory zmniejszyl gabarytowo wielkosc monitora przez co obudowa jest mniejsza, z przodu wyglad przypomina monitory LCD. Kosztuje tylko 1175zl i oczywiscie posiada plaski kineskop.
Druss jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.12.2002, 20:02   #9
Kasprzak

Zapomnialem dodac, jakbym kupowal to wybralbym oczywiscie Iiyame
Stary 14.12.2002, 20:11   #10
murt
Rejestrowany

Data rejestracji: 07.07.2002
murt niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>murt niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Tak sie sklada ze ja tez jestem na etapie zakupu monitora 19'. Zastanawiam sie nad Samsungiem 957FS oraz PROVIEW DX-997N ale nie moge zadnego info o nim znalesc. Zainteresowalem sie nim dlatego bo kosztuje tylko 1100zl i dlatego ze sam posiadam monitor PROVIEW ktory sluzy mi od 5 lat i jest naprawde dobry. Jezeli ktos wie gdzie moge cos o nim znalesc to bym byl wdzieczny. Przegladajac wiele stron z monitorami doszedlem do wniosku ze najlepsze monitory 19' produkuja: NEC\Mitsubishi\IIyama ale z kineskopami DIAMONDTRON ktore kosztuja ok 1800zl Postanowilem kupic tanszy monitor a do tego kupic jeszcze karte graficzna
murt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.12.2002, 20:31   #11
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jak tak sobie czytam ,to przeraża mnie fakt iż tak naprawdę nie ma monitora który nie miałby wad .
Niestety to prawda .
Sam zmieniałem monitor chyba z 7 razy w ciągu roku ...
Na szczęściw w wiekszości zmiany te były wykonywane na zasadzie wymiany (znajomy dostawca) .Przez ten czas nabrałem nieco dystansu do pewnych firm uważanych za czołowkę w tej dziedzinie .
I tak :
Zgadzam się w 110% z "Laserem" - według mnie monitory "Samsung" maja doskonałą ostrość ,jasność dodatkowa mała "plamka" ale niestety żywotność krótka .
Pisząc o firmie "Samsung" mam na myśli monitory z serii "P" .
Pierwsza siedemnastka "SyncMaster 750P Plus""padła" po roku .
Postanowiłem wiec potestować słynne monitory "ViewSonic" ...
Ledwo wlączyłem monitor - zwróciłem z powrotem :
- chociaz monitor był z lepszych modeli (wysokie odświerzania ,rozdzielczość 1600X1200X80Hz) to obraz był względem "Samsunga" mierny - przebarwienia na czcionkach ,małowyrazisty obraz - ogólnie mowiąc kiepski .
Zamieniłem więc ten model na na siedemnaske "Miro" (na trynitronie) -tutaj sprawa jakości przedstawiała się niestety jeszcze gorzej...
Wróciłem więc do "Samsunga" ale tym razem dziewiętnsatka - "SyncMaster 950P Plus" .
Obraz mam wyrazisty ,czcionki ostre ale bez przebarwień ,odświerzania wysokie ,rozdzielczości również - ogólnie extra ,super (czy jak to się tam teraz mówi).Jednak cały czas boję się iż tak jak siedemnastka - padnie mi po roku (taki uraz niestety w psychice pozostawiają żle przeżycia...) .A le w końcu "Samsung" daje 3 lata gwarancji więc myślę iz te 1600zł nie zostanie stracone...
Jedno wiem na pewno - następny bedzie "Sony" - tyle że cholernie drogi...
A może IIyama ? - nie testowałem a szkoda ...jaro
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.12.2002, 21:13   #12
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
januszp napisa***322;(a)
Jedno wiem na pewno - następny bedzie "Sony" - tyle że cholernie drogi...
A może IIyama ? - nie testowałem a szkoda ...jaro
a ja sie wypowiem w tej dziedzinie bo akurat to przerabialem

SONY to niby fajna marka i super sprzet ale
zaczne od tego, ze dobra seria to ta z literka G w przypadku 19" to np G420 - monitorek zbajerowany i bardzo drogi i przy zakupie tego sprzetu jest pewien istotny problem
Otoz z racji ceny nie ma takich monitorow na stanie i sa one sprowadzane po wplaceniu zaliczki. SONY slynie z tego, ze praktycznie kazda sztuka ma rozne wady a to problem ze zbieznoscia a to cos nie tak z kolorami i koniecznie nalezy wybierac z kilku. No i tutaj jest problem. W czasie gdy ja kupowalem jedynym sklepem gdzie bylo kilka sztuk G420 byl MediaMarkt (te od idiotow) ale pan sprzedawca nie chcial mi podlaczyc kilku monitorow i oznajmil, ze moge sobie go kupic potestowac w domu i w razie czego przyjechac wymienic jak bedzie jakas wada. Wiec zapytalem kto decyduje czy reklamacja klienta jest zasadna - wskazal jakiegos chifa. Zaprosilem go do monitora na polce i pytam czy to sprawny i w 100% dobry monitor - odpowiedz twierdzaca. No to kolejne pytanie bylo takie czy jak kupie ten monitor i za 2 dni przyjde i powiem, ze ma walnieta gemetrie to uznaja moje roszczenia - odpowiedz nie bo sprzet jest OK. A wiec zrezygnowalem z SONY bo nie mialem mozliwosci przetestowania.

Zdecydowanie odradzam SONY serii E - to tani odpad poprodukcyjny. W pracy mam E200 (to 17") krzywe to to i obraz malo wyrazny. Nic sie nie da z tym zrobic.

Jak napisalem wczesniej mam IIyame VisionMaster Pro 451. Tak sie sklada, ze w Katowicach nie bylo rowniez mozliwosci zobaczenia sprzetu przed kupnem ale cos musialem kupic i zaryzykowalem po przeczytaniu wielu wypowiedzi, opini, testow itd. Zamowilem i tego samego dnia mialem sprzet - przyjechal z IIyama Polska prosto do mnie do domu. Zaplacilem za niego 2800 czyli calkiem sporo ale to bylo jakis czas temu. Jako, ze mialem wiecej kasy na monitor to zostalo na karte grafiki - kupilem GF3 (wtedy to byl najlepszy model na rynku) z pelnym ViVo produkcji Creativa. Nie jest to moze najlepsza karta ale juz zupelnie przyzwoita. Calosc daje rewelacyjny obraz. Ostry, prosty, ladne kolorki, dobre rozdzielczosci i odswiezanie.

Oczywiscie monitor trzeba ustawic i robilem to za pomoca roznych testow. Przy okazji zadzwonilemd o IIyamy na HotLine gdyz mialem problemy z wyregulowaniem. Mila pani zapytala o e-mail (oraz telefon) i obiecala przeslac specjalny test iiyamy - podalem i czekalem. Nastepnego dnia dzwoni mila pani z iiyamy i mowie, ze mail nie chcial przejsc do mnie i poprosila mnie o adres pocztowy. Za 2 dni w skrzynce byla plyta CD z testem dzieki ktoremu ustawilem wszystko jak nalezy.

Pozniej jeszcze dzownilem do serwisu iiyamy z pytaniem o dodatkowy kabel sygnalowy. NIe chcialem kupowac oryginalu i chcialem sie dowiedziec czy mozna go zastapic takim z gieldy za 30 zl. Rowniez otrzymalem odpowiedz.

Po 2 kontaktach z IIyama Polska czuje ze jestem dobrze zalatwionym klientam. Jestem zadowolony z obslugi i sprzetu. Dodatkowo mam 3 lata gwarancji i na czas naprawy monitor zastepczy. Innymi slowy jak padnie moja 19" dzownie do iiyama, ustalam termin odbioru uszkodzonego sprzetu przez kuriera i dostaje monitor zastepczy na czas naprawy.

Jako, ze kupilem monitor z nastawieniem, ze bedzie mi sluzyl dlugo interesowalo mnie rowniez to co bedzie jak sie skonczy gwarancja. W przypadku iiyamy rowniez podoba mi sie zryczltowany koszt naprawy. Czyli nie wazne co sie zepsuje place zawsze tyle samo. Oczywiscie ma to swoje wady bp np wymiana przycisku bedzie kosztowac tyle samo co wymiana kineskopu ale coz cos za cos.

Jak narazie moja iiyama pracuje juz 2 rok i malo kiedy wylaczam kompa - zero problemow. Chodz jednego problemu mozna by sie doszukac. Nie potrafie siedziec przy innym monitorze bo zaraz bola mnie oczy ...
BD jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.12.2002, 21:28   #13
surff
Ramblings of a Madman

surff zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzięki za wszyskie podopowiedzi..
Chyba jednak poczekam z kupnem monitora i dozbieram trochę kaski na coś lepszego.

Pozdrawiam!
Stary 14.12.2002, 21:28   #14
ZbigNieff
..::Returned Master::..

Data rejestracji: 14.12.2002
ZbigNieff zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Koles pod tym numerem GG (3593339) sprzedaje monitory SONY 21" za
1000zl nowki nie uzywane (pozostalosci na magazynach) naprawde sie oplaca takze skontaktuj sie z nim!!

RW1: Nec 3520A - RW2: BenQ 1640
ZbigNieff jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.12.2002, 21:28   #15
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam !

Co do SONY to zgadzam sie z Bartkiem - mialem styczność z tym cudem przez mojego znajomego.

Kupil sobie monitor SONY zadowolony ze ma nie wiadomo co - przywiózł do domu i tu sie okazało ze nie mozna poprawine usatwić geometri - odwiózł go teo samego dnia wykłucił sie ze sprzedawca dali mu nowy i problem IDENTO tylko na troche mniejsza skale jakos ustawił ta geometrie ale nie jest niestety taka jaka powinna być

Jednym słowem SONY robi dobre telewizory / sam mam 29' i jestem z niego zadowolony ale na monitorach CRT to za dobry nie jest /
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: