![]() |
Cytat:
|
Miałem poprzednio LG 795FT+, a teraz mam LG F900B i muszę powiedzieć, że z żadnym nie miałem problemów.
Bierz F900B. |
Ciesze się iż jakość zwycięża powoli nad ceną - jesli chodzi o monitory .
Ciesze się również iż są na świecie osoby ,dla których monitor a monitor to nie to samo . Być może mimo woli poruszony został aspekt jakości obrazu karty graficznej ...Prawda jest taka ,iż nawet najlepszy monitor nic nie pomoże jeśli karta będzie pochodzić z dołu tabelki umieszczanej na "benchmark.pl" .Swoja drogą gratulacje dla "goscia" ,który powaznie podszedł do zagadnienia jakości kart graficznych w 2D ("benchmark.pl")- osobiście stwierdziłem iż tabelka była (ostatnio nie zaglądałem tam ,więc nie wiem czy jeszcze jest) prowadzona bardzo rzetelnie .Jeszcze parę lat temu nie miałem pojecia iz karty graficzne mogą pod wzgledem jakości wyswietlanego obrazu różnić się aż tak pomiędzy sobą . Następna sprawa to rózne konstrukcje kineskopów ,a w zasadzie ich "baniek" : jedne sa wklesłe ,inne wypukłe ,jeszcze inne posiadają tzw. efekt "trynitrona" (coś w rodzaju wypalonej linii na środku ekranu) . Z trojga złego wolę jednak wypukłe (to takie moje prywatne odczucie) Oczywiście sa tez całkowicie płaskie ... Być może jak moj "SyncMaster" padnie bede musiał zainteresować się monitorem który bedzie tej samej klasy lub może wyższej ? Dlatego mam kilka pytań do "BD" dotyczących "IIyama 454(451)": 1. Czy monitor posiada wejścia "BNC" ? 2. Ile monitor posiada posiada tzw. "banków pamięci" (ile trybów (rozdzielczość/odświeżanie) jest w stanie zapamiętać ? 3.Jakie odswieżanie mozna osiągnąć w rozdzielczości 1152X864 ? 4.Jak wyglada sprawa z "płaskością" tego monitora ? 5.Ile waży ? - moje biurko nie strzyma więcej niż 15kg (oczywiscie zawsze można zmienić ...mam na myśli biurko). Cały serwis zrobił na mnie duże wrażenie ...no może oprócz :"...Za 2 dni w skrzynce byla plyta CD z testem dzieki ktoremu ustawilem wszystko jak nalezy." - tutaj sadze iż ten soft powinien być dostarczany razem ze sterownikami do monitora .jaro |
Re: Jaki monitor 19"
Cytat:
Mam taki. W połączeniu z Matroxem G450 -=cud, miód i orzeszki (wniebowzięcie)=- Mam również drugi - 900NF (już ma 2 lata), jak wyżej. |
Cytat:
ale przed komputerem jak trzeba spedzam po 20 godzin a wiec czasem nalezy zadbac o oczy moge z innych rzeczy zrezygnowac ale monitor musi byc dobry Cytat:
Cytat:
Cytat:
tutaj http://www.iiyama.pl/pages/produkte/...hp3?id=HM903DT masz specyfikacje modelu 454 gdyz to nastepca mojego 451 ktorego juz nie ma w sprzedazy Cytat:
1920 x 1440 / max. 86 Hz 1600 x 1280 / max. 97 Hz 1600 x 1200 / max. 104 Hz 1480 x 1024 / max. 122 Hz 1280 x 1024 / max. 122 Hz 1024 x 768 / max. 162 Hz 800 x 600 / max. 200 Hz 640 x 480 / max. 200 Hz ale nie ma tej rozdzielczosci jaka podales w przypadku mojego monitorka jest to 120 Hz Cytat:
na poczatku wydawali mi sie, ze jest wklesly ale to norma nie jest to plaskosc uzyskana przez zalanie szklem zwyklego kineskopu jak to robia niektorzy Cytat:
musialem dorobic dodatkowa noge pod biurko bo sie przechylalo :) Cytat:
jednak pani mi tlumaczyla, iz te testy uzywa serwis i nie sa udostepnione na zewnatrz BTW autorem testow jest Macromedia :) |
Cytat:
Bartek teraz ja mam pytanko - nie wiesz czy wszystkie kineskopy IIylamy mają te dwa poziome paski w 1/3 i 2/3 ekranu szczerze mówiąc mnie to troche denerwuje a na zdieciach tego nie ma / chyba w opisie kineskopu powinno być napisane ale nie wiem czy to jest maska szczelinowa czy perforowana / Dzięki ! |
Cytat:
w przypadku monitorow 15" pasek jest tylko 1 na dole natomiast dla 17" i wiekszych paski sa 2 na dole i gory - mniej wiecej 1/4 od gory i 1/4 od dolu (ta jest na mojej 19") paskow nie ma maska perforowana poza tym jest jeszcze kineskop mieszany (nie znam dokladnej nazwy) ale jest to polaczenie maski szczelinowej i perforowanej nie wiem dlaczego denerwuja cie te paski bo ja je widzialem tylko na samym poczatku jak zaczynalem pracowac z takim monitorem po chwile paski zniknely i nie widze juz ich w czasie pracy (najlepiej je widac jak masz jednolite tlo na calym ekranie i nic wiecej) na zdjeciu nie zobaczysz tych paskow bo sa ona malo widoczne rowniez na samym monitorku :) a co do iiyamy to nie kazdy ma te paski z 19" np Vision Master 1451 (LS902UT) nie ma http://www.iiyama.pl/pages/produkte/...hp3?id=LS902UT kosztuje ok 1100 zl |
a ja z innej beczki
(januszp wybacz za profanacje ale niestety nie stac mnie na nic lepszego ;)) kupilem ostatnio LG F700P czyli flatron 17" (wczesniej mialem samtrona 75e) wszystko jest niby cacy jak dla mnie nawet przesiadlem sie na rozdzielczosc 1024x768 - odswiezanie 100Hz (na samtronie mialem 800x600 wlasciwie tez ze wzgledu na to ze moglem na tej rozdzielczosci dac 100Hz) i teraz moj klopot mam rive tnt2 m64 32mb i na samtronie mi to raczej starczalo ale mam dziwne wrazenie co do kolorow i w ogole obrazu na tym lg - poczatkowo nie moglem ustawic kolorow ale dalem rade jednak no jakos mi nie pasuje to wszystko - moze to efekt przejscia z wypuklego na plaski ? czy w moim przypadku mozliwe jest iz karta jest jakby to powiedziec za slaba na monitor ? raczej nie znam sie na kartach graf i na monitorach wiec prosze o wyrozumialosc co do tego pytania hehe |
Cytat:
i moze nie wyciagac wszystkich mozliwosci monitora po zmianie monitora na paski na poczatku wydaje sie sporo jest nie tak ale to mija z czasem :) poza tym powiem ci cos co zaobserowalem na roznych monitorach i nie jest to tylko moje zdanie ale kilku osob zajmujacych sie "zawodowo" grafika otoz im wyzsze odswiezanie tym gorsze kolorki - sprawdzalismy na kilku roznych monitorach (tanich i drogich) i faktycznie im wyzsze odswiezanie tym slabsza jakosc kolorow byc moze to wina kart graficznych bo tak sie skladalo, ze w przypadku tych kilku testow mielismy te sama karte i te same sterowniki |
Cytat:
Witam ! Podoba mi sie ten monitorek - ma płaski kineskop !? |
Cytat:
ten koles ma znowu Adres IP: 213.77.133.196. Nazwa hosta: pg196.kudowa.sdi.tpnet.pl. HelpMan nudzisz mnie juz |
Do "Majonez" :
Wszystko to co napisał "BD" jest niestety faktem . Karta "M64" jest niestety kiepskiej jakości .I to juz nie chodzi o o sam chipset karty . Tutaj liczą się markowe podzespoły ,które są stosowane przez niestety droższe firmy . I tak : "Riva TNT2" firmy "trelemorele" będzie miala obraz mierny - czerń nie jest czernią (przechodzi w brąz) ,fonty stają się rozmyte (nawet jeśli testujemy w rozdzielczości 800X600X65Hz) ,kolory jakies "niewlazłe" itd. Jeśli porównamy ten model z kartą niemal bliźniaczą ale firmy powiedzmy "Asus" - dostaniemy klarowny obraz bez mankamentów wyżej opisanych . Wybierając karte droższą (lepszej firmy) ,nawet z tym samym chipsetem może się okazać iż może to mieć zbawienny wpływ na nasze oczy . Tak więc różnice pomiędzy tym samym np. "GeForce-m" ale wyprodukowanym przez innego producenta są czasem kolosalne . Sama regulacja ,w szczególności kolorów (nasyceń w monitorze) jest cięzką z czasem nawet morderczą pracą . Jeśli juz ktos decyduje sie na "ręczne" ustawianie ,bez narzędzi diagnostycznych może przezywać coś co opisuje "Majonez" : "poczatkowo nie moglem ustawic kolorow ale dalem rade jednak no jakos mi nie pasuje to wszystko" . Wzrok ludzki jest złudny i jeśli chodzi o optymalne ustawienie monitora to juz po 20 min. korekcji kolorow ,nasycenia bieli itp. okaże się iż tak naprawdę to już sami nie wiemy czego chcemy . Dlatego tak ważnym jest oprogramowanie dostarczane z monitorami . Co się tyczy samego wyboru monitora to proponuję wybierać w zalezności od zapotrzebowania czyli -jeśli nie widzimy różnic pomiędzy monitorem X a monitorem Y - wybrać tańszy model - jeśli nie przykładamy wiekszej wagi do jakości - wybrac tańszy model Wszystko zależy od konkretnego zastosowania monitora oraz od wymagań kupującego - są osoby ,którym nie zalezy na super-jakości - i to jest zdrowe (dla nich sa produkowane monitory z niżeszej półki - nie znaczy to iż monitory są beznadziejne ). Warto jednak mieć cały czas na uwadze nasz wzrok (w przeciwności do zębów - oczy nie rosną dwa razy) dlatego też przynajmniej wyrazistość .odświerzanie (75-85Hz) powinno być na jako takim poziomie . Zawsze wychodzę z założenia ,że lepsza jest dobra siedemnastka ,a nawet piętnastka niż kiepska dziewiętnastka .jaro PS. Do "BD" : Dzięki za informacje dotyczące IIyamy . jaro |
Witam !
Czy moze ktoś mi wyasnic czym sie róznia kineskopy Flat FST i Diamondtron MM Wypatrzyłem sobie dwa fajne monitory które różnią sie od siebie własnie kineskopami - 17" Iiyama Vision Master Pro 407 ( HF 703UT ) - 17" Iiyama Vision Master Pro 413 ( HM 703UT ) dzięki ! |
Cytat:
markowa karta ze slabszym prockiem bardzo czesto jest tak samo wydajna jak karta firmy "trelemorele" wynika to z jakosci uzytych podzespolow - nalezy pamietac, ze karta to nie tylko procesor ale rowniez cala reszta ja bardzo dlugo pracowalem na karcie TNT1 firmy ASUS i bila ona badziewne karty z TNT2 zarowno jakoscia obrazu, wydajnoscia no i cena :) przyznam sie ze zmienielm te karte dopiero na GF3 zdaje sie na benchmarku robili kiedys rankin klonow ATI tam to bardzo ladnie pokazano ... Cytat:
podpisuje sie pod tym obiema rekami ... dodam, ze przy zakupie swojego monitora bylem w dobrej sytuacji i nie musialem patrzyc na cene ale gdyby to mialo zanczenie kupilbym droga i dobra 17" a nie polakomilbym sie na tania i slaba 19" |
Cytat:
---- Jest to rodzaj kineskopu produkowany wyłącznie przez firmę Mitsubishi. Kineskopy Diamondtron funkcjonują w oparciu o technologię maskownicy pasmowej, dokładnie tak, jak kineskopy Trinitron (Sony) o tej samej konstrukcji. Monitory wyposażone w kineskop Diamondtron NF pracują z wykorzystaniem nowej wyrzutni elektronowej P-NX i bazują na technologii Natural Flat. Natural Flat oznacza, że ekran monitora jest absolutnie płaski zarówno w płaszczyźnie pionowej jak i płaszczyźnie poziomej. Zastosowanie tego typu technologii zapewnia stuprocentową precyzję i brak jakichkolwiek zniekształceń przedstawianego na ekranie obrazu. Odpowiada on rzeczywistości bez najmniejszych uwypukleń i załamań, które musiałyby wystapić w normalnych monitorach. ---- ten drugi ma maske perforowana a wiec nie ma drucikow --- Maska perforowana - Metalowa lub ceramiczna płytka z dużą ilością otworów, przez które prowadzony jest strumień elektronów, tak aby trafił w odpowiedni punkt na ekranie. Zalety technologii maskownicy perforowanej to przede wszystkim bardzo jasna forma rysunku, (szczególnie przy małych otworach), bardzo dobre i dokładne odtworzenie kolorów szczególnie w wejściowym stopniu sprężania, jak również w korzystnej relacji ceny do jakości oferowanego sprzętu. --- cena podoba (roznica 90 zl to nie duzo) a wiec porownaj parametry i wybieraj |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:54. |