![]() |
jako posiadacz_plazmy_nie_panasonica polecam plazmy LG :)
np. LG 50PA6500 50cali fullhd bez bajerów no może prócz usb z obsługą jpg/mp3/divx hd no i cena bdb! ~2200pln |
W specyfikacji któregoś z TV widziałem tryb dla niedosłyszących - ale niestety nie mogę przypomnieć sobie którego i jakiej marki. Nie wiem jak to działa, ale pewnie tnie niektóre częstości, będące nieznośne dla używających aparat słuchowy.
Możesz ten panu starszemu dobrać specjalne słuchawki, kosztują takie około 500 zł. |
Dziadek ma aparat sluchowy za parę tysi ale go nie nosi bo się wstydzi i woli na pełną piz** słuchać tv i wszystkich męczyć :D
|
Kup mu słuchawki bezprzewodowe.
|
Tak myślałem :) Zazwyczaj jest tak, że starsi ludzie nie chcą używać słuchawek, bo po prostu są do nich nieprzyzwyczajeni i wydaje im się to idiotyczne.
Ale wśród seniorów z niedosłuchem bardzo częsta jest sytuacja, że aparat jest źle ustawiony czy w ogóle źle dobrany i seniorowi ciężko przyznać się do nieporadności. Warto porozmawiać, tylko umiejętnie, to może wymagać miesięcy... |
no już trwa miesiące... ale mniejsza o to, teraz wezmę się za poszukiwania telewizorni :)
|
Cytat:
A poważnie, to plazma, nie wiem, jak wasza, ale przy 'wodzeniu wzrokiem' po ekranie, zostawia taką zieloną poświatę na kontrastowych elementach. Oczy od tego mogą jeszcze mocniej śmierdzieć. O, znalazłem, po polsku green ghosting to zjawisko się nazywa. Ostatnio sobie siedziałem przed zwykłym telewizorem 32" CRT i powiem Wam, że jakoś mi nie przeszkadzało brak HD. Stary Panasonic ze 100Hz odświeżaniem... oczy nie męczyły mi się tak bardzo jak podczas siedzenia przy plazmie, czy jakimś syfiastym LCD. Taka zaś ciekawostka. |
@Kris: polecam kalibracje tv - oczy odpoczną.
|
Pierwszy - problem w tym, że to zależy nie tylko od kalibracji, ale też od percepcji oglądającego. Moja żona tego nie widzi. :D
|
ale ja nie odnośnie green ghostingu tylko
Cytat:
|
Ale do g. ghostingu też to się odnosi.
Poza tym zmień oświetlenie z tych świetlówek na HQI albo halogeny i włącz tryb "kinowy". Możesz też zbadać wzrok na daltonizm. Żony nie zmieniaj. |
a jak uwazam, oczywiscie moim subiektywnym zdaniem, ze plazma to g
rewelacyjnie upscaluje, nawet na ogromnej przekatnej plazma nie full hd wyglada jak full hd, piekan czern, brak smuzenia... ale migocze ja widze migotanie i mnie to strasznie meczy a oczy mam jedna pare na cale zycie wiem, ze wiekszosc ludzi nie widzi tego migotania - ja widze tak samo jak widze podwojny blysk lampy blyskowej - wiekszosc ludzi nawet nie wie, ze sa dwa blyski |
Cytat:
np. http://www.youtube.com/watch?v=tm3Px1EQUts i chyba każdy widzi ten efekt... @kris: widzisz zielone duchy podczas oglądania tv z odległości minimum 2m? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:12. |