![]() |
Ja myślę, że najlepiej sklejać trzy sztuki - będzie 'real 3D'.
|
Ilość załączników: 1
I co z tego, że lcd/lcd led bierze trochę mniej wat skoro obraz jest do doopy...
Plazmy też posiadają "czujki" natężenia światła... ale wracając do lcd/lcd led sony kdl-40HX800 Załącznik 57860 |
Niech zgadnę - podświetlenie LED tzw. Edge? :mruga:
|
tak i ten tv kosztuje ~3500zł a wygląda na zepsuty od nowości...
|
Dziwne, ja tak nie mam o_O
czemu nie reklamowałeś :P |
nie reklamowałem, bo zdjęcie pochodzi STĄD:P
|
Cytat:
przecież telewizora nie kupuje się wysyłkowo... oczy masz przed zakupem :> |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
No i zgoda,
każdy ma co mu się podoba :D |
Tylko Sony Bravia
|
Ktoś może ma takie cudo :
LG 50PV350 ? Potrzebuje TV 50 cali do dużego pokoju w dość małej cenie ;) z FullHD i USB |
Ja lubie swoje LCD. Telewizji, a zwlaszcza analogowej, nie ogladam. Za to swietnie oddaje obraz z Maka Mini, Apple TV i PlayStation 3 ;-)!
|
Cytat:
|
Nie wiem jak inni, ale ja jakoś w ogóle nie czuję mięty do tego 3D...
Co do zgodności z HDCP... phi, poddali by się już z tym i wstydu zaoszczędzili, zabezpieczenie dawno rozkminiono, ktoś jeszcze szuka tego magicznego anihilatora tej głupoty ? Bo jeszcze nie znalazłem, o dziwo :| |
Coś mi się widzi,że telewizory Samsunga z serii C65X są ostatnimi normalnymi.... Teraz pisze się już tylko o TV LCD LEXXD65XX - LED z 3D, ultracienki, drogi... Obsługe MKV na szczęscie ma.
|
Telewizor
Cytat:
|
Cytat:
np co niektorzy dzis zarejestrowni mogli jeszcze miec mleko pod nosem :fiu: |
Możecie polecić jakiś tv 46' - 50'? Telewizor myślę max do 4 tyś. Nie wiem czy jakąś dobrą plazme od Panasonica, czy jakiś LCD? Internet nie potrzebny, 3D też nie potrzebne, og***243;lnie tv dla starszych ludzi.
|
Moim subiektywnym zdaniem wyłącznie plazma Panasonic.
Nie rozumiem po co istnieją inne telewizory. Kris ostatnio nie ma czasu, więc żeby nie musiał pisać posta, napiszę za niego: "Zgadzam się z palim w całej rozciągłości. Dodam, że produkowanie innych telewizorów jest zaśmiecaniem środowiska naturalnego i śmierdzą mi od nich oczy." |
Hmm, no to skoro plazma Panasonica to jaki model? :)
|
Dowolny Full HD.
Np. TX-P50UT50E 3D za ~ 3050 zł albo nowszy TX-P50ST50E 3D za ~ 3600 zł Drugi ma nowszą elektronikę, a czy lepszy - moim zdaniem lepiej za te 550 zł dokupić starszemu państwu jakieś "kino domowe" np. Panasonic SC-XH70E za ~ 550 zł. Jednak głośniki w tych nowych telewizorach są pro forma. A i płytę z gazetki będą mieli na czym odtworzyć. Do tego wieszak kup i ładnie to zamontuj wszystko. Taka uwaga ogólna, jak to przy każdej plazmie: starsi państwo często lubią oglądać TV o poranku w słonecznym pomieszczeniu, a nie jak geeki po nocy ;) To już nie te czasy, że na plazmie nic nie widać, ale jednak w takich warunkach może być lepszy LCD, ale też nie każdy. Ja bym brał plazmę i jeśli takie są warunki, to odpowiednio wyregulować i na pewno da radę. Z tym podłączeniem do internetu to nie przesądzaj, podłącz starszemu państwu :). Panasoniki mają wbudowaną Iplę i nawet w wersji darmowej jest tam mnóstwo fajnych filmów np. Gang Olsena ;) Obsługa banalnie prosta, starsi państwo dadzą radę. //edit Z głośników może lepsze dla starszych ludzi byłyby klasyczne 2.1 np. SC-HTB20 ale to ~ 1000 zł chyba, że znajdziesz coś innego |
Tu chodzi o dziadk***243;w, chcą duży telewizor, ledwo ogarniają tuner sat a ja nie mam nerw***243;w na iple :-)
Plazma 50 będzie tam pasować bo to bardzo duży pok***243;j i z daleka się ogląda, a oglądają wieczorami, bo większość dnia jeszcze pracują... |
Ślepawy dziadek 86 letni z naprzeciwka kupił sobie taki telewizor, że w pubach takich nie mają, cała ściana. :haha: No ale teraz widzi. :)
A jak nie zasłoni firanek, to ja też mogę pooglądać, pomimo, że to z 70 metrów. lol2 |
Ja mam bardziej gluchego niż ślepego dziadka :-) ale życzą sobie taki tv to muszę im coś wybrać, by jak sami pojadą to wcisna im nie wiadomo co...
|
jako posiadacz_plazmy_nie_panasonica polecam plazmy LG :)
np. LG 50PA6500 50cali fullhd bez bajerów no może prócz usb z obsługą jpg/mp3/divx hd no i cena bdb! ~2200pln |
W specyfikacji któregoś z TV widziałem tryb dla niedosłyszących - ale niestety nie mogę przypomnieć sobie którego i jakiej marki. Nie wiem jak to działa, ale pewnie tnie niektóre częstości, będące nieznośne dla używających aparat słuchowy.
Możesz ten panu starszemu dobrać specjalne słuchawki, kosztują takie około 500 zł. |
Dziadek ma aparat sluchowy za parę tysi ale go nie nosi bo się wstydzi i woli na pełną piz** słuchać tv i wszystkich męczyć :D
|
Kup mu słuchawki bezprzewodowe.
|
Tak myślałem :) Zazwyczaj jest tak, że starsi ludzie nie chcą używać słuchawek, bo po prostu są do nich nieprzyzwyczajeni i wydaje im się to idiotyczne.
Ale wśród seniorów z niedosłuchem bardzo częsta jest sytuacja, że aparat jest źle ustawiony czy w ogóle źle dobrany i seniorowi ciężko przyznać się do nieporadności. Warto porozmawiać, tylko umiejętnie, to może wymagać miesięcy... |
no już trwa miesiące... ale mniejsza o to, teraz wezmę się za poszukiwania telewizorni :)
|
Cytat:
A poważnie, to plazma, nie wiem, jak wasza, ale przy 'wodzeniu wzrokiem' po ekranie, zostawia taką zieloną poświatę na kontrastowych elementach. Oczy od tego mogą jeszcze mocniej śmierdzieć. O, znalazłem, po polsku green ghosting to zjawisko się nazywa. Ostatnio sobie siedziałem przed zwykłym telewizorem 32" CRT i powiem Wam, że jakoś mi nie przeszkadzało brak HD. Stary Panasonic ze 100Hz odświeżaniem... oczy nie męczyły mi się tak bardzo jak podczas siedzenia przy plazmie, czy jakimś syfiastym LCD. Taka zaś ciekawostka. |
@Kris: polecam kalibracje tv - oczy odpoczną.
|
Pierwszy - problem w tym, że to zależy nie tylko od kalibracji, ale też od percepcji oglądającego. Moja żona tego nie widzi. :D
|
ale ja nie odnośnie green ghostingu tylko
Cytat:
|
Ale do g. ghostingu też to się odnosi.
Poza tym zmień oświetlenie z tych świetlówek na HQI albo halogeny i włącz tryb "kinowy". Możesz też zbadać wzrok na daltonizm. Żony nie zmieniaj. |
a jak uwazam, oczywiscie moim subiektywnym zdaniem, ze plazma to g
rewelacyjnie upscaluje, nawet na ogromnej przekatnej plazma nie full hd wyglada jak full hd, piekan czern, brak smuzenia... ale migocze ja widze migotanie i mnie to strasznie meczy a oczy mam jedna pare na cale zycie wiem, ze wiekszosc ludzi nie widzi tego migotania - ja widze tak samo jak widze podwojny blysk lampy blyskowej - wiekszosc ludzi nawet nie wie, ze sa dwa blyski |
Cytat:
np. http://www.youtube.com/watch?v=tm3Px1EQUts i chyba każdy widzi ten efekt... @kris: widzisz zielone duchy podczas oglądania tv z odległości minimum 2m? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:38. |