![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#76 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Samonakręcający się zegarek w 100% mechaniczny, wszystkie ruchome elementy są w niezużywających się panewkach rubinowych... starszym daje taką nostalgię za starymi czasami, młodym może lans, czy inne wyimaginowane poczucie wyższości.
![]() Dla mnie jest to fajne, że coś takiego dalej można kupić, i to nie tylko w wydaniu drogich szwajcarskich firm. ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#77 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
mam 4 casio (d g-shock, jeden edifice - 5h ustawiałem ale sie udało, jeden jakiś klasyczny tytanowy) jestem zadowolony - baterie trzymają po 5-6 lat
|
![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
noob
Data rejestracji: 26.02.2005
![]() |
Jestem już właściwie zdecydowany na zakup tego zegarka:
http://www.i-zegarki.pl/seiko-snxf07...nity-p-29.html Mam pytanko - kupował ktoś w tym sklepie internetowym? Pytam, gdyż ceny mają bardzo przystępne (100zł+ taniej niż w innych sklepach za ten sam model) a nie chciałbym się naciąć na jakiś szwindel. Pozdrawiam Stanley
![]() |
#79 |
lołn łulf
Data rejestracji: 15.07.2005
![]() ![]() ![]() |
http://www.sklep.chronoline.pl/index.php?cPath=23
Junkers + 400EUR. Co polecacie ? Termin - do jutrzejszego ranka ![]() Ostatnio zmieniany przez Sunna : 28.01.2010 o godz. 22:00 |
![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 10.11.2004
![]() |
Te zegarki na kamieniach (nakręcane, automatiki) są niedokładne. Dla mnie kilka sekund dziennie jest nie do przyjęcia. Miałem kiedyś orienta (za ok. 800 zł) i po ok. roku znoszenia różnicy w czasie czara goryczy się przebrała, a zegarmistrz się upierał, że w normie. Kuzyn w wypasionym seiko miał podobny problem. Teraz korzystam z kwarcowego tissota pr 50 (za ok. 500 zł) i tu jest odchyłka 0,5 sek na tydzień.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
W jakims programie popularnonaukowym ogladalem jak mierzyli odchylenie czestotliwosci w zegarkach. Drogi mechaniczny szwajcarski zegarek przegral dosyc znacznie ze zwyklym kwarcowym.
![]() |
#82 |
egipski bóg
Data rejestracji: 28.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Osobiście uważam, że jeżeli ktoś potrzebuje zegarek do noszenia na co dzień nie powinien wybierać zegarka z "duszą", czyli automatu, chyba, że ma do przeznaczenie ok 10tyś na np. Omegę. Sam posiadam Certinę w automacie i trzeba ją nastawiać ze 3 razy w tygodniu (2 razy wysyłałem do Certiny w celu sprawdzenia i wszystko jest ok - tańsze automaty tak mają.)
Drugi zegarek który posiadam to kwarcowy Tissot i tak jak się go ustawi tak chodzi ![]() Jeżeli ktoś nie ma bzika na punkcie zegarków ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
To jest ograniczenie mechanizmu sprężynowego. Dokładność rzędu 10s na dobę jest tu normalna.
Mają jednak swój urok i zwolenników. Miałem kiedyś ruskiego automata, którego dopracowałem do 1s na dobę i miał to stabilne, a był chyba na 29 kamieniach...niestety pochodził rok i się sypnął i żaden zegarmistrz nie chciał się z tym babrać (za dużo roboty i bardzo skomplikowany mechanizm). Z kwarcowych też trafiłem na jednego unikata, który po roku nadal szedł co do sekundy...niestety zgubiłem go w autobusie, chyba się rozpiął w ścisku. Był to jeszcze niemiecki zegarek w latach 80-tych. Od tego czasu żaden następny nawet nie zbliżył się do jego osiągów, łącznie ze szwajcarami, z którymi walczyłem z tym nawet po serwisach. Dzisiaj werki przeważnie są robione masowo i wsadzane do wszelkiej maści zagarków, również szwajcarów. W cenie szwajcara płacisz za legendę. Niestety. |
![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Odświeżę temacik.
Szukam zegarka ![]() Wymagania: - cena do 300zł - mechanizm atomowy lub kwarcowy - mam małe rączki więc 40mm to chyba max? (niestety allah nie zaopatrzył mnie w większe ;() - wskazówkowy/analogowy Zastanawiam się nad bransoletką. W czym będzie lepsza od paska gumowego, skórzanego? Taki mi się podoba - http://www.zegarek.net/zegarki/casio...-1300D-1A.html
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl Ostatnio zmieniany przez andy : 11.10.2014 o godz. 22:11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Skórzany pasek jest wygodniejszy - ale ja jednak wole bransoletę, chyba się przyzwyczaiłem
Z kwarcowych mogę polecić CASIO MTP-1128A -1 miałem, i byłem zadowolony, gdyby nie to że po roku padła bateria. Z kolei jeśli byś się przekonał do automatów to polecić mogę:
![]() |
#86 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
Chocby w srebrze na pewno bedzie lepsza od gumy. Ludzi ze sportowym zegarkiem od startu nie traktuje sie powaznie, a na spotkaniach biznesowych liczy sie pierwsze wrazenie. Polecam skorzany pasek + zloto, ale tu nie ma sznas zmiescic sie w trzech Jagiellach. Jesli "keta" to srebro w calosci - lekko ponad wyjdziesz, ale bedzie wygladac fajnie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl Ostatnio zmieniany przez andy : 11.10.2014 o godz. 23:29 |
![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#90 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Na poważnie - zależy 'jak nosisz' zegarek. Jeśli ma ci służyć do czegoś więcej niż szpan i wygląd, to tylko w oprawie tytanowej lub stal. Wszelkie srebrzenia czy złocenia bardzo szybko się ścierają (te powłoki mają rząd mikrometrów) i potem jak to wygląda? Paski też nie wytrzymują długo, przynajmniej u mnie nie wytrzymywały.
Wygląd to kwestia gustu, każdemu inny się podoba. W tej kwocie co byś nie kupił, to w środku ta sama masówka. I nie wierz w magię szwajcarów - to już było i dawno się skończyło. PS Dawno nie wnikałem w temat, ale chyba Timex ma modele w których praktycznie nie wymieniasz baterii. To ważne, bo każde otwarcie zegarka, to rozszczelnienie z którego potem są tylko kłopoty. Może teraz inni producenci też coś podobnego robią. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Kontroler RAID - jaki kupić? | krzyszko | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 13 | 24.09.2009 11:38 |
Jaki dysk SATA2 500GB (minimum) kupić ? | Patrix | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 26 | 20.01.2009 23:12 |
Jaki odtwarzacz DVD kupić ? | AdrianS | Napędy optyczne DVD | 14 | 11.08.2004 18:08 |
jaki waszym zdaniem napęd DVD kupić ? | johhny | Napędy optyczne DVD | 34 | 02.11.2002 19:52 |
w jaki sposób kupić? | gigaman | Napędy optyczne CD | 3 | 30.06.2002 09:50 |