![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Jakie kolumny estradowe do domu?
Chcę sobie kupić kolumny estradowe do kompa. Założenia są takie, że głośniki basowe mają mieć średnicę przynajmniej 15 cali (38 cm), obudowa najlepiej otwarta typu bass reflex, rozmiar nie gra roli - im większe tym lepiej. Do tego jeszcze wzmacniacz, ale to już inna bajka. Mam na to wszystko 1000 zł, na same kolumny planuję wydać 700-800 zł wraz z transportem. Wiem, że za tyle z estradówek to nic dobrego nie będzie, ale do domu musi wystarczyć.
Przeglądając Allegro natrafiłem na wiele ciekawych aukcji, ale większość nie na moją kieszeń. Wybrałem sobie wstępnie 3 oferty, prosiłbym o opinie i porady. Dwa pierwsze linki prowadzą do kolumn Alphard, dla mnie to mało znana marka, czy warto się nią interesować, czy dać sobie spokój? Szczególnie pierwszy link wydaje mi się ciekawy ze względu na cenę: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22786000 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=20477302 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22841723
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
przeklina i nabija posty
Data rejestracji: 22.02.2004
![]() |
Ja mam altusy 300 kosztuja 669 zl za sztuke i bass jest w nich optymalnie slyszalny po 9 metrze. Wiec ja neiwiem jaka ty masz chate ze chcesz na estradowkach sluchac. Po drugie estradowe glosniki sa wyposazone w gwizdki megafonowe ktore maja inne pasma przenoszenia niz zwykle.
![]() |
#3 |
Wyjadacz
![]() |
Obecnie posiadam kolumny na głośnikach 20 cm które grają beznadziejnie, Altusy są niewiele lepsze, dlatego chciałbym odrazu coś lepszego. Słyszałem już Altusy 140 oraz 200 i stwierdzam, że oba mają słaby bas
![]() Rozumiem, że Tonsil robi dobre głośniki, ale nie mogą się one równać nawet z najtańszymi estradowymi, pomijam już fakt, że te altuski 300 to nawet na allegro są droższe od estradowych. Jeżeli nie mam racji to proszę mnie poprawić ![]()
![]() |
#4 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
ja mam Altusy 140, wymienione glosniki na nowsze Tonsila. Bas jest w miare porzadny. Nie wiem co masz do tego basu...a estradowki nie sa do domu. Estradowki maja byc glosne i w miare wyraznie grac, a nie czysto. Bedziesz mial halas a nie dzwiek.Jak chcesz miec bas to kup sobie tubę
![]() ![]() Ale oczywscie nie mowie ze estradowe nie maja basu, wrecz przeciwnie, tylko nie nadaja sie do domu
![]() |
#5 |
Merry F****** Christmas
Data rejestracji: 22.10.2002
![]() |
Ty chcesz tymi glosnikami sciany wyburzac?
A masz wzmacniacz ktory "zagra" z takimi glosniczkami?
![]() |
#6 |
przeklina i nabija posty
![]() |
ALTUSY MAJA SLABY BASS ?
to ciekawe bo umnie na 5x 80 na 3/4 wzmacniacza zwala zeczy z szafki, sasiadowi za dzialowa sciana i pokojem (jego) w kuchni naczynia lataja a mi w kuchni tez kwiatek od muzy spadl z szafki. estradowki ssa *****we na zamkniete przestrzenie nie graja czysto chyba ze stodole naglasniasz to spoko. heh jak idziesz na cene nie na jakos to se kup cobry albo w stxie glosniki. tez bedzie bass napierdalac bo widac tylko o to ci chodzi.
![]() |
#8 | |
αρχή
Data rejestracji: 16.06.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
wszak muszą się one dobrze prezentować na estradzie ![]() sorki, ale jutro szykuje się ![]() ![]()
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. pozdrawiam ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez woitas : 20.03.2004 o godz. 20:44 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wyjadacz
![]() |
![]()
Otóż tak - chodzi mi jedynie o bas. Jeżeli chodzi o wysokie tony, to zdaję sobie sprawę z tego, że taki jest już urok głośników piezoelektrycznych - głośność kosztem jakości, ale jak już wspomniałem - liczy się mocny bas a nie soprany. :zeby: Tak, możecie powiedzieć że mam manię basu, swego czasu nawet chciałem kupić subwoofer oparty na dwóch głośnikach 20 calowych za 2500 zł.
Głośniczki nie będą grały w stodole, lecz w pokoju 5x6 metrów. Niestety do takiego pomieszczenia dotychczasowe głośniki 8 calowe mają za małą moc - nie słychać ich dobrze w całym pokoju, a do tego dudnią przy każdej niższej częstotliwości. Nie mam zamiaru nagłaśniać nimi całego osiedla, organizować koncertów, burzyć ścian ani zwalać rzeczy z szafek - zwykle będą cichutko grały mp3 z kompa, ale też niejednokrotnie zagrają głośno na jakiejś imprezie.
![]() |
#10 |
![]() |
Heh ja bym postawil na Altusy 140-200. Wiem ze dalyby rade. Robilem impreze z moimi glosnikami w w/w rozmiarze pokoju. I wiem ze graly porzadnie (slucham techno/trance gdzie bas to podstawa) i czysto a przy okazji glosno, bez przyslowiowego "pierdzenia". Naprawde radze odlozyc plany zwiazane z "estradówkami", czesto mam je w domu, bo wujas naglasnia koncerty i wesela (
![]() ps. wiec kupilbym 140 Altusy i jezeli bas nie spelnialby moich oczekiwan wzialbym tubę. No i pamietaj ze musisz miec dobry wzmacniacz...u mnie jak mam np. Pioneera to jak dam bas na +6 to masakra.Tylko buczy basik (0 "pierdzenia") wiec radze sie zastanowic
Pozdrawiam! ![]() Ostatnio zmieniany przez Kasprzak : 20.03.2004 o godz. 22:43 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 15.01.2002
![]() |
Zobacz to : http://www.polpak.com.pl/koda.php
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
przeklina i nabija posty
![]() |
to spoko jak niechcesz naglasniac osiedla i kupujesz do pokoju 5x6 estradowki. Bo ja mam duzy pokoj tak ze 4,5 x 4,5 max i naglasniam 3 bloki. A przez uchylone okienko tak napierdala ze moj caly blok siedzi na balkonie.
mam 2x 300 altuski i 2x 140 i daja rade. Co prawda 140 sie lekko nadwyrezaja. Ale nie mozesz powiedziec ze 300 daja malo bassu bo na 3/4 to ja niemoge siedziec w pokoju bo juz mnie uszy napierdalaja. ps. a ja nie lubie pioniera ![]() ![]()
![]() |
#13 |
![]() |
ja mam Pioneera i nie narzekam.
Tak samo Tonsilowski WS-303 przerobiony z bebechow Sony,Philipsa ![]()
![]() |
#14 |
przeklina i nabija posty
![]() |
ja mam technics'a i tez nie narzekam poprostu nie lubie
![]() ![]()
![]() |
#15 |
Wyjadacz
![]() |
Tak więc postawiłem na swoim i kupiłem estradówki, w sumie to od zakupu minęły już 3 tygodnie, ale akurat przez ten czas je testowałem
![]() Głównym czynnikiem który miał wpływ na moją decyzję było to, że nie miałem zamiaru wydawać prawie 700 zł na jedną kolumnę Altus 300, skoro za parę estradówek zapłaciłem 650. I co tu dużo gadać, jestem zadowolony ![]()
Jeżeli mój post Ci pomógł - nie zapomnij o reputacji, przynajmniej będę wiedział, że ktoś czyta moje wypociny i nie produkuję się tu na próżno. Ostatnio zmieniany przez ZiP : 23.04.2004 o godz. 22:37 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|