![]() |
no tak, bass bass i jeszcze raz bass...
umpc umpc upa upa upa upca ca! niezla muza musi leciec... a co z wysokim dzwiekami?co ze srednimi? jak dal mnie to kazdy dzwiek to podsatawa, a nie tylko bas. gdybym nie sluchal kawalkow na roznym sprzecie to bym wikszosci nie polubil, a co za niespodzianka jest gdy np slucham sobie w radiu jakiego kawalka i mowie lipa... potem odpalam go na technicsie i co slysze? w tle jakies mewy, itp... dziweki ktore nie sa wydobywane przez glosnik basowy. no ale coz... sa ludzie co jezdza w samochodach z 2 gwizdkami od cikusia i tuba w bagazniku i twierdza ze zaje**scie gra... ja tam mam starego technicsa - zestawik CH505 zmixowany z CH707. nie moge narzekac, bo niejednokrotniej lepiej to gra i ma czystszy dzwiek niz jakies nowki philipsa samsunga itp... edit: a estradowki w pokoju to porazka... |
Polecam Jamo Studio 180 na allegro mozna kupic za rozsadne pieniądze. Dzwiek pokłada dynamiką (przynajmniej na na moim Onkyo TX-DS555). Jest bardzo przejrzysty, szczegółowy, efektowny, ale nie efekciarski ( a niektórym wlasnie o to chodzi - w takim przypadku nie polecam :] ). Naprawde dobry zestaw za rozsądną cenę. Dobre kolumny robi także Tannoy, Mission itp ale cena bywa czasami bardzo wysoka. Jezeli chodzi o bas to to niewyobrażam sobie zestawu Home Audio bez aktywnego sub-woofera, ciekawe konstrukcje robi np. Tannoy. Dobór woofera trzeba jednak oprzeć o rozmiar pomieszczenia (mały sub moze byc kompletnie nieslyszalny w duzym pomieszczeniu - ale nie zawsze )
Polecam też ustawienie kolumn (jeżeli trzeba to i subwoofera) na podstawkach (np. wkręcanych, mosiężnych szpilkach). Niedawno zrobilem coś takiego - efekt był zaskakujący - zniknęły rezonanse, bas przestał "ciągnąć". pozdrawiam /Tosiekk P.S. Mam nadzieje, że pisząc "kolumny estradowe do domu" kolega popełnił błąd w nazewnictwie, bo czyba nie ma zamiaru kupić estradówek do domu ??!! :] |
.... a jednak ma.... boszszszsz :]
podrawiam... |
po co mu wkrecacie, jak ma to dobrze, a jak jest zadowolony to tymbardziej OK.:)
wszysto jest subiektywne, jedni equilaizer ustawiajak TAK, a inny inaczej... ZiP - jak jestes zadowlony z zakupu to nie sluchaj ich, tylko ciesz sie dzwiekiem i nie drecz sasiadow :) pozdrawiam :) |
Czasami, podczas słuchania lekkich czacho**bów pomyśl o tym, że sąsiadce urodziło się dziecko a babcia z dołu właśnie słucha Radia Rodzina. Mam obecnie takiego sąsiada 3 klatki ode mnie, którego, mimo że jestem osobą spokojną i opanowaną, kiedyś uszkodzę (u mnie w domu nie słuchać muzyki tylko dudnienie basów). ROZPACZ!!!!!!!!!!!!
|
Cytat:
^_^ |
Cytat:
2. Nowe nie znaczy lepsze... a takie porownanie philips, samsung..ekhm...nie bawmy sie w specjalistow.....;) 3. Jesli Zip chce koniecznie estradowki to cos oznacza, czyli lubi bas, jego sprawa, gdyby bawil sie w audiofilstwo zapewne pytal by sie o cos innego na innym forum, a i tam poradzono by mu wybrac to co mu sie najbardziej podoba i sprzet o takie charakterystyce aby pasowal do muzyki jakiej slucha....;) |
szkoda, ze nie zauwazylem tego posta wczesniej, przy minimalnym wysilku wlasnym sam przeciez mogles zrobic kolumny.
na elektroda.pl jest dzial akustyka, dobra stronka o kolumnach to takze www.akustyka.tk |
Cytat:
Powiem ci ze moj kumpel ma glosniki ponoc 400 W STX, tanie sa dosyc ale nie powiem zeby rewelacyjnie graly. Ale to jest tak jak z rowerem jeden kupi za***isty freeride'owy za 600 zl a inny kiepskiego gorala za 2000 zl. |
Cytat:
Prawde mowiac mam to ich w (_|_), |
Ja mysle ze estradowki do domu nie maja sensu inna barwa dzwieku, to so dobre glosniki do brzmien gitary, naglosnienia mowy ludzkiej....muzyka bedzie z nich plynela jak na jarmarkach ronych... mysle ze i bas zatracisz ten ktory tak bardzo pragniesz uzyskac, estradowki nie sa skoncentrowane na wytwarzanie takie basu, a na dzwiek szerokopasmowy, zauwaz ze tam nie wystepuje glosnik sredniotonowy, jest tylko duza membrana i piszczalka w tubie... no co, ale jak ktos lubi to inna sprawa... glosniki dla zewnetrznego naglasniania znajdziesz w odpowiednich sklepach, tam gdzie sprzedaja gitary, sprzet muzyczny, itp.
Moim zdaniem jesli chcesz duzo basu, to tulko subwofer... dobrej klasy subwofer |
Kolumny estradowe w domu to świetna sprawa. Niektorym chodzi tylko o sopran(bo soprany są najtańsze np po 5 zł można sopran sobie kupić) bo może nie mają kasy na dobre glosniki basowe (one już są droższe od sopranów). Ja mam głośniki basowe w domu bez żadnych sopranow i polbasow bo to wlasnie soprany psują basowy dźwięk. Najlepiej muzyki z glosnikow basowych należy sluchac na off w wzmacaniaczu lub w wieży bo wtedy i polbas i bass slychac, i śpiew slychac najlepiej i najwyrazniej tak jak w rzeczywistości ktos do nas mowi(przeciez nie mamy sopranow w ustach tylko polbasy)Wiadomo ze polbasy mają basowe glosniki, bo przecież nie słychać śpiewu rzeczywistości w sopranach tylko w polbasach. Jeśli chodzi o altusy 300 to szkoda na nie kasy. Jeśli chodzi o konkretne kolumny to prosze klikać http://ciapaczkowy.w.interia.pl/szab...ki/0000300.JPG http://ciapaczkowy.w.interia.pl/szab...zki/000029.JPG . Jeśli chodzi o ten większy glosnik z prawej strony to jego juz tam nie ma bo go sprzedalem i kupilem sobie 4 glosnik taki sam jak pozostale na foto.
|
@awszakan
Odkopałeś wątek sprzed pół roku, i tak gadasz sam do siebie? To się paranoja nazywa ;) |
do wawelski: nie pisze sam do siebie tylko pisze do wszystkich, nie musisz tego czytać, paranoją to ty jestes.
|
Cytat:
Skoro piszesz na forum, którego jestem uczestnikiem, to w sumie dopiero po przeczytaniu mogę stwierdzić, że nie warto było czytać (a plonkownicy nie ma :(). A co do definiowania mnie to sobie odpuść. Lepiej zdefiniu "polbasy". Tylko nie pisz, że jesteś dyslektykiem ("ty" pisze się przez wielkie "T" - chyba, że chcesz mnie obrazić). |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:20. |