Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jakie kolumny estradowe do domu? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jakie-kolumny-estradowe-domu-32801/)

Edwardo 24.04.2004 12:56

no tak, bass bass i jeszcze raz bass...
umpc umpc upa upa upa upca ca!
niezla muza musi leciec...
a co z wysokim dzwiekami?co ze srednimi?
jak dal mnie to kazdy dzwiek to podsatawa, a nie tylko bas.
gdybym nie sluchal kawalkow na roznym sprzecie to bym wikszosci nie polubil, a co za niespodzianka jest gdy np slucham sobie w radiu jakiego kawalka i mowie lipa... potem odpalam go na technicsie i co slysze? w tle jakies mewy, itp... dziweki ktore nie sa wydobywane przez glosnik basowy.
no ale coz...
sa ludzie co jezdza w samochodach z 2 gwizdkami od cikusia i tuba w bagazniku i twierdza ze zaje**scie gra...
ja tam mam starego technicsa - zestawik CH505 zmixowany z CH707. nie moge narzekac, bo niejednokrotniej lepiej to gra i ma czystszy dzwiek niz jakies nowki philipsa samsunga itp...

edit: a estradowki w pokoju to porazka...

tosiekk 24.04.2004 13:32

Polecam Jamo Studio 180 na allegro mozna kupic za rozsadne pieniądze. Dzwiek pokłada dynamiką (przynajmniej na na moim Onkyo TX-DS555). Jest bardzo przejrzysty, szczegółowy, efektowny, ale nie efekciarski ( a niektórym wlasnie o to chodzi - w takim przypadku nie polecam :] ). Naprawde dobry zestaw za rozsądną cenę. Dobre kolumny robi także Tannoy, Mission itp ale cena bywa czasami bardzo wysoka. Jezeli chodzi o bas to to niewyobrażam sobie zestawu Home Audio bez aktywnego sub-woofera, ciekawe konstrukcje robi np. Tannoy. Dobór woofera trzeba jednak oprzeć o rozmiar pomieszczenia (mały sub moze byc kompletnie nieslyszalny w duzym pomieszczeniu - ale nie zawsze )
Polecam też ustawienie kolumn (jeżeli trzeba to i subwoofera) na podstawkach (np. wkręcanych, mosiężnych szpilkach). Niedawno zrobilem coś takiego - efekt był zaskakujący - zniknęły rezonanse, bas przestał "ciągnąć".

pozdrawiam /Tosiekk

P.S. Mam nadzieje, że pisząc "kolumny estradowe do domu" kolega popełnił błąd w nazewnictwie, bo czyba nie ma zamiaru kupić estradówek do domu ??!! :]

tosiekk 24.04.2004 16:04

.... a jednak ma.... boszszszsz :]

podrawiam...

mr_spock 24.04.2004 16:28

po co mu wkrecacie, jak ma to dobrze, a jak jest zadowolony to tymbardziej OK.:)

wszysto jest subiektywne, jedni equilaizer ustawiajak TAK, a inny inaczej...

ZiP - jak jestes zadowlony z zakupu to nie sluchaj ich, tylko ciesz sie dzwiekiem i nie drecz sasiadow :)

pozdrawiam :)

jasut 24.04.2004 19:48

Czasami, podczas słuchania lekkich czacho**bów pomyśl o tym, że sąsiadce urodziło się dziecko a babcia z dołu właśnie słucha Radia Rodzina. Mam obecnie takiego sąsiada 3 klatki ode mnie, którego, mimo że jestem osobą spokojną i opanowaną, kiedyś uszkodzę (u mnie w domu nie słuchać muzyki tylko dudnienie basów). ROZPACZ!!!!!!!!!!!!

brzuszki 25.04.2004 13:31

Cytat:

Napisany przez barraqda
A przez uchylone okienko tak napierdala ze moj caly blok siedzi na balkonie.

A nie obawiasz się,że jak będziesz tak napierdalał,to i Tobie ktoś w koncu na*******i
^_^

mqy 26.04.2004 20:40

Cytat:

Napisany przez Edwardo
no tak, bass bass i jeszcze raz bass...
umpc umpc upa upa upa upca ca!
niezla muza musi leciec...
a co z wysokim dzwiekami?co ze srednimi?
jak dal mnie to kazdy dzwiek to podsatawa, a nie tylko bas.
gdybym nie sluchal kawalkow na roznym sprzecie to bym wikszosci nie polubil, a co za niespodzianka jest gdy np slucham sobie w radiu jakiego kawalka i mowie lipa... potem odpalam go na technicsie i co slysze? w tle jakies mewy, itp... dziweki ktore nie sa wydobywane przez glosnik basowy.
no ale coz...
sa ludzie co jezdza w samochodach z 2 gwizdkami od cikusia i tuba w bagazniku i twierdza ze zaje**scie gra...
ja tam mam starego technicsa - zestawik CH505 zmixowany z CH707. nie moge narzekac, bo niejednokrotniej lepiej to gra i ma czystszy dzwiek niz jakies nowki philipsa samsunga itp...

edit: a estradowki w pokoju to porazka...

1. Nie ma co sie podniecac Technicsem...
2. Nowe nie znaczy lepsze... a takie porownanie philips, samsung..ekhm...nie bawmy sie w specjalistow.....;)
3. Jesli Zip chce koniecznie estradowki to cos oznacza, czyli lubi bas, jego sprawa, gdyby bawil sie w audiofilstwo zapewne pytal by sie o cos innego na innym forum, a i tam poradzono by mu wybrac to co mu sie najbardziej podoba i sprzet o takie charakterystyce aby pasowal do muzyki jakiej slucha....;)

Makthom 27.04.2004 21:35

szkoda, ze nie zauwazylem tego posta wczesniej, przy minimalnym wysilku wlasnym sam przeciez mogles zrobic kolumny.
na elektroda.pl jest dzial akustyka, dobra stronka o kolumnach to takze www.akustyka.tk

barraqda 12.05.2004 12:14

Cytat:

Napisany przez ZiP
Tak więc postawiłem na swoim i kupiłem estradówki, w sumie to od zakupu minęły już 3 tygodnie, ale akurat przez ten czas je testowałem :D
Głównym czynnikiem który miał wpływ na moją decyzję było to, że nie miałem zamiaru wydawać prawie 700 zł na jedną kolumnę Altus 300, skoro za parę estradówek zapłaciłem 650. I co tu dużo gadać, jestem zadowolony :)

2 kolumny za 650 zl to musi pieknie grac.

Powiem ci ze moj kumpel ma glosniki ponoc 400 W STX, tanie sa dosyc ale nie powiem zeby rewelacyjnie graly.

Ale to jest tak jak z rowerem jeden kupi za***isty freeride'owy za 600 zl a inny kiepskiego gorala za 2000 zl.

barraqda 12.05.2004 12:17

Cytat:

Napisany przez brzuszki
A nie obawiasz się,że jak będziesz tak napierdalał,to i Tobie ktoś w koncu na*******i
^_^

Nie ne boje sie. Narazie znikoma liczbe nawiedzen.

Prawde mowiac mam to ich w (_|_),

Ormianin 13.05.2004 07:50

Ja mysle ze estradowki do domu nie maja sensu inna barwa dzwieku, to so dobre glosniki do brzmien gitary, naglosnienia mowy ludzkiej....muzyka bedzie z nich plynela jak na jarmarkach ronych... mysle ze i bas zatracisz ten ktory tak bardzo pragniesz uzyskac, estradowki nie sa skoncentrowane na wytwarzanie takie basu, a na dzwiek szerokopasmowy, zauwaz ze tam nie wystepuje glosnik sredniotonowy, jest tylko duza membrana i piszczalka w tubie... no co, ale jak ktos lubi to inna sprawa... glosniki dla zewnetrznego naglasniania znajdziesz w odpowiednich sklepach, tam gdzie sprzedaja gitary, sprzet muzyczny, itp.
Moim zdaniem jesli chcesz duzo basu, to tulko subwofer... dobrej klasy subwofer

awszakan 11.11.2004 01:24

Kolumny estradowe w domu to świetna sprawa. Niektorym chodzi tylko o sopran(bo soprany są najtańsze np po 5 zł można sopran sobie kupić) bo może nie mają kasy na dobre glosniki basowe (one już są droższe od sopranów). Ja mam głośniki basowe w domu bez żadnych sopranow i polbasow bo to wlasnie soprany psują basowy dźwięk. Najlepiej muzyki z glosnikow basowych należy sluchac na off w wzmacaniaczu lub w wieży bo wtedy i polbas i bass slychac, i śpiew slychac najlepiej i najwyrazniej tak jak w rzeczywistości ktos do nas mowi(przeciez nie mamy sopranow w ustach tylko polbasy)Wiadomo ze polbasy mają basowe glosniki, bo przecież nie słychać śpiewu rzeczywistości w sopranach tylko w polbasach. Jeśli chodzi o altusy 300 to szkoda na nie kasy. Jeśli chodzi o konkretne kolumny to prosze klikać http://ciapaczkowy.w.interia.pl/szab...ki/0000300.JPG http://ciapaczkowy.w.interia.pl/szab...zki/000029.JPG . Jeśli chodzi o ten większy glosnik z prawej strony to jego juz tam nie ma bo go sprzedalem i kupilem sobie 4 glosnik taki sam jak pozostale na foto.

Wawelski 11.11.2004 01:29

@awszakan
Odkopałeś wątek sprzed pół roku, i tak gadasz sam do siebie?
To się paranoja nazywa ;)

awszakan 11.11.2004 02:14

do wawelski: nie pisze sam do siebie tylko pisze do wszystkich, nie musisz tego czytać, paranoją to ty jestes.

Wawelski 11.11.2004 03:20

Cytat:

Napisany przez awszakan
do wawelski: nie pisze sam do siebie tylko pisze do wszystkich, nie musisz tego czytać, paranoją to ty jestes.

Teraz, jak wykasowałeś swojego posta to faktycznie, wyleczony jesteś za paranoi.

Skoro piszesz na forum, którego jestem uczestnikiem, to w sumie dopiero po przeczytaniu mogę stwierdzić, że nie warto było czytać (a plonkownicy nie ma :().

A co do definiowania mnie to sobie odpuść. Lepiej zdefiniu "polbasy". Tylko nie pisz, że jesteś dyslektykiem ("ty" pisze się przez wielkie "T" - chyba, że chcesz mnie obrazić).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:20.