![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 28.05.2002
![]() |
Mam zamiar kupić aparat cyfrowy, wiem że maksymalną rozdzielczosć mozna w nim uzyskać dzięki interpolacji zdjęć więc nie opłaca się tego robić za pomocą kamerki gdyż mieści ona wówczas mniej zdjęć..lepiej z tych względów zrobić więcej zdjęć o niższej rozdzielczości a potem dokonać interpolacji w programie graficznym. Moje pytanie..jak wygląda i gdzie można znaleźc ta funkcje..używam programu micrografx picture publisher w wersji 8. Czy interpolacja to nic innego jak poprostu wybór opcji size i wpisanie tam wyższych parametrów wysokości i szerokości obrazu czy też zmiana samej rozdzielczości
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Guru
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Re: Jak dokonać interpolacji??
Cytat:
A czy zmieniasz wysokość i szerokość lub rozdzielczość nie ma znaczenia. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Zwiększenie rozdzielczości przez interpolację to wstawienie przez program dodatkowych pikseli pomiędzy już istniejące, i przypisanie im wartości pośrednich. W bardzo grubym uproszczeniu jeśli np. będą sąsiadowały dwa piksele, jeden zupełnie biały a drugi zupełnie czarny, to program wstawi między nie piksel o pośredniej wartości szarej. Oczywiście algorytmy wyliczające te dodatkowe piksele są znacznie bardziej skomplikowane - choć chyba każdy program robi to trochę inaczej, czasem lepiej, czasem gorzej. I chyba nie ma to wielkiego znaczenia, czy interpolacji dokonuje się "sprzętowo", tzn. poprzez oprogramowanie wewnętrzne aparatu cyfrowego lub skanera, czy też w programie graficznym - tak czy tak, wstawiane są dodatkowe piksele, których układ optyczny nie rejestrował. A więc - nie poprawia to rzeczywistej jakości zdjęcia! Nie "dośpiewasz" szczegółów, które nie zostały zapisane w chwili robienia zdjęcia!
Dlatego też rozdzielczość interpolowaną, czy to w skanerach, czy to w aparatach cyfrowych, należy zignorować i zainteresować się wyłącznie faktyczną rozdzielczością sprzętową. Rozdzielczość interpolowana to typowy chwyt marketingowy, "pic na wodę i fotomontaż". Pojawiło się teraz na rynku trochę tanich, niezbyt markowych aparatów fotograficznych z małą matrycą (np. 1,3 megapiksela), ale reklamowane są jako dwu-megapikselowe (albo nawet z matrycą 640x480 - VGA - i reklamowaną rozdzielczością 1.3 Mp). Dopiero jak się dokładnie wczytasz w dane techniczne, znajdziesz dopisek bardzo drobnym drukiem, że ta bardzo reklamowana rozdzielczość to rozdzielczość interpolowana, a faktyczna sprzętowa jest sporo mniejsza. Dlatego też bardzo uważaj! I oczywiście masz rację, że interpolowanie zdjęć do wyższej rozdzielczości w aparacie nie ma sensu, bo zupełnie niepotrzebnie zajmuje miejsce na karcie pamięci. Nie myśl jednak, że nawet jeśli Twój nowy aparat będzie miał rozdzielczość sprzętową np. 2 Mp (1600x1200), to zyskasz coś robiąc zdjęcia w mniejszej rozdzielczości (np. 640x480) i potem zwiększając rozdzielczość przez interpolację w programie graficznym. Oczywiście, zaoszczędzisz w ten sposób miejsce na karcie pamięci, ale niestety stracisz szczegóły, których interpolacja nie przywróci!
pozdrowienia puch Ostatnio zmieniany przez puch : 31.07.2003 o godz. 19:36 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Bywalec
![]() |
Dzięki za rozbudowaną odpowiedź. Dużo z tych rzeczy już od dawna wiedziałem ale i tak dzieki..za to niegrożą mi chwyty reklamowe..juz tez wiedziałem o co chodzi..a aparacik który kupuje właśnie jutro to Creative PC-CAM 880 którego producent równiez deklaruje rozdzielczość rzędu 3 megapikseli, lecz jest to rozdzielczość interpolowana..natomiast z rzeczywista rozdzielczością(2 czy 2.1 megapiksela) uzyskam i tak zadowalającą rozdzielczość 1600x1200 pikseli. Ogólnie to aparat/kamerka posiada wiele ciekawych funkcji i jest pierwszym z serii Creative'a który posiada kolorowy LCD, no i niestety w przeciwieństwie do poprzednich modeli przetwornik CMOS zamiast CCD ale dobre i to
Po więcej szczegółów odsyłam zainteresowanych na strony Creative'a!!
|
|
|
#5 |
|
Forumator
![]() |
Zdaje się, że zamiast po aparacik będziesz musiał lecieć do sklepu po nowy dysk twardy...
|
|
|
#6 | |
|
Bywalec
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#7 |
|
Forumator
![]() |
Pesymista? Może, ale przede wszystkim realista. Dysk padnie!
|
|
|
#8 |
|
Bywalec
![]() |
OK!! Mam zamiar zrobić zero poziomowy format dysku..zobacze czy to coś da gdyż niektórym pomogło i nie ma zastrzeżeń. jak padnie to przysięgam że o tym napisze..i zobaczymy czy sie sprawdzi twoja opinia
|
|
|
#9 |
|
Forumator
![]() |
Zdaje się, że pisałeś, że dysk chrobotał, mielił, itd. - myślę, że gdyby był to np. błąd programu, prowadzący do błędnego oznaczania dobrych sektorów jako złe, to dysk nie zachowywałby się w ten sposób. Poza tym, jak piszą fachowcy, jeśli w jednym miejscu z talerza dysku zaczęła łuszczyć się warstwa magnetyczna, to uszkodzenie takie będzie się rozszerzać, a ponadto okruchy tej warstwy też zaczynają wirować wewnątrz i czynią dalsze zniszczenia. Dlatego myślę, że uszkodzenia te będą się rozszerzały. Proponuję szybko, póki jeszcze można, zarchiwizować wszystko co cenne.
|
![]() |
|
|