Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 31.07.2003, 13:48   #1
Johny
Bywalec

Data rejestracji: 28.05.2002
Johny zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Question Jak dokonać interpolacji??

Mam zamiar kupić aparat cyfrowy, wiem że maksymalną rozdzielczosć mozna w nim uzyskać dzięki interpolacji zdjęć więc nie opłaca się tego robić za pomocą kamerki gdyż mieści ona wówczas mniej zdjęć..lepiej z tych względów zrobić więcej zdjęć o niższej rozdzielczości a potem dokonać interpolacji w programie graficznym. Moje pytanie..jak wygląda i gdzie można znaleźc ta funkcje..używam programu micrografx picture publisher w wersji 8. Czy interpolacja to nic innego jak poprostu wybór opcji size i wpisanie tam wyższych parametrów wysokości i szerokości obrazu czy też zmiana samej rozdzielczości

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.07.2003, 13:56   #2
para
Guru

Data rejestracji: 18.11.2002
para niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: Jak dokonać interpolacji??

Cytat:
Johny napisa***322;(a)
Czy interpolacja to nic innego jak poprostu wybór opcji size i wpisanie tam wyższych parametrów wysokości i szerokości obrazu czy też zmiana samej rozdzielczości
To co opisałeś jest interpolacją.
A czy zmieniasz wysokość i szerokość lub rozdzielczość nie ma znaczenia.
para jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.07.2003, 19:32   #3
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zwiększenie rozdzielczości przez interpolację to wstawienie przez program dodatkowych pikseli pomiędzy już istniejące, i przypisanie im wartości pośrednich. W bardzo grubym uproszczeniu jeśli np. będą sąsiadowały dwa piksele, jeden zupełnie biały a drugi zupełnie czarny, to program wstawi między nie piksel o pośredniej wartości szarej. Oczywiście algorytmy wyliczające te dodatkowe piksele są znacznie bardziej skomplikowane - choć chyba każdy program robi to trochę inaczej, czasem lepiej, czasem gorzej. I chyba nie ma to wielkiego znaczenia, czy interpolacji dokonuje się "sprzętowo", tzn. poprzez oprogramowanie wewnętrzne aparatu cyfrowego lub skanera, czy też w programie graficznym - tak czy tak, wstawiane są dodatkowe piksele, których układ optyczny nie rejestrował. A więc - nie poprawia to rzeczywistej jakości zdjęcia! Nie "dośpiewasz" szczegółów, które nie zostały zapisane w chwili robienia zdjęcia!

Dlatego też rozdzielczość interpolowaną, czy to w skanerach, czy to w aparatach cyfrowych, należy zignorować i zainteresować się wyłącznie faktyczną rozdzielczością sprzętową. Rozdzielczość interpolowana to typowy chwyt marketingowy, "pic na wodę i fotomontaż".

Pojawiło się teraz na rynku trochę tanich, niezbyt markowych aparatów fotograficznych z małą matrycą (np. 1,3 megapiksela), ale reklamowane są jako dwu-megapikselowe (albo nawet z matrycą 640x480 - VGA - i reklamowaną rozdzielczością 1.3 Mp). Dopiero jak się dokładnie wczytasz w dane techniczne, znajdziesz dopisek bardzo drobnym drukiem, że ta bardzo reklamowana rozdzielczość to rozdzielczość interpolowana, a faktyczna sprzętowa jest sporo mniejsza. Dlatego też bardzo uważaj!

I oczywiście masz rację, że interpolowanie zdjęć do wyższej rozdzielczości w aparacie nie ma sensu, bo zupełnie niepotrzebnie zajmuje miejsce na karcie pamięci.

Nie myśl jednak, że nawet jeśli Twój nowy aparat będzie miał rozdzielczość sprzętową np. 2 Mp (1600x1200), to zyskasz coś robiąc zdjęcia w mniejszej rozdzielczości (np. 640x480) i potem zwiększając rozdzielczość przez interpolację w programie graficznym. Oczywiście, zaoszczędzisz w ten sposób miejsce na karcie pamięci, ale niestety stracisz szczegóły, których interpolacja nie przywróci!

Ostatnio zmieniany przez puch : 31.07.2003 o godz. 19:36
puch jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.07.2003, 19:49   #4
Johny
Bywalec

Dzięki za rozbudowaną odpowiedź. Dużo z tych rzeczy już od dawna wiedziałem ale i tak dzieki..za to niegrożą mi chwyty reklamowe..juz tez wiedziałem o co chodzi..a aparacik który kupuje właśnie jutro to Creative PC-CAM 880 którego producent równiez deklaruje rozdzielczość rzędu 3 megapikseli, lecz jest to rozdzielczość interpolowana..natomiast z rzeczywista rozdzielczością(2 czy 2.1 megapiksela) uzyskam i tak zadowalającą rozdzielczość 1600x1200 pikseli. Ogólnie to aparat/kamerka posiada wiele ciekawych funkcji i jest pierwszym z serii Creative'a który posiada kolorowy LCD, no i niestety w przeciwieństwie do poprzednich modeli przetwornik CMOS zamiast CCD ale dobre i to Po więcej szczegółów odsyłam zainteresowanych na strony Creative'a!!
Stary 31.07.2003, 22:29   #5
puch
Forumator

Zdaje się, że zamiast po aparacik będziesz musiał lecieć do sklepu po nowy dysk twardy...
Stary 31.07.2003, 23:48   #6
Johny
Bywalec

Cytat:
Zdaje się, że zamiast po aparacik będziesz musiał lecieć do sklepu po nowy dysk twardy...
Ależ z ciebie pesymista..tylko współczuć..tak się składa że na ten aparat poluje już od dwóch tygodni i jutro mam go na 100%, a jak trzeba będzie wymienić dysk to pieniędzy mi akurat nie brakuje i tylko wyjde na tym na dobre..miałem jeszcze założyć chłodzenie wodne ale i na to się znajdzie gotówka..8)
Stary 01.08.2003, 10:07   #7
puch
Forumator

Pesymista? Może, ale przede wszystkim realista. Dysk padnie!
Stary 01.08.2003, 12:57   #8
Johny
Bywalec

OK!! Mam zamiar zrobić zero poziomowy format dysku..zobacze czy to coś da gdyż niektórym pomogło i nie ma zastrzeżeń. jak padnie to przysięgam że o tym napisze..i zobaczymy czy sie sprawdzi twoja opinia
Stary 01.08.2003, 14:19   #9
puch
Forumator

Zdaje się, że pisałeś, że dysk chrobotał, mielił, itd. - myślę, że gdyby był to np. błąd programu, prowadzący do błędnego oznaczania dobrych sektorów jako złe, to dysk nie zachowywałby się w ten sposób. Poza tym, jak piszą fachowcy, jeśli w jednym miejscu z talerza dysku zaczęła łuszczyć się warstwa magnetyczna, to uszkodzenie takie będzie się rozszerzać, a ponadto okruchy tej warstwy też zaczynają wirować wewnątrz i czynią dalsze zniszczenia. Dlatego myślę, że uszkodzenia te będą się rozszerzały. Proponuję szybko, póki jeszcze można, zarchiwizować wszystko co cenne.
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: