Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.06.2003, 20:05   #1
Gorzala
Guru

Data rejestracji: 22.02.2003
Gorzala zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jesli ktos w wolnej chwili pewien tekst by przetlumaczyl...

Witam!

Mam sprawe, moze jakas dobra dusza w wolnej chwili moglaby rzucic na to okiem i przetlumaczyc? Tekst raczej zdecydowanie informatyczny, wiec niektore zwroty mi nic nie mowia... Kazda pomoc cenna, moga byc same wyrazenia , bede bardzo wdzieczny.

Cytat:
Most PCs are held back not by the speed of their main processor, but by the time it takes to move data in and out of memory. One of the most important techniques for getting around this bottleneck is the memory cache.

The idea is to use a small number of very fast memory chips as a buffer or cache between main memory and the processor. Whenever the processor needs to read data it looks in this cache area first. If it finds the data in the cache then this counts as a 'cache hit' and the processor need not go through the more laborious process of reading data from the main memory. Only if the data is not in the cache does it need to access main memory, but in the process it copies whatever it finds into the cache so that it is there ready for the next time it is needed. The whole process is controlled by a group of logic circuits called the cache controller.

One of the cache controller's main jobs is to look after 'cache coherency' which means ensuring that any changes written to main memory are reflected within the cache and vice versa. There are several techniques for achieving this, the most obvious being for the processor to write directly to both the cache and main memory at the same time. This is known as a 'write-through' cache and is the safest solution, but also the slowest.

The main alternative is the 'write-back' cache which allows the processor to write changes only to the cache and not to main memory. Cache entries that have changed are flagged as 'dirty', telling the cache controller to write their contents back to main memory before using the space to cache new data. A write-back cache speeds up the write process, but does require a memory intelligent cache controller.

Most cache controllers move a 'line' of data rather than just a single item each time they need to transfer data between main memory and the cache. This tends to improve the chance of a cache hit as most programs spend their time stepping through instructions stored sequentially in memory, rather than jumping about from one area to another. The amount of data transferred each time is known as the 'line size'.

HOW A DISK CACHE WORKS
Disk caching works in essentially the same way whether you have a cache on your disk controller or you are using a software-based solution. The CPU requests specific data from the cache. In some case, the information will already be there and the request can be met without accessing the hard disk.

If the requested information isn't in the cache, the data is read from the disk along with a large chunk of adjacent information. The cache then makes room for the new data by replacing old. Depending on the algorithm that is being applied, this may be the information that has been in the cache the longest, or the information that is the least recently used. The CPU's request can then be met, and the cache already has the adjacent data loaded in anticipation o that information being requested next.
Gorzala jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.06.2003, 20:18   #2
kukis2003
Poprostu Kukis :P

Data rejestracji: 01.06.2003
kukis2003 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Tłumaczenie

Czesc nie wiem czy cos zaczaisz ale mi tak translator tłumaczył:

Najbardziej PCs nie są obstawany tylne by szybkości ich głównego procesora, ale kiedy to bierze wprowadzić dane i z pamięci. Jedna najbardziej ważnych technik dla get to wąskie gardło jest pamięcią kryjówki.

Pomysł używać małej liczby bardzo szybkie kości pamięć jako buforu lub kryjówki między główną pamięcią i procesorem. Kiedykolwiek procesor potrzebuje czytać dane to zagląda ten kryjówka obszar po pierwsze . Jeśli to znajduje dane w kryjówce wtedy te rachunki jako ' kryjówka uderzyła ' i procesor nie musi iść przez bardziej pracowity proces czytania danych z głównej pamięci. Jedyny jeśli dane nie jest w domu kryjówka robi to potrzebować uzyskiwać dostęp główna pamięć, ale w domu proces to kopiuje cokolwiek to znajduje do kryjówki tak że to jest tam gotówką dla następnym razem to jest potrzebowane. Cały proces jest kontrolowany przez grupę obwodów logicznych wołał sterownik pamięć podręczna .

Jednej sterownika pamięci podręcznej główne prace opiekować się ' chowa coherency ' który znaczy zapewnianie tamte jakiekolwiek zmiany napisany do głównej pamięci są odbijany w granice kryjówki i występku na odwrót . Tam są poszczególne techniki dla osiągający ten, najbardziej oczywista istota dla procesora napisać bezpośrednio do obaj kryjówki i głównej pamięci w tak samo razy . Ten jest wiedziany jako ' piszmy - przez ' chowam i jest najbezpieczniejszy rozwiązanie, ale też najpowolniejszy.

Główna alternatywa jest ' odpisze - ' kryjówka który pozwala procesor napisać zmiany tylko do kryjówka i nie do główny pamięć. Kryjówka wejścia tamte zmieniły są słabnę jako ' brudny ', mówienie sterownik pamięć podręczna napisać ich zawartości w tył do głównej pamięci przed używaniem odstęp schować nową dane. Pisze - w tył chowa szybkości w górze pisze proces, ale żąda pamięci inteligentnego sterownika pamięci podręcznej .

Najbardziej sterowniki pamięć podręczna ruszają ' liniowy ' danych raczej niż tylko singiel podobnie za każdym razem oni potrzebują przenosić dane pośredniej głównej linii pamięci i kryjówka. Ten zmierza ulepszyć szansa kryjówki uderzyła jako najbardziej programów spędza ich czas kroczący przez instrukcje zaopatrzony sekwencyjnie w pamięci, dość niż skaczący o z jedna obszarów do inny. Suma danych przeniosła za każdym razem jest wiedziany jak ' liniową wielkość '.

Jak DYSK KRYJÓWKA PRACE
Dysk chowający prace w istotnie tak samo droga czy ty masz kryjówka na twoim dysku kontrolerze lub ty używasz oprogramowania - bazowała rozwiązanie. Cpu prośby określona dane z kryjówki. W jakimś przypadku, informacji już jest tam i prośba może być spotykana uzyskiwanie dostęp dysk twardy .

Jeśli proszona informacja nie jest w kryjówce, danych jest czytany z dysku po z dużym kawałem przyległej informacji. Kryjówka wtedy robi pokój dla nowej danych przez zastępowanie stare. Zależący na algorytm tamten jest stosowany, ten mogę być informacja tamten był w kryjówka najdłużej, lub informacja tamten jest najmniejszy ostatnio użyty. prośba wtedy może być spotykana, i kryjówka już ma przyległą dane ładowaną w antycypacji zera tamtą informację.

Zyczę miłej pracy. Kukis
kukis2003 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.06.2003, 20:27   #3
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
na tlumaczenie tego nie mam czas - gorzala - jakie jest zrodlo tego tekstu? bo brzmi calkiem niezle a ja potrzebuje czegos takiego o roznicach miedzy cisc a risc...
Stary 02.06.2003, 20:27   #4
Gorzala
Guru

Dzieki, ale translatorem sie juz bawilem tekst jako taki to czaje, ale te "fachowe" wyrazenia, to nie dla mnie
Stary 02.06.2003, 20:29   #5
Gorzala
Guru

Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
na tlumaczenie tego nie mam czas - gorzala - jakie jest zrodlo tego tekstu? bo brzmi calkiem niezle a ja potrzebuje czegos takiego o roznicach miedzy cisc a risc...
Brat musi to przetlumaczyc, i nauczyc sie opowiadac...ale zagadam, przypuszczam, ze to dostali...
Stary 02.06.2003, 20:30   #6
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
gdyby nie to ze to koniec sesji to to jest 20 min klepania - ale ja nie mam tych 20 min...
Stary 02.06.2003, 20:31   #7
Gorzala
Guru

Cytat:
gdyby nie to ze to koniec sesji to to jest 20 min klepania - ale ja nie mam tych 20 min...
Brat zaczyna i juz ma sajgon... Wiec tlumaczenie przyszlo mi...
Stary 02.06.2003, 20:55   #8
Gorzala
Guru

Cytat:
Juz wszystko wiem, dostali tylko ksero tego textu z jakiegos podrecznika...
Stary 03.06.2003, 19:47   #9
Gorzala
Guru

To jak, nikt nie pomoze?
Jeszcze troche poczekam, najwyzej sam cos wydedukuje...
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: